Защо Австрия е богата държава

Разследването по аферата "Хохегер"

   ©  Die Presse / Clemens Fabry
   ©  Die Presse / Clemens Fabry

В последните месеци иначе тихият политически живот в Австрия е развълнуван от необичаен за държавата скандал. Аферата с лобиста Петер Хохегер оплита в едно политици и бизнесмени от цяла Югоизточна Европа и има сериозни подозрения за системна корупция. Собственикът на едноименната PR агенция с офиси в няколко страни е обвиняван за посредничество при серия съмнителни сделки. Със случая във Виена се занимават полицията, прокуратурата и специално създадена парламентарна комисия.

Сравнен с българските "играчи" и мащабите на местните злоупотреби, Хохегер е блед стажант. Неговото предполагаемо посредничество при размяната на големи суми пари и начинът, по който убеждава австрийски политици, вероятно кара тукашните му "колеги" да се заливат от смях. Погледнат откъм България, Хохегер е неудачен балък, който се е оставил да го хванат.

Разкритията за сделките му в София изглеждат донякъде скандални, но истината е, че те са нищожни, сравнени с реалния мащаб на злоупотребите с публични средства в България. Скритото финансиране с държавни пари на различни бизнеси – от банки до медии, продължава да е изключително силно и сега.

Разликата между София и Виена е в реакцията на подобни случаи. В Австрия те се разследват от всички възможни институции и това ще продължи до разплитането на цялата афера. В България не се случва нищо. В Австрия правилата се спазват, а когато се нарушат, последствията са сериозни. В България правилата не важат и злоупотребата е норма, а не изключение. Австрия е богата държава. България е бедна.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  gg.bg avatar :-|
  gg.bg

  Простичко казано, защо при нас "нещата не се случват"! Просто няма ред /не се спазва/! В България всеки иска да има ред и закони, но да не се отнасят за него, а за всички останали!

 • 2
  hue avatar :-|
  Николов

  Искаме да се връщат бонуси и даваме рушвети, но не си плащаме сметките и глобите.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  tub avatar :-|
  tub

  Абе не е така, ама нейсе!
  Това,че у нас, нищо не се случва, дори и да се разследва, или стигне до съд, едва ли учудва някого...да се пише е безполезно, това не е новина, не е практика...това е българската система.
  В Австрийската се разследва, влиза в съд и някои "обират парсата", но хич и не се надявайте това да са всичките "виновни".
  Австрия е богата държава, защото има много бедни държави, като България. И точно тези дето са "генните инженери" на тази СИСТЕМА са истинските виновни, дето не влизат нито в Български, нито в Австрийски съд.
  А на горния "Горд Български Емигрант" ще му кажа, че при тази СИСТЕМА да си плащаш глобите и данъците в България е безотговорно.

 • 4
  georgi4141 avatar :-|
  georgi4141

  Корупцията си е стратегическо предимство за Телеком Австрия, имат технологиите. Такива подставени лица се ползват само в случай като този да участват в новиините.
  Голям бизнес се управлява мръсно и е наивно да се предполага, че мениджърите не знаят.

  Telecom Austria in Bulgaria (Mtel) has threatened me with cutting off my fingers if I do not participate in their cartel in the telecommunication industry in Bulgaria. It have been done through involuntary implanted small device similar to hearing apparatus in my sinuses, connected to nerves, controlled wireless with their network. Many politicians and Government servants in Bulgaria are controlled in a similar manner.
  -Detsche telecom was fined 100 mill for bribing a Balkan country regulator, where the other palyer is Telekom Austria.
  -The corruption scanal in Telekom Austria led to the resignation of a former Chacellor.
  http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

 • 5
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#2] от "hue": Министри си купуват апартаменти със заеми от тъщите, който са пенсионери. Премиерът си има бизнес,който незнайно кой и как управлява докато той е на власт. Бившата/настояща приятелка си купува банка след банка.

  И всичко това,защото предните били маскари :-) Да ни има човек логиката :-)

 • 6
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Добре, да речем, че нещата тук, в България, се случват точно по този начин. Не се нарича "лобизъм", а за разлика от австрийския случай - "клиентелизъм" и разликата е доста сериозна.
  Лобизмът, без да коментираме дали практиката само по себе си е почтена, е добрата практика да се помогне нещо да се случи. Дават се едни ясни пари на една фирма за PR-услуги или рекламна агенция, като част от договарянето, а за тези пари се плащат данъци. Укоримата страна на лобирането обикновено е размерът на плащането, подкопаването на конкурентността при сключване на сделки с държавата, подаръците (понякога и пари) за участващите държавни представители и т.н.
  В българския случай имаме клинтелизъм, който стана проблем за държавното управление още по времето на Иван Костов. Точно Иван Костов беше първият и засега единствен министър-председател, който изхвърли министри от кабинета си само заради съмнения за клиентелизъм. После тази безспорно порочна практика, която обхваща корупцията и търговията с влияние вкупом, се превърна в норма при следващите 3 правителства. Разликата е, че повече контрамерки не последваха, затова примерно М. Велчев, М. Ковачев, Н. Свинаров, Р. Овчаров и др. видни клиентелисти си живеят спокойно през и след периодите във властта.
  В Австрия текат разследвания, тук не се случва нищо - тук е дълбоката разлика и това е границата на нормалността.

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#6:"тимирут'"]В българския случай имаме клинтелизъм, който стана проблем за държавното управление още по времето на Иван Костов. [/quote]
  Първо това си нормална практика в държавното управление от както съществува България,аферите Деклозиер, Хр.Ботев, героите със златни вдовици Стамболов, Д.Петков, министрите Р.Петров, И.Е.Гешов, Д.Яблански, А.Буров и милионите гешефтарчета са типичен пример за това ... Вярно не са използвали купешки думи като "клиентилизЪм", но интереса клати феса, ти на мене аз на тебе, рушвет, бакшиш са си вършели същата работа

  Костов от неумения и, може би завист и злоба, просто пусна духът от бутилката в пресата с непремерените си приказки .... Кончето окончателно окака работата с "Кажи си Ваньо".....

 • 8
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  До коментар [#7] от "boby1945":

  Ако една практика е неморална и неприемлива в т.н. цивилизован свят, но няма отпор срещу нея тук - за кого е проблемът? Предполагам, тук стилът на управление е проблематичен, освен ако не приемем, че те са загубеняци и не могат да се възползват от възможностите си. Правилно си отбелязал аферите от "доброто царско време", тагава наричани с немската дума гешефт. Не съм съгласен и не мога да приема, че тук напушението се утвърждава като норма, и това не се променя за тези 80 години.
  И. Костов наистина пусна духа от бутилката и това не говори зле за него. Може би и той в един момент се е почувствал безсилен да се пребори с партизаните, които винаги се прилепват към победителите на изборите заради далаверата. Факт е, че повече никой не го направи, а с това конвергенцията на държавата ни с ЕС се оказа невъзможно. Едно и също се случва през втората половина на мандатите на трите предишни правителства, но Мони мадридския и Станишко се направиха на небрежно разсеяни и нямаше реакция. Сегашното и то уверено върви към пълно обвързване с клиентелистите, но Бат' Бам-Бам поне вече показа безсилието си да контролира положението. Очевидно той не човек, който би рискувал да разцепи партията си в годината преди изборите и дори няма да влезе в ролята на сърдит мърморко, което му се отдаваше досега без много усилия.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  [quote#8:"тимирут'"]Ако една практика е неморална и неприемлива в т.н. цивилизован свят, но няма отпор срещу нея тук - за кого е проблемът?[/quote]
  Проблемът е за цивилизованият свят, разбира се..... за този който не приема обективните неща от живота и почва да се бори с вятърни мелници.... вместо да се опита да минимизира последствията, които счита за негативни....

  В разните места на Европа бизнесът, гешефта, далаверата се вършат по различен начин в зависимост от спецификата на хората, едно е Ориент, друго е поречието на Лоара или Палермо, трето Косово и Албания, четвърто, както се оказа Елада, за Албиона да не говорим ........

  Просто казано, разни хора, разни интереси..... няма нужда да ги стрижем под един гребен, както казват моите приятели.... няма нужда да ги правим "еднакви"....... в разнообразието ни е силата..... E pluribus unum, както казват другите ми приятели.....

 • 10
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  Австрия е наследник на бивша империя владяла половин европа. Австрия успя да изрита турците от централна европа. Австрийски капитал владее половината банки в източна европа.

  Иначе летището им е доста мизерно =)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО