Човешка грешка

Експлозията в склад за боеприпаси

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди 19 години в "Дунарит" - Русе, се взриви склад за боеприпаси. Загинаха петима души. По-късно следствието обяви, че причината за взрива е човешка грешка. Така е, но виновниците нито тогава, нито сега са загиналите.

Случаят в с. Лозенец, до Петолъчката, носи всички белези, типични за бедствие, но сътворено от човек. Но за да се стигне до фаталната искра, са налице цяла съвкупност от обстоятелства, които са водели към нея. И виновна и преди, и сега е държавата, която просто не си върши работата или просто е корумпирана. Ето как:

Фирмата "Берета трейдинг" печели търг за утилизацията на боеприпаси, проведен след взрива в Челопечене през 2008 г., който очевидно е опорочен. При него са въведени нови правила в средата на състезанието, а по-късно става ясно, че ключов служител на МО, който трябва да отговаря за подготовката на процедурата, е бил подкупен с ваучер за екзотична екскурзия.

Нещо повече - същата служителка е трябвало да отговаря и за последващия контрол върху фирмата. Източници на "Капитал" потвърдиха, че в съответните цехове са били съхранявани освен боеприпаси за унищожение и такива за продажба - нещо абсолютно забранено според министъра на отбраната Аню Ангелов. Самата експлозия е станала най-вероятно след човешка грешка или след техническа неизправност, следствие лоша организация или дисциплина. Тъй като в склада са се унищожавали и част от боеприпасите от Челопечене, вниманието към обекта и изпълнението на правилата в него би трябвало да е завишено: още през 2008 г. армейски източници разказаха, че там се съхраняват някои от най-старите боеприпаси на Българската армия и това увеличава риска от взривяване.

Защо в България се случват толкова често подобни инциденти? Взривът тази седмица беше четвърти за четири години. След големия взрив в Челопечене през 2008 г. последва експлозия в с. Ловнидол, Севлиевско, и във видинския Горни Лом. Подобно стечение на обстоятелствата не може да е случайно и носи усещането за систематичен провал в контрола и наблюдението на боеприпасите (немаловажна подробност е, че повечето подобни инциденти стават в Русия и бившите соцстрани и на изток от България).

Още по-притеснително е, че двете институции, свързани с този процес - Министерството на отбраната и МВР, не показват, че подобен проблем е от особено голямо значение, дори под управлението на ГЕРБ, които така шумно се възмутиха преди 4 години. Всичко, свързано с МО, продължава да се случва тайно. Защо? Когато става въпрос за живота на хората. Обществото трябва да се доверява, че контролните органи на двете силови министерства си вършат съвестно работата по отношение на обекти, които са огромна опасност за хората. Ако някога го е имало, това доверие отново бе взривено.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • + 5

  Ами човешка грешка е.
  Но ако не беше гръмнало нямаше да разберем за търга, екскурзията, па роднински връзки и всичко дето се изговори по медиите тези дни.
  Извинявайте, господа журналисти, ама пак се оляхте. Разтегнахте го като стара дъвка до втръсване. Като всеки път.
  За тези, които винаги са го знаели, подозирали или не знаели, така се правят конкурси за държавни поръчки. Със своите хора и с корупцията. С некомпетенст и пуцане за купона. С остров Бали и умиването на ръцете от министъра.
  Нямаше време да ровя и чета много по темата, освен това дето ме заливат сутрешните блокове и новините вечер, ама имаше ли опит да се прехвърли топката на "предишните"?

  Нередност?
 • 2
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'
  • - 1
  • + 2

  Имам силното усещане, че всичко у нас се прави някак си "на магия". Може би в случая с боеприпсите твърде дълго са се натрупвали грешки и безхаберие, и все им се разминавало. Накрая вече съвсем са загубили бдителност и внимание, и са я подкарали "през просото". Но в един момент искрата е дошла и всичко е приключило с много шум, дим и светлина.
  И разбира се имало е нарушения на регламентите - напр. да се натрупат прекалено големи количества взривни вещества, в едно помещение да има складирани боеприпаси и материали от тяхното разкомплектоване, и нови боеприпаси за продажба. От тази гледна точка може би не е лошо да се провери дали фирмата не е продавала наскоро РПГ и гранати на някоя "рискова" държава. Може би е най-черният сценарий, но взривът е начин да се прикрие контрабанда на оръжие и муниции за ембаргова държава. Затова да следим случая внимателно и да се надяваме, че информацията няма да бъде скатана за вътрешно ползване...
  Колкото до воаяжът на една служителка до Бали, това е върешно-ведомствена сплетня. Всички фирми имат заделени средства, с които да се отблагодарят за успешна сделка с държавата и това не е нарушение на морала. По-инересно е, ако наистина същата служителка е отговаряла и за надзора, дали е извършвала проверки и какво е описвала. И ако процедурата наистина е нарушавана, дали тя не е искала, или не й е давано да си върши работата.

  Нередност?
Нов коментар