Новият брой: Пътят към Европа
Close

Лятна разпродажба

Подготвяните приватизационни сделки

Всеизвестно е - през летните месеци бизнесът върви на отпускарски обороти, а сливания и придобивания почти липсват. България не е световно изключение, пък и нали сме част от глобалното село. Но този отслабен интерес явно не притеснява държавата, която по случайност или не ще средоточи всички големи приватизационни активности точно в летните месеци. За тогава се очакват борсовите продажби на електроразпределенията на CEZ и E.ОN, топ сделката за товарните превози на БДЖ, незавършената сграда на ИПК...

Чудесно е, че има воля да се приватизира. Но притеснително е, че е точно по най-мъртвото откъм инвеститорски интерес време. През юли и август е трудно да събереш директорски борд, за да вземеш решение за участие в сделка, или пък да ангажираш екип за финансово проучване, борсовите инвеститори също свиват (така или иначе силно ограничената си) активност. Втората подробност е краткият срок, който агенцията дава на участниците: те имат по 20-30 дни за взимане на решение. Това условие е най-ограничително точно за чуждите инвеститори, които уж търсим и каним усилено. Докато документите по приватизационната сделка бъдат преведени и после се сформира екип за проучване на предлаганото дружество, то срокът ще е излетял.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell
  • - 1
  • + 6

  Ама тази сграда още не е построена Е аз бях младо момиче когато се сключвахме договора, сега работя за внучка си:)

  Нередност?
 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell
  • - 1

  Когато искаш да задържиш един човек ще направиш всичко възможно,когато искаш да го изгониш има безброй начини-но защо трябва да го унижаваш явно някои са си НЕВЪЗПИТАНИ макар и ходили в Англия на екскурзия:)

  Нередност?
 • 5
  agrotuz avatar :-(
  тимирут'

  Имаме 3 фактора, които в момента ГЕРБ-овците се опитват да съчетаят за да се получи най-силния възможен ефект. В кризата всеки бизнес си свива разходите, особено инвестиционните. Към България, колкото и е "стабилна" (по оценка само на Мони Не-в-Дянков), интересът принципно е много слаб, а сега никакъв го няма. През лятото наистина активността е ниска и изобщо всеки е малко или повече в летаргия. Та от всичко това несъмнено ще произтече най-логичното - акциите на ЕРП-тата ще отидат в мажоритарните им собственици, а ИПК-то ще бъде дадено за никаква цена на "наш човек". За БДЖ няма да се получи сделка, въпреки сянката на рускаия мастодонт.
  Какво би спечелила държавата от такава приватизация е безсмислено да се пита даже. Печаливши няма да са и сабствениците на ЕРП-тата, освен ако не броим, че ще се отърват от държавата, а после могат да ги свалят от борсовата търговия. Единствено удар ще направи собственика на терена на ИПК, който ще може след време да го препродаде с голяма печалба. Комисионни ще изкарат замесените в сделките, както и всички по веригата над тях. Ще спечели и партията ГЕРБ, за която ще има съответните "отчисления" от "съответните" инвеститори...

  Нередност?
Нов коментар