Вредно желание

Според познатата фраза на Бенджамин Франклин "на този свят неизбежни са само смъртта и данъците". По правило повечето хора се опитват да избегнат и двете. Някои застрахователи обаче периодично възраждат идеята за допълнителен данък. Става въпрос за предложението за задължително застраховане на недвижимо имущество.

На неразвития български пазар, от който всъщност от сектора редовно се оплакват, такава полица има едно на всеки десет жилища – тоест, потенциалът е налице. В съчетание с поредните наводнения в страната моментът изглежда перфектен за поредното начало на дискусия по темата. Вместо да се чуди откъде в условията на криза да намери средства за обезщетяване на пострадалите от бедствието, държавата може просто да промени малко законодателството - и готово. Всички се застраховат, при събитие застрахователите плащат. Да, ама не съвсем. Защото на пазара всички знаят, че в последните години наводненията всъщност не са точно природни бедствия, а резултат от човешка грешка. Което на практика означава, че застрахователите ще могат просто да откажат плащане. Или да платят обезщетение и после да си поискат парите пак от държавата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tsonkooo avatar :-(
  Тsonkooo
  • - 1
  • + 4

  Данъците някои успяват и да ги избегнат, но смъртта...?!

  Нередност?
 • 2
  convince avatar :-|
  convince
  • + 4

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":

  Надявам се, че авторът има предвид ПОЛИТИЧЕСКАТА СМЪРТ, защото естествената е неповластна никому, а насилствената все още е тежко престъпление, макар и трудно доказуемо и много пъти ненаказуемо.

  НО ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА СМЪРТ Е МНОГО ЛЕСНА ЗА ПРЕДСКАЗВАНЕ, ЗАЩОТО Е И СКОРОПОСТИЖНА И ЗАВИСИМА И ОЧЕРТАНА ОТ ПОДОБНИ МИСЛИ И ДЕЙСТВИЯ.

  Нередност?
 • 3
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 2

  Много здраво са я закъсали застрахователите, затова търсят всякакви възможности да докарат "нещичко отгоре", над планираните приходи. Държавата, т.е. управляващите, не трябва да се огъва пред натиска им, иначе ще станем свидетели на поредния пример за успешен клиентелистки натиск. Ще се окаже за пореден път, че стига да намериш "правилния" подход, можеш да получиш всичко "на тепсия" било от правителството, било от Парламента.
  По въпроса за самите застраховки - да, добре е имуществото да е застраховано. Но през всичките години на прехода се нагледахме на всевъзможни мръсни номера от страна на застрахователните компании. Обикновено единствената им цел е да си спестят плащането на щети и затова си измислят всякакви основания, които записват с "дребен текст" или изобщо не упоменават. Естествено, при сегашното ниво на застрахователния сектор не е приемливо да се вписва в закона задължителна застраховка на имотите. От това само ще се породи поредната вълна на недоволство сред хората, както вече стана веднъж с въвеждането на задължителна Гражданска отговорност. По тази логика следващите застрахователни задължения ще са автокаското и застаховките живот, което май ще ни върне в годините на комунизма, но с разликата, че ще има монополен пул вместо една компания. Не съм сигурен, че това положение е по-приемливо от сегашното...

  Нередност?
 • 4
  greco_jlt avatar :-(
  greco_jlt
  • + 2

  Европейските страни използват смесица от подходи за застраховането на природни катастрофични бедствия, а повечето от страните разполагат с национални застрахователни програми за катастрофични рискове и тероризъм.
  Поради значителното нарастване на рисковете, свързани с природните катастрофи и терористичните атаки страните от Европа са разработили голямо разнообразие от подходи за увеличаване на застрахователния капацитет, който е насочен към катастрофичните рискове. Например, шестте Европейски страни: Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Великобритания, са разработили смесица от правителствени и публично-частни подходи за покриване на риска от природни катастрофи и тероризъм. В три от посочените страни Франция, Испания и Швейцария стандартните полици за собственици на недвижимо имущество включват и задължително покритие за природни катастрофи, а правителството осигурява точно определена финансова гаранция за плащането на щети в две от тези три страни. Останалите три страни разчитат главно на застрахователния пазар да осигури катастрофично покритие. Що се отнася до покритието на терористичния риск, четири от шестте страни са приели национални терористични програми, в две от които Германия и Великобритания тези национални терористични програми са задължителни, като правителството осигурява финансова гаранция, насочена към финансовите рискове, свързани с терористични атаки докато останалите две страни разчитат основно на застрахователните пазари.
  Така че, докато ние спорим и умуваме:
  ЗАСТРАХОВАНЕТО НА КАТАСТРОФИЧНИ РИСКОВЕ Е ОТДАВНА ПРАКТИКА В ЕВРОПА, КАКТО И В ДРУГИ СТРАНИ ПО СВЕТА!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Как Западът си отрови парите

Как Западът си отрови парите

Блокчейн свят, пещерна политика

Блокчейн свят, пещерна политика