Козлодуйски бряг...

Смените в борда на АЕЦ

   ©  Мария Съботинова
   ©  Мария Съботинова

Назначенията на политически лица в държавните фирми винаги е съмнително занимание. Още повече когато се случва година преди изборите и става с неясни мотиви.

Новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов беше депутат от ГЕРБ, след това за месец зам.-министър на икономиката с ресор "Енергетика", а мениджърските му умения са развивани единствено в собствената му фирма. Това само по себе си не означава, че той няма да се справи. Макар изказването му, че "човек трябва да е отвратително лош мениджър, за да управлява АЕЦ "Козлодуй" и той да влоши финансовото си състояние", не е много обнадеждаващо.

Мотивите за назначението му са доста неясни - да внесе прозрачност в АЕЦ "Козлодуй" и търговете, на които централата продава електроенергия. Всъщност АЕЦ-ът е направо прозрачен в сравнение с например с ТЕЦ "Марица-изток 2", но за нея никой не се е загрижил. Създава се усещането, че в ядрената централа едно крило в ГЕРБ просто не е имало достъпа, който има в ТЕЦ-ът. 

Освен това след спирането на проекта "Белене" ядреното перпетуум-мобиле продължава - "Козлодуй" състави компания, която да започне проучването за строеж на 7-и блок на централата. Като се има предвид предишният опит, отново може да се очаква в нея да бъдат излети милиони, без да е ясен крайният резултат.

Това може и да не е вярно, но подобни решения поне трябва да се взимат с много повече обосновка и прозрачност. Да се надяваме, че новият изпълнителен директор ще работи в тази посока. Тоест ще защитава интереса не на заинтересованите лобита, а на истинските инвеститори в енергийния сектор - данъкоплатците, които са платили за построяването на централата и сега купуват продукцията й.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  npaine avatar :-P
  NPaine

  "Да се надяваме, че новият изпълнителен директор ще работи в тази посока. Тоест ще защитава интереса не на заинтересованите лобита, а на истинските инвеститори в енергийния сектор - данъкоплатците"

  Аз дори не се и надявам на такова нещо - политически парашутист, липса на каквато и да било експертност и единствено качество "кучешка лоялност" към Герб и към Вожда предполагат единствено и само корупция, далавери и тъмни сделки.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Далаверата си е далавера, при големи обществено значими проекти с държавно участие просто няма как да няма далавера (виж опита на Халибъртън САЩ или Сиеменс Германия)

  Но основните усилия трябва да отидат в постигане на целта на проекта с минимални средства (удължаване на живота на блокове №№ 5 и 6 поне с 15 години и въвеждане в експлоатация на блок № 7 (реактор вече си имаме)......

 • 3
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Далавери с държавни средства и в държавки компании стават навсякъде, спор няма. Разликата е, че там веднага се правят комисии и почват проверки, след което висшият мениджмънт на компаниите и замесените политици си заминават. Същото следва да се случва и у нас, а докато не се случва основанията да се наречем нормална държава са много малко.
  За "Козлодуй" съм съгласен, че пети и шести блокове трябва да работят още според възможностите максимално да им се удължи ресурса. И с това да се затвори атомната енергетика в България - никакви блокове 7 и 8 в "Козлодуй", никаква АЕЦ "Белене" не трябва да се започват. Реакторът си е чиста загуба - тотална щета за държавата, и трябва максимално бързо да му се намери купувач, дори ако трябва да му го закараме за наша сметка.

 • 4
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  Човекът е доверен служител на ГЕРБ-овската енерийна мафия. По-конкретно обяснение за назначаването му от това не може да има - нещо като Р. Овч. на Бат' Бам-Бам. Липсват му всякакви качества - нулева експертност, никаква професионална квалификация, незабележими личностни качества, незначителна житейска реализация... но има една силна изява - не разсъждава. Върши с готовност всичко за каузата на ГЕРБ и обогатяването на ГЕРБ-овските политико-икономически среди. Един вид - вживял се е в ролята на "ходеща писалка", която ще подписва всичко, което му се поднесе. Неговата награда ще е заплатата, която е много по-голяма от това, което виждал докато е "управлявал собствената си фирма" и после в политиката. И вероятно ще му подхвърлят по някоя стотинка от комисионните, които се получават през договорие на АЕЦ-а...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората