Поуките от ACTA

Замразяването на българското участие в търговското споразумение срещу фалшифицирането

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Замразяването на българското участие в международния договор ACTA безспорно е важна победа за българското гражданско общество. Независимо че решението изобщо не означава оттегляне на страната ни от договора, а просто временно спиране на процедурата.

Макар че повечето протестиращи вероятно изобщо не са чели споразумението, а просто са чули, че "тайно е подписано нещо, което ще позволи да ни следят в интернет", демонстрацията на единство и непримиримост имаше смисъл. Те излязоха навън (и то при -10 градуса) в името на една абстрактна идея, каквато е свободата в интернет. Защото възможността за безконтролно следене в мрежата никъде не е упомената буквално в ACTA. Което не значи, че договорът не може да бъде използван като параван за налагане на мракобесно онлайн законодателство.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  a... avatar :-|
  Россприматрезил

  Анонимна статия.

 • 2
  patchev avatar :-|
  HXP

  "Още по-хубаво обаче щеше да бъде, ако се протестираше толкова активно срещу съвсем реално отнетите ни права."

  Вие просто го казахте!

 • 4
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Статията: - - - - - - - - - -

  Капиталци, очаквам по-сериозен анализ, какъв е този кратък анекдот? Едно време не беше така.

 • 5
  ahorndesign avatar :-|
  Явор Трампов

  "Макар че повечето протестиращи вероятно изобщо не са чели споразумението"

  Това е ключовият проблем в това, което се случи с АКТА. Да оставим настрана мнението ми за конкретния договор (чиито текст, да, съм чел). Не можем да говорим за гражданско общество, в което хората излизат да протестират заради това, което са чули (от някъде) а не заради нещо, което с което са се запознали в детайли. Лозунгите на този митинг не бяха насочени срещу конкретен текст, принцип или позиция в документа а по-скоро бяха реакция на страха от това, че ще бъде отнето едно "право", с което сме привикнали. Гражданското общество трябва да бъде конструктивно в позицията си, да предлага решения - иначе можем да говорим само за тълпа от граждани.

 • 6
  vasil7penchev avatar :-|
  Васил Пенчев

  За съжаление това е анонимна статия, която е напълно лишена от дълбочина и аналитичност. Евролейският съд в Люксембург със съдебно решение постановява баланс между авторското право и правото за знание и информация. "Авторът" обаче си е позволил да се изгаври с последното като "а също и - да бъдем откровени - "правото" да точат свободно филми и музика". Печално е че и набедените за "редактори" в Капитал не могат да стоплят за какво иде реч. Авторските материали в предишен брой на "Капитал" бяха на несравнимо по-високо равнище.

 • 7
  pilgrim avatar :-|
  pilgrim

  Много несериозна статия. Нима интернет свободата не е нещо сериозно? Този протест беше наситина голяма крачка към изграждането на гражданско общество. Какво значи истинска битка? Да излизаме с лозунги "Не на полицейското насилие", "Лекарите да спрат да убиват пациентите си", "Искаме си старата пенсионна възраст". Е, протеститащите няма решение на тези проблеми. За АКТА обаче имаха ясно искане и ясно решение. Ще дойде и времето за другите протести. Хората ще узреят и ще установят каква сила са, когато са заедно.

 • 8
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Господа, това не е анонимна статия, а редакционен коментар по тема. Той няма задача да "освети" темата от вси страни, а да даде една гледна точка. Ако позволите да обобщя, тя е: АСТА посъбуди гражданска енергия, сега е време тя да се насочи и към по-болезнени за обществото проблеми като манипулираните избори.

 • 9
  nadezhdaiskrova avatar :-|
  НАДЕЖДА ИСКРОВА

  Браво! :) Безспорен успех на българското гражданско общество.
  Който иска, да чете - ето го.
  http://en.wikisource.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement
  Накратко - НЕ на АСТА!

 • 10
  truden avatar :-|
  Труден

  Статията не е анонимна, а е на Капитал.
  И е кратичка, точна и ясна, за да се намести в няколкото гънки на мнозинстово.
  "Победата" с АСТА бе повече победа за герберите и лично ББ, защото с всяко "вслушване" в народния глас, Бойко ви влиза все по-дълбоко под кожата и изрязва парченцата спомени за едни минали избори, за една бирена история, за... останалото едва ли ще си спомните вече.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?