Защо няма инвеститори

Заплахата на "Агрополихим" да се изнесе от България

След осем години ходене по мъките на българската бюрокрация собственикът на едно от най-големите индустриални предприятия в страната заплаши, че ще изнесе производството си. Не заради друго, а защото земеделското министерство не му издава разрешение да си изгради ново депо за отпадъци. Едва ли някой ще повярва, че компания от ранга на "Агрополихим" не разполага с административния капацитет да подготви документите си за какъвто и да било проект, така че той да отговаря на... каквито там трябва изисквания. Тоест явно става въпрос или за чиновнически мързел, или за протакане в търсене на друг стимул. Сега, след като около проблема се вдига шум, той може и да бъде решен. Нали знаете как: появява се с бели доспехи някой рицар на властта, който има нужда от излъскване на имиджа в момента, наказва уж няколко служители и разрешителните са факт. Случката обаче е показателна за няколко неща.

Първо - информацията, която публикуваме, ще бъде преведена от посолства, консулства и т.н. и ще стигне до компаниите - потенциални инвеститори в страната. Тя не е добър сигнал към тях и не са виновни медиите, че я огласяват. Управляващите са наясно с това. Което пък говори, че не са особено загрижени за дългосрочния бизнес климат в страната.

Второ - колко още са фирмите, поставяни ежедневно в ситуацията на "Агрополихим"? Много. Само че понеже са малки и нямат инструменти за натиск върху администрацията, проблемите им остават нерешени и заради някакъв тип бюрократични бариери често те тихичко приключват бизнеса си, а парите, които биха плащали на служителите си, вече ги няма.

Тоест крайно време е не администрацията, а тези, които са над нея, да си дадат отговор на въпроса кои хартийки са по-важни и по-желани за държавата: тези с печата на някое ведомство или финикийските?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  mak avatar :-|
  mak

  Просто прочетете писмото защо Агрополихим иска да напусне България и ще получите отговора. Аз също работя с министерства и често тихичко ми казват. ББ е казал че само той ще решава кое да и кое не. Звучи смешно и абсурдно но когато ти го казват в няколко министерства и ти разтакават документите оставяики те без отговор следва да повярваш. ББ не може още да осъзнае, че това не е фирма на ЕТ , а Държава, в която следва да работят закони и институции а не каквото каже той или които и да е.И неговото основно задължение е именно институциите да работят и хората в тях да решават на основание на законите.

 • 2
  cormoranstrike avatar :-P
  cormoranstrike

  Един цитат от днес от "Дневник":
  "В България започват да идват истински инвеститори. Истински се радвам и приветствам инвеститори, които правят заводи, реално производство, разкриват работни места. Това обяви премиерът Бойко Борисов при официалното откриване на фабриката "АЛС България" в с. Мусачево, община Елин Пелин. Заводът работи от септември миналата година. .."


 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  "Професионализма" на нашите чиновници идва като бонус. Какво имаме да предложим на инвеститорите? Ниски заплати - половин Азия има по-ниски. Квалицифирани кадри - според международните класации имаме най-посредственото висше образование в ЕС. Голям вътрешен пазар - този на съседна Румъния е над два пъти по-голям. Доброжелателна администрация - наблюдавайки "ака те има, ака те нема" действия на ГЕРБ, такава също нямаме.
  Така че, а) без ГЕРБ и б) повече мисъл какво искат и търсят инвеститорите и какво можем да предложим ние.

 • 4
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  Малко са пресолили манджата шефчетата на "Агрополихим". Какво значи, че щели да демонтират инсталации и да си тръгнат?! Да не би да им е дадена гола поляна, когато са купували завода през приватизацията?
  Да, сметището със сигурност им е много важно. И да - кофти е 8 години да те мотаят за нещо не чак толкова сложно. Но това не е вина на Бат' Бам-Бам и Мирко Пародията, все пак всичко трябва да е честно. Да речем, че предишното правителство не е искало да свърши работа, защото не е имало кой да им плати за подписите. Сега въртележката е на ниските нива до началник на отдел в някоя от дирекциите на МЗХ. Там са останали пак същите бюрократи, които от години си играят все същите игри, докато получат "съответната сума". Сега очаквам пред назряващия скандал Мирко Пародията да прояви активност и да разбишка кошерите от търтеи в МЗХ.
  Но да не пропускаме и друго - този завод от години все си намира някакви причини някой да им е виновен за нещо. От време на време се сещат, че газта им била скъпа, поради което имали проблеми с продажбите. Щеше да е вярно, ако заводът се беше затрупал с торове, а това не е така. Преди време се сърдеха, че тарифата на пристанището им била висока, а се оказа, че и това никак не не вярно. Като им е толкова скъпо, да си бяха карали селитрите на гръцко пристанище, но май сметката не излиза. От време на време вдигат шум, че имало внос от Румъния и Украйна на евтини торове. Като са толкова велики инвеститори, да си бяха сменили технологията, а не да карат със старата руска, пък дано тогава продукцията им беше станала конкурентна.
  Мисълта ми е, че тук сме научили инвеститорите да реват прекалено много. И което е по-лошо, този рев се чува и му се дава прекалено голям отзвук. Но най-лошото е, че правителството на ГЕРБ научиха всички да се срещат за щяло и нещяло било с министър-председателя, било с министри. После се дават обещания, инвеститорът се чувства важен, а в крайна сметка остават само снимките. Трябва спешно да се създаде дистанция между бизнеса и правителството така както е навсякъде по света в нормалните държави. И дистанбцията да се поддържа дори и под натиска на парите.

 • 5
  ludiakolio avatar :-|
  ludiakolio

  Ся чакаме по медиите Баце Боко да оправи работата.Цирк.

 • 6
  daria_vip avatar :-?
  daria_vip

  Министерство на Земеделието започва да заема централно място с своята кадрова политика и фалшивите и некомпетентни некадърници работили там -осъдени с условни присъди управляващи министерството с 35 милиарда пари както деца детско камионче
  Да не би Агрополи да е прецедент ?
  Да не би да не е налице и пряка и коственна щета в размер милиарди за реално работещият бизнес на територията на бг ?
  А потенциалните иинвестиционни намерения потънали в прах след като новините се пръснат по света и откажат всеки инвестиращ който ще знае какъв административен батак,рекет,подкупи и безхаберие да чака когато става въпрос за БЪЛГАРИЯ ?
  Кой е този чиновник или чиновници изкарайте ги от анонимност стига общи послания дайте истинкси медии Снимка -Длъжност -Отговарящ за -Забавил еди какво си и пирамидата над него чак до министър

 • 7
  forumer avatar :-|
  forumer

  Ще има да почакаме за икономически растеж. Поне ще отчетем износ на машини, докато си местят производството

 • 8
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  До коментар [#7] от "forumer":

  По номенклатурата на НСИ се води "инвестиционни стоки". Неслучайно напоследък има нарастване на износа им, явно белгийците не са новатори в това отношение. Интересно в края на кризата с колко ли предприятия ще се окажем и в колко от тях ще има нещо повече от сграден фонд и площадки?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал