Варненски синдром

Протестите за морската градина

Капитал
Капитал    ©  Спас Спасов
Капитал
Капитал    ©  Спас Спасов

Протестите на повече от 1000 млади хора във Варна срещу строителството в приморския парк на града дадоха ясен знак, че "Орлов мост" е бил само началото. Както недоволството на природозащитниците в столицата срещу готвените поправки в Закона за горите, така и варненският флашмоб бяха организирани във "Фейсбук". Социалната мрежа отдавна няма никаква алтернатива, след като нормалният за всяка демокрация медиен диалог между управляващи и управлявани е преминал само на един – правителствен канал.

За да го илюстрират, в сряда по време на обсъждането на общия устройствен план на града варненските общински съветници отказаха да дадат думата на присъстващите в залата граждани. А за да стане още по-ясно, в четвъртък кметът на града Кирил Йорданов внезапно се появи пред камерите на националната телевизия не просто за да компенсира неадекватното си поведение в създалата се ситуация, но и дори за да си присвои заслугата на протестиращите за предотвратеното застрояване на Морската градина. Гневът от последната седмица обаче означаваше, че оттук нататък номерът няма да мине.

Варна отдавна изглежда като "спрял" град, а енергията на недоволството е трупана с години. От драматичното състояние на улиците в града, от избухналите само през последните два месеца няколко скандала заради съмнения за корупция в общинските компании, от арогантното неглижиране на всеки опит за публичен контрол над работата на местната администрация и дори от безизходицата на последните избори за местна власт, след които Кирил Йорданов влезе в четвърти мандат с подкрепата на ГЕРБ.

Впрочем горните няколко реда без особени усилия могат да бъдат преформулирани като коментар на състоянието в почти всеки от големите български градове. Затова и протестите, отшумели вчера в София, днес избухват във Варна, а утре ще отекнат кой знае къде.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Кметът Киро е голям истински боклук. Винаги се е знаело, че нищо лошо не му е чуждо. Да им се чуди човек на акъла на варненци как можаха да го изберат за пореден (последен???) мандат начело на градската управа. Защо не погледнаха за малко към Бургас да видят там нещата как се случват? Или може би във Варна "гаранцията" на ГЕРБ има някаква по-голяма стойност?

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ще ви се, Варна си изглежда много добре за град в България.... Най-бързо развиващият се след София м/у впрочем....

  А един файтон пикльовци че подскачат, това не е проблем, те подскачаха и 1990, 1997 и 2001 и видяхме какво стана..... доведоха най-големите крадльовци и "оправачи" на власт.....

  Така че нека скачат, ама мирно, ако се развълнуват "неприлично" има си полиция нал тъй?

  А че и трябва да се построи това онова, да се укрепи, да се стимулира бизнеса, все пак Варна е и курорт от от повече от 100 години.....

  По представите на скачащия "моб" построеното през 1926 (Централните бани и Казинота, старото) е направо еко катастрофа (сравни плажа от 1926 с този от 1908 (има снимки в Аквариума и в "загубената" България)

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Допълнение към 2, я вижте какво чудо са изтупали варненци преди 90 години именно на "първа линия"
  http://www.lostbulgaria.com/?p=4957
  http://www.lostbulgaria.com/?p=4666
  http://www.lostbulgaria.com/?p=4493

  и вече колко време служи и на летовници и на варненци, дето си изкарват хляба с туризъм....

 • 4
  motochristo avatar :-P
  motochristo

  Боби, напекло те е слънцето, пак...
  Иди до Варна и си поговори с местните да узнаеш колко добре се развива градът.

 • 5
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Има събуждане в България, има.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО