Стоп - сигналът на Фукушима

За първи път след миналогодишната японска авария "Росатом" загуби задграничен договор за строителство на АЕЦ. Има само един начин да се избегнат по-нататъшни загуби и щети за репутацията на компанията – да се въведе забрана за подобни проекти в зони с висок сеизмичен риск.

Министърът на икономиката и енергетиката на България Делян Добрев пристига в Москва, за да уведоми руската страна за отказа от строителство на АЕЦ "Белене". Решено е вместо атомна да се построи газова централа.

Причините са скъпият проект, разположението му в сеизмично опасна зона и съмнения в безопасността. Всъщност веднага след началото на ядрената авария в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Европейската комисия заяви, че ще подложи на повторно разглеждане проекта за българо-руска атомна централа, веднага след като й бъде намерен нов инвеститор.

Оттогава инвеститори няма, но, изглежда, започват да се сбъдват прогнозите, че японската авария ще доведе до отказ от редица проекти за нови АЕЦ.

За цялото съществуване на проекта "Белене" 15 пъти са се отлагали сроковете с допълнения към основното споразумение. Ситуацията очевидно е безнадеждна. И руската държавна корпорация, и руското министерство на енергетиката са се примирили с нея още преди няколко месеца.

От коментар в газета.ру на Владимир Сливяк, автор на книгата "От Хирошима до Фукушима"

Още от Капитал