Действие без противодействие

За етиката в медиите

Новите в ЦСКА:

Италианец, швед и две чернилки


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  tafricanski avatar :-|
  Теодор

  Ае то може да "накърнява достойнството на хората" (че какво недостойно има в това пък да си черен?!), обаче не "проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза".
  Да взема да сезирам главния прокурор, че постоянно пишете за "провинцията" и то даже в контекст, в който не е необходимо да има въведено разделение между София и не-София. Любимо словосъчетание ми е "хора от столицата и от провинцията"=хора от България.

 • 2
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  До коментар [#1] от "Теодор":

  Не е недостойно да си черен, но мисля че ще се съгласиш че "чернилка" е обидна дума.
  Дори да беше написано "чернокожи", пак изниква въпроса защо трябва да се индифицира расовата им принадлежност?? Защо не беше написано например "двама светли, един Камерунец и един Малтиец" ?
  Явно е че това е направено, за да се подчертае, че те са чернокожи, а начина по който е направено показва ясно отношението на автора към тази раса.

  Незнам дали това е подбуждане към дискриминация и омраза, но определено такова поведение не трябва да се толерира.

 • 3
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Напълно съм съгласен с автора. Този израз "чернилки" трябва да донесе сериозно наказание на автора на статията и на редакцията на вестника. Дискриминацията по раса е много лоша практика и поведение през 21-ви век и трябва да се спира още в зародиш, дори и да не подклажда към насилие и омраза.
  Това е още една възможност да се погледне и какви хора се трудят в журналистическите среди. Би трябвало да се наблегне на качествен персонален подбор на пишещите, вместо после да се чудят защо са неграмотни, защо са некомпетентни или защо извършват сегрегация.

 • 4
  tafricanski avatar :-|
  Теодор

  До коментар [#2] от "ventsy":

  От една страна съм напълно съгласен, че расизмът не трябва да се толерира.
  От друга страна, България няма причина да има расистка култура, защото ние сме нямали контакт с афроамериканци (хващаш ли шегата относно названието? ;) ) Расизмът в някои части на света значи съвсем определено нещо. Значи като видиш негър (аз наистина така си им викам на черните хора без да влагам нищо отрицателно, това проблем ли е?) във фоайето на хотел да му връчиш куфара си. Значи като видиш негър да си попипаш джобовете дали ти е все още там портфейлът.
  Между другото, наскоро се хванах да правя това като влязоха група цигани (отново нищо обидно не влагам) в кварталната бакалия и ми стана много кофти, защото си мислех, че нямам такива предразсъдъци. Това не е расизъм, защото циганите са от същата РАСА като нас, но все пак е кофти. В интерес на истината не знам това как се нарича. Сигурно дискриминационна ксенофобия? :)
  Та, да се върнем на това, че за нас расизмът не е това, което е за американците. За нас е просто думи и стереотипи. Румънците са мамалигари, гъркините са грозни, турците са манафи, испанците са мързеливи, италианците са мафиоти. И на думи ние си хейтим всичко и всички.
  Неслучайно тролирам за "провинцията". Първо, дава нагледен пример как ние си делим всичко и всички, така че да наречеш някого чернилка не е някакво супер голямо изключение от правилото. Само чуй какво говорят софиянци за перничани. Аз ако бях перничанин, щях да предпочета да ме наричат чернилка.
  Второ, да си се правим на не-расисти е чудесно, само че просто да не казваме "чернилка" нищо няма да промени. Хората трябва да свикнат с негрите, трябва да свикнат да ги виждат около себе си. Дотогава няма как да ги възприемат като просто хора.
  Така че дали пише там "чернилка" или не - все там. Въпрос на принципи е да не пише, но нищо повече.
  Докато историята с "провинция"-та пречи на цялата държава да се развива нормално, щото се е забило в главите на всички и всеки ден е около нас и ние вече наистина очакваме да има разлика между "столицата" и "провинцията" и го възприемаме за нещо нормално, а не като нещо, което трябва да се промени.

  Освен това не можах да не се заям с цитирането на закон и после уж привеждаме доказателство как законът е нарушен, а то няма НИЩО общо със закона. :) Беше много очевидно.

  Айде поздрави от Берлин, провинциалисти! ;)

 • 5
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  До коментар [#4] от "Теодор":

  Това което ти описа не е толкова расизъм колкото предрасъдаци и стереотипи - циганите са крадливи, чернокожите в хотела могат да бъдат само обслужващ персонал и прочее.

  Расизма е идеята че една група от хора е по-добра от друга. Че черните например не са толкова умни, имат по-малък мозък, не могат да мислят абстрактно и прочее.

  Всичко това е измислено през 17-ти век за да даде извинение за колонизацията и експроатацията на страните от третия свят. Самата идея за "раса" е много глупава защото "расата" се квалифицира по напълно случайни характеристики - като цвета на кожата, размера на усните, вида и цвета на косата и прочее. Физиологически, разликите са изключително малки.

  Това обаче не означава че в България няма дискриминация и расизъм. Има доста хора които смятат циганите (пък и чернокожите) за по-низши от Българите. Затова и има различни думи за наричане на малцинствата (чернилка, циганин, мангал, педал...), а за няма такива за Българското мнозинство. С това се цели разграничаване - аз съм "нормален", а той е чернилка, педал, мангал - тоест нещо по-малко от мен.

  Затова и тези думи се считат за обидни. Може ти лично да не влагаш обиден смисъл в тази дума, но обществото го прави. Предполагам няма да ти е приятно някой да се обръща към теб с думата "мангалке", пък дори и да знаеш че той няма нищо обидно в предвид.

 • 6
  tafricanski avatar :-P
  Теодор

  До коментар [#5] от "ventsy":

  Вероятността произволен черен човек да е по-малко образован от произволен бял човек не е точно 50%, а значително по-голяма. Било то по обективни причини (защото има голям шанс да идва от някоя от най-зле развитите страни с лошо образование) или по субектижни причини (защото може да е от Щатите и да е бил дискриминиран). Тоест да приемеш за даденост, че предпочиташ да работиш с бял човек звучи като напълно рационален предразсъдък. Въпрос на личностни качества (на дискриминиращия) е да си оставиш предразсъдъка малко настрана и да дадеш шанс на човека да ти покаже какво може. Може да е гений, а може да е "нормален" доктор на науките от МИТ.
  Но да кажем, че се съгласих, че пред всички, даже пред себе си, човек не трябва да си позволява да мисли рационално по въпроса, за да се нулира поне субективният елемент в горния аргумент за няколко поколения.

  Е хубаво, ама не върви ли същият аргумент за някой от Перник? Човек от Перник никога не е получил шанса да получи образование в "столично училище" или "столична гимназия". След това има много по-малък шанс да има добър стаж, защото татко му е по-малко вероятно да е бил министър.

  И ако същият аргумент е валиден, защо на никого не му пука за дискриминацията на хората от Перник?

  И без това оправданието пред приятелите ми на другия ден след като съм се оказал с не толкова привлекателна мацка е, че "не дискриминирам" ;)

 • 7
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  След всичко изписано в и под статията се налага един въпрос - това вестник ли е или парцал. И що за заглавие? Достатъчно е да отворя ежедневниците и подобни безумия с тлъсти букви се набиват в очи.

 • 8
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  До коментар [#6] от "Теодор":
  Вероятноста един черен да е по-малко образован от един бял, зависи най-вече от социо-економическото му положение, но ми се струва че изобщо не зависи от цвета на кожата. Ако сравним определен брой бели и черени, живяли в близка социо-економическа среда, средно статистическата интелигентност ще е еднаква.

  Аз се опитвам да не съдя за хората по цвета на кожата, произхода или дрехите им, а по тяхните качества. Ако срещна някой от Перник, няма да си кажа "тоя трябва да е някой прост миньор", а ще изчакам да го опозная преди да си извадя заключение за него.

  Някои хора го правят, и разбира се това е изключително глупаво.

 • 9
  tafricanski avatar :-|
  Теодор

  До коментар [#8] от "ventsy":

  Е ти каза сега "ако вземем еднакво образовани бял и черен, те ще са еднакво образовани". :) Не говоря за евгеника, не казвам че черните са просто по-глупави от белите точка, а казвам че черните има по-голяма вероятност да не се получили същите шансове, които са получили белите. За което трябва да се съгласим, за да се съгласим после и да се правим, че не е така, за да дадем шанс на самоподхранващото си явление да изчезне.

  1. Това какво се опитваме да правим е различно от това какво правим.
  2. Ако те притеснява расовата дискриминация (дискриминация на думи - чернилки), въпреки че се опитваш (успешно) сам да не я проявяваш, защо НЕ ТЕ притеснява дискриминацията (на думи) на основа град, въпреки че се опитваш (успешно) сам да не я проявяваш?
  Защо още никой не е сезирал главния прокурор за ебавките по медиите с перничани/провинцията/кой-нае-какво-което-в-представте-на-милион-души-които-никога-не-са-ходили-на-опера-е-олкова-зле-че-даже-опера-няма?

 • 10
  t avatar :-|
  т

  [quote#6:"Теодор"]рационален предразсъдък[/quote]

  Това е оксиморон. Дори всички африканци да са необразовани и само един да е, неговото достойнство е накърнено. А достойнството на един човек, който и да е той, е по-важно от чието и да е "скромно" мнение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ковид влезе в съда

Ковид влезе в съда