За едно и също правителство ли говорим

Найденов и Трайков решават проблеми

В последните месеци скандалният потенциал в горския сектор нараства със скоростта, с която се лансират спорни поправки и в Закона за горите, и в наредбата за прилагането му. Срещу тях се изправиха без признаци да отстъпят лесно две групи - на частните предприемачи и на природозащитниците, без все още да са се обединили. Екоорганизациите следят зорко движението на поправката "Витоша ски", а частните фирми от няколко месеца са нащрек каква още нормативна изненада от ведомството на Мирослав Найденов ще им донесе Държавен вестник.

Едно вече е ясно - че при толкова натрупано напрежение възможностите за прокарване на бързи и неясни промени са се изчерпали. И всеки опит това да се случи ще предизвиква още по-голям отпор. Такъв е примерът и с въведената набързо и в нарушение на правилата наредба за иначе добрата идея дървесината да се търгува на стоковата борса. Защо обаче въвеждането й и особено регламентите в нея не бяха обсъдени с бранша - едва ли авторите могат да дадат задоволително обяснение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gospodin avatar :-(
  Г-н D
  • - 1
  • + 9

  Четете стенограмите от заседанията на МС и ще си отговорите на въпроса в края на текста: "...за едно и също правителство ли говорим?"
  Да, уви! - за същото! Там за час-два се претърчават по 70-80 точки от дневния ред, като г-н Борисов повтаря почти непрекъснато репликата: "По т....(чете текста) има ли против? Приема се!"
  Така без обсъждане, без спорове, без предложения - без интерес - се изтъркалват решенията на МС!
  Да ви напомням ли, че по същия начин през ноември 2011 г. - без да остави спомен - е преминало и предложението на г-н А.Анев за награждаване на г-н Ангел Марин.
  Та, същото е правителството...

  Нередност?
 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • + 19

  Моля Ви не сравнявайте Найденов и Трайков, при всички забележки към икономическия министър - той е европейски политик. Миро си е селски тарикат :-) Достоен следовник на Борисов. Мушморок.

  Нередност?
 • 3
  maniask avatar :-|
  maniask
  • + 6

  Ами добър въпрос. Като цяло политиците ни не са запознати с процеса, наречен "диалог с хората". То затова и с АСТА се стекоха нещата по този начин. Трайков му прави чест, че излезе и сподели за своята грешка, лоша преценка, или както искайте го наричайте. По-добре да сгрешиш, но да излезеш и да го кажеш.

  Нередност?
 • 4
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 2

  За едно и също правителство говорим!
  Погледнете какво се случва с всяко законодателно предложение. Не се обсъжда, няма предложения за корекции, няма против. Има железен кворум. Излизат някакви наредби и постановления, които дописват законите, но често променят духа и смисъла им. После в новите нормативи се правят поправки, които задълбочават хауса, вместо да подредят прилагането им и да направят режима неутрален. И така всеки недоволен дърпа "чергата" към себе си, докато първоначалната идея се размие и загуби сред клиентелистките и шуро-баджанашките интереси.
  В НС има имитация на дебати и накрая се приема "правилното" решение за нужното на определени групи хора и фирми изменение. Понякога целеустремено се ползва "бързата писта", друг път се пробва "публично обсъждане" сред "съответните заинтересовани субекти". Накрая резултатът е според нуждите и заслугите - примери много.
  Трайков никак не се вписва тази среда. Странно е как едновременно е "сив" технократ и безличен бюрократ, а в същото време е най-стойностния и почтен министър, който поема най-тежките проблеми. Единственият, който има почти същи профил, и също не произхожда от ГЕРБ-овските среди, е Николай Младенов. Всичко останало е ГЕРБ-овска "тор", като само за Лиляна Павлова и Диана Ковачева е рано за оценки.

  Нередност?
 • 5
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo
  • + 3

  Проба-грешка, приема се и ако общественото мнение се противопостави се отхвърля. И все пак, добре поне че се отчитат обществените настроения!

  Нередност?
Нов коментар