Игра на затворници

Корупцията в затворите

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Когато някой едър престъпник бъде вкаран в затвора, това въобще не означава, че той ще бъде изолиран от криминалната си дейност и ще се поправи, напротив.

Преди няколко седмици зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев направи "изненадваща" проверка в бургаския затвор и откри пет мобилни телефона, таблет и устройство за интернет. Всичко завърши с пенсионирането на един зам.-началник. Преди години един директор на затворите каза, че ако имаше вода, и кораб можеше да се вкара вътре. И толкова.

Историята на Васил Маникатов обаче е показателна за тоталното разложение на правоохранителната система. Дори и в редките случаи, когато някой едър престъпник бъде вкаран в затвора, това въобще не означава, че той ще бъде изолиран от криминалната си дейност и ще се поправи, напротив.

Невероятната съдба на Васил Маникатов показва, че затворническата килия лесно може да се адаптира за нуждите на наркоразпространението. Пред зоркия поглед на служителите на Министерството на правосъдието и на прокуратурата Маникатов въпреки 9-годишната присъда и тежките обвинения за извършване на престъпления (пак от затвора) се държи като свободен гражданин. Той се връща в затвора само за да преспи, а през останалото време приятелката му го води на работа. А всъщност не ходи на работа, а на фитнес с работодателя си.

Този панаир се случва пред очите на стотици маргинализирани затворници, които или не могат, или не искат да платят за по-лек режим. Те са вкарани зад решетките, за да се превъзпитат и да повярват във върховенството на закона, а в действителност виждат как държавата успешно се продава.

И тогава се питаме какъв смисъл въобще има въобще престъпниците да бъдат разследвани и съдени.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  tanya_ivanova32 avatar :-|
  tanya_ivanova32

  Знаем, че има корупция и в затворите...Не ни е ясно - защо се надигат да протестират, че заплатите им били малки...Безработни младежи с подходящи качества има много - НА КОГОТО НЕ МУ СЕ РАБОТИ ЗА "ДЪРЖАВАТА МАЙКА" да си хваща пътя...има частен сектор, има и чужбини - да вървят да си търсят друга работа !!!

 • 2
  gragdanin avatar :-|
  gragdanin

  Какво излиза ''ДОБЪР ЗАТВОРНИК, ЛОШ ГРАЖДАНИН." Защо ли чак сега се заговори за деянията на заторническата администация?Когато тотално са се сменили отговорните служители???Кой в пенсия, кой на друга служба???А че разлагането на превъзпитателната дейност е тотално е явно ! Отговорните лица не разполагат с необходимият ресурс да го направят/един социален работник обикновенно отговаря за около 100 лишени от свобода при норма 60/, а от тези от който зависи НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ за нуждите на служителите и за някаква радикална промяна. Това е запазената марка в БУЛГАРИСТАН.Едва ли обществото се интересува вече, то отдавна е претръпнало!

 • 3
  a3 avatar :-|
  аз

  ами въпросът е в прокуратурата. къде е тя за да започне разследване; къде е мвр за да го направи - когато става дума за системни мерки никой да не закача криво-раздавателната система в българия. то бб показва как се прави реформа, когато ти липсва желание - никак.....

 • 4
  gragdanin avatar :-|
  gragdanin

  Да бе да! ще си губи времето прокуратурата със затворническа администация ?! Изтекло е по давност!

 • 5
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Някак си не се сещам кое точно в МВР-то е наред, че да имаме надежди поне в затворите нещо да е както си трябва. То си е пределно ясно, че където има стени, там има и канали за прехвърляне на стоки през тях. За по-голяма сума и човек може да премине, нали криминалните имат неброени пари, пък на полицайчетата и техните шефове парите все са има малко... И друго е притеснително - виновните не трябва да се "пенсионират" или "прехвърлят на друга работа", или да "напускат по лични причини", а трябва да бъдат съдени и осъждани за престъпления по служба. Първото е чиста проба комунизъм, второто ще е знак, че нещо в системата се е променило. Дано го доживеем някой ден при някой друг министър, че с Цецко Физкултурника няма как да стане нещо добро...

 • 6
  dragoslava avatar :-?
  Dragoslava

  Ако не е мрежата по оградата, си изглежда даже романтично.
  А корупцията е навсякъде, където е държавно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората