Така завършват пропагандните акции

Маргините окончателно оправдани

Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Красимир Юскеселиев
Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Красимир Юскеселиев

Върховният касационен съд окончателно оправда братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, по обвинението, че са поръчали убийства. Приключи една съдебна сага, чийто финал прозорливите предсказаха по старта й. Началото й бе "свирено" в драматичните за МВР и за тогавашния министър Румен Петков дни веднага след покушението над банкера Емил Кюлев през 2005 г.

Черната точка от поредното поръчково убийство за току-що дошлата на власт тройна коалиция можеше да бъде неутрализирана само с някаква по-ярка демонстрация. А каква по-ярка от ареста на известни фигури от "подземния" свят като Маргините, макар отдавна бяха минали и в "надземния".

Делото срещу тях е илюстрация на феномена на българския преход като хранилка за  кампанийната и безплодна борба с престъпността.

През всичките му години МВР независимо от политическия си цвят си затваряше очите пред действията на трибуквените групировки  - когато те бяха видими и доказуеми, но пък босовете им бяха дежурни обвиняеми - за престъпления, които и полицията, и прокуратурата неизменно се оказват безсилни да докажат. 

Това е формулата  -  хем властта демонстрира воля и решителност, хем "фигурите" получават официален статут на невинни.

Този е истинският резултат от борбата с организираната престъпност. Никой не изневери на отработената традиция на барабанна проганда на успехите. ГЕРБ дори я обогати с фамозните имена на полицейските си акции, внасяйки весело оживление сред публиката като вид компенсация за изгубените илюзии за справедливост. 

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран