Какво чакаме още

Законът за предучилищното и училищното образование

Двадесет и една години. Толкова време е минало от приемането на действащия Закон за народната просвета, който урежда ролите и дейностите в предучилищното и училищното образование. Самото му заглавие подсказва, че има нещо сбъркано в него.

Още по-абсурдно е, че днешните ученици се обучават според същата философия, както техните родители, а мнозинството от учителите преподават със същите методи. Учебниците също не са много по-различни. Ефектът от всичко това е ниското качество на знания на децата и младежите. Те не само изостават по ключови предмети като математика и природни науки, но и не развиват аналитично мислене и умения да се справят в глобалния свят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo
  • + 3

  Всяко правителство с нови реформи и новите похарчени пари - нови учебници, разместване на учебните предмети, често произволно и необмислено като преместване на значително по-трудната "Психология" от десети в девети клас, а много по-лесната "Етика и право" от девети в десети клас.

  Нередност?
 • 2
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 2

  Представен е закон, който преди да е свършила годината ще трябва да се изменя. Идеята е сбъркана из основи, но трябва време за да се убедят дори и "Капиталците" в това. В 2020 г. ще се видят поражанията, ако преди това не е написан нов закон, който да реформира реформите на сегашния министър на образованието и неговата недоучила заместничка. Представям си каква страховита работна сила с невероятни реформирани знания ще се появи на трудовия пазар от преминаващите в по-горен клас със двойка. И какви висши специалисти ще имаме - с купено средно бразование, защото частните училища няма да са нищо повече от държавно субсидирани бакалии за дипломи без реална образователна база зад тях. Също както е сега с частните университети, особено НБУ, откъдето е тръгнал сегашния министър. Не е реформа, разгром на образованието е замислено да се прави...

  Нередност?
 • 3
  ivan.gospodinov avatar :-(
  Ivan Gospodinov
  • + 3

  "А вече наистина няма за кога повече да чакаме."
  Кои сме ние и защо трябва да чакаме са отлични въпроси в това отношение. Защо липсват граждански инициативи в образованието? Какво има за чакане? Та образованието вече не се случва само и единствено в училище.

  От доста време в Капитал подхвърлям за Кан Академията (http://khanacademybulgaria.wordpress.com/).

  Иновациите не идват от държавата, те идват от обществото. Промяната не идва с възхищението към подобни инициативи, идва с участието.

  Нередност?
 • 4
  mak avatar :-|
  mak
  • + 2

  Всяка реформа следва да е в резултат на написана програма, която да покаже в перйод от 10-20 години какви са целите и кога ще бъдат постигнати и с какви средства.А това че днес се сетил някой за учебниците,утре за това подготвени ли са учителите за реформа, без да знаем в какво ше се състои тя.А какво да се каже за тези които сега следват за педагози и незнаят какви са целите на образованието в близките 10-20 години и те дали се готвят така, че да се постигнат тези цели и т.н. При нас всичко е ден за ден, защото такива са тези които ни управляват, а те са такива защото ние ги избираме.

  Нередност?
Нов коментар