Вятърничави наредби

Правилата във ВЕИ сектора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вятърът на промяната може да е изтъркано клише за някои, но за инвеститорите във възобновяеми енергийни източници това е реален кошмар. Нещо постоянно им се променя в закони и наредби, някой от управляващите все ги критикува, куп институции и едри фирми от сектора гледат как максимално да ги отстранят от пазара.

Освен с нов закон в началото на годината инвеститорите във вятърни и соларни паркове бяха изненадани и с една наредба. Тя най-общо казваше, че всеки месец те трябва да изготвят документи за произхода на произведената енергия, които да се одобряват от държавен орган, при това за неясен период от време, защото няма санкция, ако не се спази едномесечният срок. Другият абсурд е, че органът - бившата Агенция за енергийна ефективност, де факто още не работи. В резултат компаниите нямаше да получават пари за дейността си, докато не получат бюрократичната благословия. Накратко, наредбата ги обричаше на фалит.

Сега регулаторът ДКЕВР разкритикува нормативния акт на енергийното министерство. Дотук добре. Нали затова имаме регулатор, който да вижда несъвършенствата в пазара и в законодателството. Ресорното министерство обаче трябва бързо да поправи наредбата си, за да не се стига до правни абсурди. Например после съд да отменя плащания заради противоречия между закон, наредба, становище и практика на регулатора.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 4
  • + 3

  Тези инвеститори в зелена енергия колкото и да ги биеш, все ще им е малко. По-долу още седи статията за новия слънчев парк в Самоводене. Покривал консумацията на 2000 домакинства и щял да има годишни продажби от 15 милиона евро. Значи 7 500 евро ще е токът на всяко от тези домакинства, още преди ДДС, такса пренос и такса електроразпределение. С тях цената става Х 2. Форумлата е всъщност 7 милона балъка да ги пощипнат с малко, за да не се забележи. Както казва българският бизнесмен на българския политик - 7 милиона изверга рая имате, за кфффо я земахте таа власт, ако не им ударим по един 200-300 лева чеп на всичките?

  Нередност?
 • 2
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'
  • - 2
  • + 4

  Не може, а и не бива да се смазват ВЕИ-инвестициите. От една страна това са си нормални бизнеси, които вместо болтчета и гайки (примерно) произвеждат енергия, а от друга - това е по-добрата част от бъдещето на енергетиката. Преференцията висока изкупна цена на енергията е временно въведена с цел насърчаване на инсталирането на ВЕИ до достигане на определен минимален дял от общото производство.
  Трябва да се отбележи, че възобновяеми източници са не само вятърните и соларните паркове, но също и МВЕЦ и любимите на Мирко Пародията и Бат' Бам-Бам централи на биогаз. В последно време има схема за понижаване на зелената надбавка върху изкупната цена, както и за отпадане на част от субсидията върху инвестицията. Така че след не толкова много време токът от ВЕИ ще се окаже по-евтин от тока от АЕЦ. Тогава какво ще говорим за оправдаване на безумието да се строи ядрен блок край Белене?
  Колкото да бъркотията, която държавата създава в бранша, то къде ли нещо е пипнато от ГЕРБ-овците и е останало читаво?

  Нередност?
Нов коментар