Абсурдът става все по-опасен

Споразумението на Калина Илиева с прокуратурата

Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Юлия Лазарова
Капитал Daily
Капитал Daily    ©  Юлия Лазарова

Бившият директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева  получи условна присъда за фалшифицирането на дипломата си, с която беше назначена от ГЕРБ и заемаше ключовия за разпределянето на евросредствата пост.

Това се случи още на първото дело в Софийския районен съд в понеделник, на което Илиева поиска споразумение с прокуратурата, държавният обвинител светкавично се съгласи, а съдът светкавично го призна. Нещо повече - в залата представителят на институцията, която е повдигнала обвинението по НПК, защото е установила, че е нарушен държавният интерес,  на практика се е държал като неин  адвокат.

Изтъкнал чистото й съдебно минало и факта, че е майка, а по-късно обобщил, че наказанието на Илиева "отговаря на закона и на морала". За да не остане по-назад, и съдът се е произнесъл, че "извършеното престъпление не е довело до имуществени вреди". 

Именно в поведението на този "дует"  се състои потресът, който извън пределите на България изпитват по отношение на съдебната й система. Не самата присъда го предизвиква, а фактът, че след толкова демонстративно криминално престъпление прочутата подсъдима си тръгва от залата с всички видове индулгенции - като персона, почитана и от закона, и от морала и ненавредила никому с нищо.

Калина Илиева е фалшифицирала диплома от университет в Германия, включително подписите на двама немски професори, и е представила още четири фалшиви документа като доказателство, че има висше образование.

С този "ценз" е заела висш отговорен пост и е подписвла документи, чиято валидност вече е нищожна. Затова е малко прибързано твърдението на съда за липсата на имуществени вреди. А заплатите и бонусите, които е взимала, не са ли имуществена вреда за данъкоплатците - въпросът е риторичен.

Спомняте ли си казуса с фалшифицираните подписи на бившия столичен кмет Бойко Борисов, настоящ премиер, с които според същата прокуратура са били завзети около 100 общински имота? Едва ли. Прокуратурата също. И нищо не е в състояние да я накара да си мръдне пръста по случая - вероятно и самият премиер мисли така, затова дори не опитва.

Сега си представете, че "колега"  на Калина Илиева ви оперира или че е назначен за шеф на АЕЦ. Абсурд ли?  Помислете пак.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


170 коментара
 • 1
  dragoslava avatar :-P
  Dragoslava

  Отговаря на "морала"?!

 • 2
  dimitardimitroff avatar :-|
  top11

  НЕ мога да повярвам..! Това ли е правова държава?
  Мен също ме изумява и това, че "извършеното престъпление не е довело до имуществени вреди", колко са финансовите вреди или по-точно облагодетелствания, или и те липсват..?!
  Та ДФ "Земеделие" е структурата, която разпределя може би най-много държавни средства. Отговорност трябва да се търси и на тези, които са я назначили!

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano
  • -69
  • +115

  Така е господа. Тук имаме демокрация и човешки права. Това да не ви е НРБ дето за такива неща пращаха в затвора. Капитализма е система на престъпници и когато са срещу народа те се поддържат. И ЦРУ знае за бат Бойко ама си трае, а Ворлик току се изтъпанчи до него. А иначе САЩ са много принципни! Върхът на морала!

 • 4
  mto avatar :-P
  mto

  С такива прокурори, адвокат не ти трябва! Интересно как братя Галеви нямаха късмет да попаднат на такъв прокурор и съдия...

 • 5
  vladimirkarolev avatar :-?
  Vladimir Karolev

  Мен друго ми е интересно. Калина член ли е на ГЕРБ? Или е назначена като експерт?
  Ако е член на ГЕРБ и е политическо назначение, то това е показателно и за партията и назначилият я трябва да си понесе политическата отговорност.
  Ако не е член на ГЕРБ и е назначена като експерт, кой е оценил нейната "експертност"? Тази оценка не включва ли някаква проверка на образованието й? Съдейки по ефекта на тази оценка, излизат сериозни съмнения за кадърността и безпристрастността на оценилият нейната експертност.
  За морала не ми се говори. В Софиа Дизайн Уийк има едно трибуквено произведение, което го описва достатъчно ясно.

 • 7
  dimitardimitroff avatar :-|
  top11

  До коментар [#6] от "peterpan111": Какво искаш да кажеш, че присъдата за калинката е достатъчна така ли ? Ами, че да накарам и майка ми да си фалшифицира дипломата, пък ако я хванат.. нали е майка, а и тя също ще се постарае да отговори на морала..


 • 8
  marin avatar :-|
  Марин

  ГЕРБ може и да не са виновни, че тя е станала техен член. Със сигурност обаче са подсказали на прокуратурата да вземе това решение.
  С такава прокуратура и с такъв съд все ще сме си в "последна глуха" на Европа.

 • 10
  dimitardimitroff avatar :-|
  top11

  До коментар [#8] от "Марин": Приятелю, повярвай ми, че ако Илиева е член на ГЕРБ, те са го знаели и тя ненапразно зае поста, от който я отстраниха. Иначе няма какво да се чудим за съдебната ни система. От друг материал в "Капитал" научавам, че президента Плевнелиев се противопоставя на "прозрачната номинация" на принципа "един магистрат - един глас" във ВСС, въпреки, че само преди седмица Брюксел за пети път в рамките на три месеца подкани българското правителство да въведе прекия вот още при предстоящия избор на новия съдебен съвет..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО