Смислена идея с грешна рецепта

Менюта по стандарт за детски лагери

   ©  Цветелина Николаева
   ©  Цветелина Николаева

Похвално е желанието на земеделското министерство да свие проблемите с храната в детските лагери и зелени училища, особено на фона на зачестилите случаи на натравяния. Но избраният метод пак ражда въпросителни. Ето накратко и идеята: ведомството на Мирослав Найденов предлага да въведе изискване предлаганите храни да бъдат по утвърден стандарт, което означава, че всички хотели и заведения, приемащи групи с деца, трябва да купуват само тях. Правилото важи за най-използваните продукти - месни и млечни, като до момента утвърдените за тях стандарти са "Стара планина" и Български държавен стандарт.

Освен че самите стандарти за храни са инициатива с противоречив резултат, сами по себе си те не представляват най-висшата гаранция за качество, а автентична рецептура на определен продукт. Има и друг проблем - например залагането на изискване да се ползва сирене по БДС (българско саламурено сирене) може и да гарантира по-високото качество на точно този продукт спрямо сходните, но моментално налага да бъдат изключени от менюто всички други видове сирене както от България, така и от чужбина, независимо дали покриват всички възможни, включително и международни, изисквания към суровините и методите на производство. Така хотелиерът ще бъде принуден да свие асортимента си от ястия, и то на фона на масовата практика при чуждестранни групи деца да се предлагат в пакетите и храни от националните им кухни.

Вторият проблем е свързан с доставките. Факт е, че все още няма достатъчно развит пазар на храни по стандарти, а особено при млечните продукти има пренебрежимо малък брой производители, които работят по тях (пет производителя на сирена по БДС и нито един за кашкавал). Това драстично ограничава броя доставчици на хотелите, а свиването на конкуренцията е другият път за влошаване на качеството. Затова добрата идея изисква още малко обмисляне, а дотогава (а и после) - силен и ефективен контрол.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  mila34 avatar :-|
  mila34

  Идеята не е лоша, защото по този начин ще се гарантира качеството на продуктите, които се подоставят на децата, но в същият момент сигурно производителите ще бъдат недоволни и ощетени. Предполагам, че ще трябва да се въведат много промени и да се генерират и нови идеи докато това се превърне в практика.

 • 2
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Да се въведе БДС отпреди 1990 година. Това е иситнският БДС. Стара планина и другите измишльотини на Найденов са лично негови измишльотини и нямат нищо общо с действителен стандарт на хранителен продукт, който трябва да бъде ОБЩОВАЛИДЕН.

 • 3
  stg avatar :-|
  stg

  [quote#2:"waterfall"]Да се въведе БДС отпреди 1990 година. Това е иситнският БДС. [/quote]
  не мисля че е възможно

 • 4
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  До коментар [#2] от "waterfall":

  Че те общо взето това направиха. Проблем е, че асортимента е малък. А и хората продължават да купуват на принципа "по евтино" без да си дават сметка, че накрая то им излиза по скъпо чрез здравните разходи.

 • 5
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  До коментар [#3] от "stg":

  Не знам някъде официално да са отменени старите срандарти БДС. Но имаше многогодишен период, през който те не се спазваха, а най-нагло си стояха на етикетите. Или просто ги нямаше и на етикета. При липсата на контрол това водеше до всякакви сурогати, които се наричаха според това, на което най-много приличат.

 • 6
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Единственото правилно решение е всички храни да отговарят на БДС. Може би има смисъл някои стандарти да се огледат и евентуално да се осъвременят, но те тъй или иначе не са вредни и сега. За съжаление не виждам някой да се е засилил да преглежда стандартите, да ги преработва или да създава нови. Още по-скептичен съм към контрола и налагането на санкции. Колкото до вносните продукти - те без изключение отговарят на местните национални стандарти.
  По въпроса за детското хранене - идеята е отлична, но неизпълнима към сегашния момент. Казано е ясно - липсват доставчици на стандартизирани храни. И не се поглежда "гърба на монетата" - дори и стандартизираната храна става вредна при неправилно съхранение.

 • 7
  areta avatar :-|
  areta

  До коментар [#1] от "mila34":

  Миле, виждам, че въпреки всички обективни трудности си успяла да си публикуваш коментарите само по веднъж! Браво на теб, развиваш се! Е, малко бавничко, но все пак :)
  Та кое щяло да се превърне в практика? Производителите да са недоволни и ощетени?

 • 8
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Миро Мършата се опитва да осигури гарантиран пазар на приятелчетата си, които го позакъсаха с измислените рецепти, наречени стандарти.

 • 9
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava

  Много е трудно да се приготвя храна за деца.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал