Данък "Регистър"

Таксите на Агенцията по вписвания

Представяме ви едно изказване, което звучи като от голям данъкоплатец, но всъщност е нещо като гордост, изречена "На прощаване" от бивш държавен чиновник. Ето и самото откровение: "Агенцията по вписванията по време на моето управление е внасяла 70 милиона лева в бюджета. Наред с Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" е в първата тройка на приходните администрации", заяви публично бившият директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Не е шега. Наистина от основаването й Агенцията по вписвания е голям донор към бюджета. Годишно ведомството събира 60-70 млн. лева, а харчи за издръжка под 10 милиона (е, ако изключим от сметката бонусите, които миналата година са били за 7 млн. лв.).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • vlado_g
  • + 18

  Освен това и банките печелят 4- 5 милиона на наш гръб ,миналата година ми взеха и 4 лева за превод при плащане на таксата за подаване на декларацията.

  Нередност?
 • dreamer
  • + 19

  Търговския регистър се превърна в търговско дружество с основна цел реализиране на печалба за да има за бонуси.

  Нередност?
 • 3
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube
  • + 18

  До коментар [#1] от "vlado_g":

  Пусни таксата по електронен път - на мен ми струваше 65 стотинки. Радвам се че поне за тази година намалиха таксите наполовина за подаване по електронен път макар че 25лв за публикуване на отчет ми се струват неприлично много. Колко място от терабайтовите им масиви заемат моите 7 сканирани странички ?

  Нередност?
 • 4
  alex052 avatar :-|
  alex052
  • + 14

  До коментар [#3] от "dreamboxer":

  Въпросът не е дали струва някакви стотинки или левове.Принципен е,аз не желая като си плащам глоби,ползвам услуги или просто си правя справка да плащам банкова такса за превод към държавата,която в голяма част от случайте е над 30%.В момента реално няма работещ механизъм чрез който да избегнем банковите такси което според мен е чиста проба рекет.

  Нередност?
 • 5
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 5

  Тези от агенцията по вписванията са големи наглеци. Ясно е, че шефовете са поредните ГЕРБ-овски запъртъци, паднали на високи постове. Но ако си тъп и некомпетентен, поне си трай - да не се забелязва. Уволнената Николова ми прозвуча в същия стил и визия, като Нешева преди нея. Разбира се, че бонусите са законни, но не са морални и е поредна демонстрация на дебелоочие.
  Втория аспект е размерът на таксите, които позволяват акумулирането на милиони, част от които се разпределят "за добре свършена работа", т.е. като бонуси. Трябва да се намалят таксите до цената на извършваната услуга, а сумата от приходите от такси и от държавната субсидия да е минимално над присъщите разходи - заплати, консумативи, режийни, техническо осигуряване и т.н. И веднъж завинаги да се разбере, че тази агенция, другата за кадастъра и всякакви подобни, не са приходна администрация. Те са технически служби и от тях не трябва да се иска да формират приходи в републиканския бюджет. Очевидно и това нещо е извратено по ГЕРБовски...

  Нередност?
 • 6
  dreamer79 avatar :-(
  атанас
  • + 7

  Капитал, забравяте друга важна част от Закона за Търговския Регистър в коментара си и е добре да я включите:

  Закон за Търговския Регистър

  Чл. 38. (2) Приходите от такси по този закон се използват само за финансиране на воденето, съхраняването и развитието на търговския регистър.

  Използвана е думата САМО, т.е. нищо друго! Не е казано примерно основно, няма и дума за бюджет, министерства. Според алинея 2 е незаконно пари от такси да отиват към централния бюджет или където и да е другаде, а трябва да стоят на сметка на регистъра и да се ползват за нов софтуер, техника, сгради на АВ за нови офиси при нужда(работили по 24 часа и не смогвали, но не могат да отворят по още един офис в големите градове и да работят двойно хора по 8 часа и всичко да е спокойно и да няма нужда от бонуси...), заплати. Всичко останало е НЕЗАКОННО, независимо по силата на кой друг законов или подзаконов нормативен акт е минало. Алинея 4 е бая по-малък проблем в цялата история от неспазването на алинея 2, защото така регистърът блокира, глобяват ни за несвършени поети ангажименти по софтуера и т.н. заради "липса на средства" за извършването на нужните дейности.
  Целият член гласи:

  Чл. 38. (1) Финансирането на дейностите по водене, съхраняване и развитие на търговския регистър се осигурява от таксите по този закон, както и със средства от национални, регионални и международни програми и проекти и международни споразумения.

  (2) Приходите от такси по този закон се използват само за финансиране на воденето, съхраняването и развитието на търговския регистър.

  (3) Когато средствата по ал. 1 не са достатъчни за финансиране на дейностите по водене и съхраняване на търговския регистър, необходимите средства се осигуряват чрез субсидия от бюджета на Министерството на правосъдието.

  (4) Превишаването на приходите от таксите по този закон над разходите за финансиране на дейностите по водене и съхраняване на търговския регистър е основание за намаляване размера на таксите за следващата финансова година.

  Нередност?
 • 7
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • + 5

  До коментар [#4] от "Николай Александров":

  Ами, някога Костов направи реверанс към новата банка на сват си(То и сега повечето офиси в държавните агенции са нейни май. Нямам спомен да съм виждал на друга, когато съм се занимавал с КАТ, ТР, НАП.), която пое плащанията към почти всички бюджетни структури(а и повечето сметки бяха прехвърлени там под неофициален натиск), и закри касите по ведомствата, на които можеше да се плаща кеш. След това банките започнаха да извиват ръце с "Ние имаме договори и сме инвестирали в офиси по места, ако ни спрат кранчето, ще загубим маса пари."(Това беше основният мотив миналата година, като се заговори колко тежат таксите и защо няма плащане на място на гише на ведомството като опция.). Така едва идеята за ПОС терминал за плащане в държавни структури беше приета за горе-долу допустима да се върти в пространството. Плащането кеш вече се води нелоялно съсипване на банките, които са инвестирали по силата на договор с държавата, която така успешно са освободили от тежестта да обслужва собствено инкасо и да плаща заплата на една лелка касиерка.

  Нередност?
 • 8
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • + 5

  [quote#3:"dreamboxer"]Пусни таксата по електронен път - на мен ми струваше 65 стотинки. Радвам се че поне за тази година намалиха таксите наполовина за подаване по електронен път макар че 25лв за публикуване на отчет ми се струват неприлично много. Колко място от терабайтовите им масиви заемат моите 7 сканирани странички ?[/quote]

  Много заемат, тези масиви са ограничени. Заради "липса на пари" за купуване на нов сторидж сървър и препълване на стария масив миналата година регистърът беше блокиран с месеци и не можеше да се влиза в него, а за запис на данни временно се ползваше стара машина на единия от системните администратори, с която да се закърпи положението. Една нова машина струва с 16 или 24 диска по терабайт, т.е. достатъчно за година-две напред поне, 20-30000, да речем до 50000лв, но хората са си свършили толкова перфектно работата, че бонусите на шефката са 50% по-високи от цената на това, което агенцията не можеше да си позволи, за да функционира изобщо.
  В същото време парите, които се превеждат към бюджета в нарушение на Закона за Търговския Регистър от самото начало на съществуването му и трябва да са за техника и подобни разходи, са еквивалент на поне 3-4000 сървъра за данни- 3 години по 70 милиона са 210 милиона, делено на 50000 прави 4200.

  Нередност?
Нов коментар