Първо мисли, после пиши

Държавните конкурси в културата и рекламата

Държавните обществени поръчки във всякакви сфери - от културата, през рекламата до архитектурата, си имат една обща черта. Критериите им са написани неясно, с грешки и абсурди, които изумяват всеки с някаква експертиза в областта. Затова и въпреки икономическата криза няма сила, която да накара хора с опит в изпълнението на подобни проекти да пожертват време и нерви да кандидатстват, а после (ако имат лош късмет) и да спечелят и работят по проекта.  

Спряната миналата седмица обществена поръчка за 12 градски фестивала отново показа, че при писането на проекти държавните чиновници се ръководят от едно устойчиво правило - важното е по документи всичко да е готово, обсъждането - после. Организациите в сферата на културата, които се занимават с подготвяне и развитие на фестивали, видяха критериите за избор на изпълнител на поръчката чак при официалното й обявяване. Те са определени до последния детайл без обществено обсъждане и очевидно без консултация с хора, които реално работят в тази сфера. Чак след като неправителственият сектор вдигна шум, Министерството на културата реши, че ще има широка дискусия по темата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  То си е казано в самата статийка - в министерствата недостигат специалисти. Някъде ги има, но са малко, на други места изобщо липсват. Отделна тема е нивото на подготовка и мотивацията на експертите. Това е проблем, който се акумулира от години и се задълбочава. Основната причина, съвсем естествено, е ниското заплащане.
  При положение, че непрекъснато се говори за "оптимизация на служителите" и за намаляване на разходите, кой човек с мисъл и амбиции ще е толкова луд да се кандидатира за държавна работа. Особено пък, ако има някакви професионална реализация и натрупана експертиза. Сега и с тоя шум на тема "бонуси" държавата никак няма да може да привлича кадърни млади хора.
  По втората тема с оценяването, също не е вероятно нещо да се промени. По начало се залагат измерими количествено показатели, за да се избегнат коментари за пристрастност на комисиите, меко казано. Допълнително утежняващо условие е искането за минимизирани разходи за изпълнение. Напълно съм съгласен, че рекламата е вид творчество, но как да се оценят обективно качествени показатели? Когато се обсъждат неща от типа на слогани, мелодии, визии - каква е мярката при оценяването?

 • 2
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  БОЙКОвата попара народът я набара .... И ще я изсърба цялата. Дали ГОСПОД ни изпитва и чрез управлението на мутрата-комунист Бойко Борисов ???? Докога ще издържим ????
  Червената мутро-мафиотска групировка ГЕРБ заграби и похарчи резерва на Здравната Каса от 1.4 милиарда. Сега ще опукат и Сребърния фонд от 1.8 милиарда, а пенсионерите ще има да чакат ……. АКО двете суми се извадят от Фискалния ни резерв, то се вижда, че остатъкът е под 1 милриард !!!!!!!! ГЕРБавата мафия ни ограби, при това 100% !!!!!!!!!!!!!!!!
  Бизнесът загива, хората обедняват, цените и безработицата растат, мутрите и червените мафиоти забогатяват…..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ковид влезе в съда

Ковид влезе в съда