За домашно

Как младите учители да останат в системата

България, 2020 г. Млади, ентусиазирани учители са заменили пенсиониралите се през последните осем години около 23 хиляди преподаватели. Те са близо до учениците, говорят на техния език, разбират проблемите им. Преподават материала по разчупен начин, с дискусия и игри, вместо да рецитират от дъската. Заплатата им зависи от резултатите, които постигат с учениците. След сериозни реформи учителската професия е възвърнала добрия си имидж в обществото.

Това е пожелателният сценарий. Но може да има и друг. В него недостигът на учители е толкова голям, че осмокласниците в Монтана например не са чували за Питагоровата теорема. Могат да четат, но не разбират смисъла на текста. Никога не са участвали на ученическо състезание, защото няма кой да ги мотивира и да им каже, че могат.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'
  • + 7

  Първият вариант е практически неизпълним и непостижим. Но и вторият е някак си краен в своята същност. Реалността е някъде по средата, като има невероятни вариациивъв всяко отделно училище и между различни населени места. Единственото реално лекарство за образователната система е подобрено и достатъчно офинансиране.

  Нередност?
 • 2
  owen avatar :-|
  owen
  • - 1
  • + 8

  интересно как точно разбират авторите на коментара клишето за 'израстване в кариерата' при учителите? да станеш директор или какво? възнаграждението при тази толкова благородна - и тежка, и интересна професия, идва от вътрешното удовлетворение, от това че си раздвижил мисловния процес на децата, че си ги научил на нещо, че влияеш на бъдещето. срещу това трудно може да се получава адекватно заплащане изобщо, и малко хора в България получават такова, но поне някакво приличие трябва да се спазва, а техните заплати са смешни.

  Нередност?
 • 3
  istorik avatar :-(
  ISTORIK
  • - 2
  • + 2

  За съжаление учители, които никого на нищо не са научили за целия си 20 - 30 годишен стаж, все още са в системата.

  А учители, които преподават на над университетско ниво, са извън системата.

  Това е тъжното.

  Докога?

  Нередност?
 • 4
  mr_ivanov avatar :-|
  Mr Ivanov

  За огромно мое съжаление голяма част от втория вариант ще се случва през следващите години.. Една от причините за ставащото и която ми прави сериозно впечатление е лошото и непрофесионално управление и отношение към работния процес на учителите от страна на МОМН, РИО и директорите.. Оказва се, че има повече контролиращи органи, отколкото подкрепящи и мотивиращи за постигане на добри резултати.. Ако приемем, че качеството на работата на учителя се изразява в атмосферата в класната стая и постиженията на учениците му, то това важи и за МОМН, РИО и директорите, т.е. ако учителите са толкова "зле", то споменатите по-горе не умеят да си подбират качествени служители (сигурен съм, че на 101 %, че в системата има страхотни професионалисти) и да ги мотивират да постигат представителни резултати/успехи, т.е. "фирмата" им е лошо управлявана и за това те си носят отговорност, и би било достойно от тяхна страна да се замислят.. Лоша черта на този сектор в обществените услуги в България е, че всеки мисли, че другият е прост и некадърен, вместо всички да си подадат ръка и заедно с наличния потенциал (и повишаващ се такъв) да... направят нещо позитивно... Иначе адмирации и поклон пред младите учители, които в тези странни и трудни времена, намират сили да работят за каузата "Българско Образование" :-) Дано да има повече хора, които да ги подкрепят, защото професията "учител" е наистина прекрасно нещо, и който е работил го знае :-)

  Нередност?
 • 5
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Това трябва да стане като за учители се избират хора, на които това е вътрешното призвание.

  Нередност?
Нов коментар