На едно вето разстояние

Скандалните реформи в съдебната власт

Ако е последователен в позицията си, Плевнелиев трябва да наложи вето на приетите без реален дебат и опасни промени.

По брутален начин управляващите се опитват да си подредят пъзела така, че да засилят примката си около съдебната система. Промените в Закона за съдебната власт, които бяха гласувани тази седмица, са опасен опит на парламентарното мнозинство да си купи избора на следващия главен прокурор.

Цялото дебелоочие на ГЕРБ стигна до решението им да повишат без конкурс членовете на настоящия Висш съдебен съвет. Същите тези магистрати, които само преди година и половина бяха наречени корумпирани от вътрешния министър Цветан Цветанов, а зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов поиска оставката им, сега ще правораздават в името на народа от най-високата трибуна.

Тази уродлива сделка има една ясна цел - нездрава концентрация на власт. Главният прокурор е една от най-силните фигури в държавата и ако на този пост бъде сложен някой зависим от икономически и политически интереси, ще стане наистина опасно.

Въпреки че носят етикета "повече прозрачност", промените ще бетонират статуквото и няма да решат ключовите проблеми на системата на правораздаване. Те не отговарят на очакванията на Брюксел за реформа "изоснови" на ВСС.

Единствената останала защита срещу тази позорна търговия е президентът Росен Плевнелиев. В петък той даде заявка, че не е съгласен с изнесения избор на главен прокурор. Ако е последователен в позицията си, това означава само едно - трябва да наложи вето на приетите без реален дебат и опасни промени.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  Моите надежди са в Брюксел и натиска на съюзниците ни.

 • 2
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=26933

  Причините за затягането на примката са все от същия характер като тези, за които става дума в материала, към който препращам и който е в дълбока връзка с този, който четем тук.

 • vassilun

  "Единствената останала защита срещу тази позорна търговия е президентът Росен Плевнелиев."

  Надежда всяка тука оставете! Аз не очаквам бето от Президента!

  Целият закон за промени в Закона за съдебната власт е скандален, но най-скандално е изтеглянето на избора на Гл. Прокурор без нукакви стойностни аргументи! Много са несъстоятелни аргументите, че няма време за организиране на пряк пряк избор на членовете на ВСС (въпреки петте напомнямия ня ЕС за това) - ГЕРБ е на власт от 3 години, а отдавна се знае кога трябва да се избира нов ВСС! Най-тъпо е обаче да повишиш някого, защото бил загубил квалификацията си, докато бил член на ВСС!

  Бесен съм!

 • 4
  ivankodinov avatar :-|
  Иван K

  Това е тест за Плевелиев.

 • 5
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  Не се надявайте Роско Плевнелийчето да прояви мъжество и да наложи вето. Той беше посочен за избиране за президент не като силна фигура, а като послушен фигурант. Откъде да намери смелост да прояви характер и с "меката" си китка да подпише указ за връщане на закона в НС? Най-малкото винаги е бил безконфликтен и не е реалистично да влезе в битка с "парона" си по толкова основен и парлив проблем...
  Че законопроектът е "целеви" - спор няма. Че в Брюксел няма да са доволни от свършеното - не подлежи на съмнение. Интересно ми е къде е гражданското общество, което да намери някаква форма на протест и да заяви волята си? Или може би гражданското общество е само в проектна фаза и все още (или вече?) е негоден "мат'риал" в насипно състояние? Все пак ГЕРБ-овците да се замислят малко и да се сетят, че дори конценрирането на трите власти в едни ръце не носи властово дълголетие. За справка - БСП и СДС имат горчив опит, а те имаха едновременно наистина цялата власт - Парламент, правителство, Контитуционен съд, Главен прокурор, Председатели на ВС (съотв. ВКС и ВАС). И това не беше достатъчно дори за един нормален мандат, който да не е наситен със скандали, какво остава за втори пореден... И на Бат' Бам-Бам сметката ще се окаже погрешна, ама защо ли пак трябва да ни шамарят откъм Брюксел, като е ясно, че ще се прави каквото ни е поръчано от там...

 • 6
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Зад всеки "провалил" се политик във властта се крие поне един скоростно издигнал се магистрат.

  В по-горната връзка, съдебната ни система се явява последния бастион за онези, които са се възползвали от властта си.

  Имитация на реформи, като съпротива срещу външния натиск – това е най-правилната реформа за "посредниците" на властта! ...а, и Кой би им се противопоставил при тези правила на играта?!

  Хубавата новина е, че това, което сами си направят и най-големите им душмани /конкуренти/ не биха могли да им сторят, както показва политическият ни живот напоследък ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората