Харакири

Поредната атака срещу съдебната система

Дневник
Дневник    ©  Николай Николов
Дневник
Дневник    ©  Николай Николов

Няма нищо случайно, че в седмицата в която съдебната власт започна да избира своята квота в следващия състав на Висшия съдебен съвет, сегашните членове на съвета решиха да уволнят най-отявления си критик - съдия Мирослава Тодорова. Тя имаше смелостта да застане срещу министър Цветанов и да му потърси сметка за безпочвените обвинения срещу съда.

Това беше акция за сплашване за хилядите магистрати, които не търпят статуквото и изявиха желание да бъдат носители на промяната.

В цялата мракобесна история има и добра новина. Безпрецедентното решение на дискредитирания до мозъка на костите си ВСС предизвика безпрецедентни реакции.  За пръв път съдии излязоха на протест. Подкрепиха ги и прокурорите. За несъстоятелността на уволнението се обявиха всички политически партии.  Пред ВСС дойдоха обикновени граждани, които бяха разбрали, че независимостта на съда не значи безконтролност, а гаранция за безпристрастно правосъдие. И че тази независимост не ползва съда, а цялото общество. А иначе решението на ВСС да уволни Мирослава Тодорова беше своеобразно харакири  - и за управляващите, които пострадаха от собствената си уродлива креатура, и за членовете на съвета, които произведоха безумието.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


63 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Да, да... Така ще бъде! Докато съдийте и прокурорите в България не започнат да се избират от населението, а не от тях самите си..

 • 2
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  Хората не са могли да дадат право на силата, затова са дали сила на правото.
  За съжаление в България не е така.

 • weinlock

  Аааа, сетихте ли се, че независимостта не значи безконтролност!!! АМА САМО КОГАТО ВИ ОТЪРВА! Сега прилежно ще да оставите вашите колеги, да съдят безпристрастно и ще се оповавате на тяхното ВЪТРЕШНО УБЕЖДЕНИЕ! Както самите вие твърдите че трябва!

  Най-мразя подскокливи лицемери!

 • 4
  npaine avatar :-P
  NPaine

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Ти като гледаш каква бабанка си е избрало населението за премиер, би ли му се доверил да избира хора за подчертано експертни длъжности като магистратските?

  Все едно да тръгнем да избираме директно шеф на АЕЦ Козлодуй....

 • 5
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  [quote#1:"bestbuy"]Докато съдийте и прокурорите в България не започнат да се избират от населението[/quote]
  Е, като избираме Парламент, к`во? Я какъв премиер ;)

 • 6
  aron25 avatar :-P
  aron25

  19 купени съдии! Това показаха събитията. Цецко добре си е свършил гнусната работа, която вече е рутинна след изборите, където натрупа опит! Само дето не предвиди, че в България вече май се надига гражданско движение.. Хората не искат да са роби, да бъдат унижавани като хора и да са безгласни букви:))) Физкултурното образование съвсем не е достатъчно условие, за да си успешен, Цецооо, чуваш ли:)

 • 7
  hristov19 avatar :-|
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?

  До коментар [#1] от "bestbuy":

  Съдебната система трябва да бъде оставена в ръцете на съдиите..Всяка намеса на политиците води до изкривяване..Просто опита досега доказа , че политиците ни и за чеп за зеле не стават.Трябва да опитаме нещо друго..ВСС избран само от съдиите , който да се отчита пред Събранието.И задължително делене .Съдиите в съдебната власт , прокурорите към изпълнитената..Все пак по дефиниция са държавно обвинение..Не може прокурор да кадрува съдии..

 • 8
  syrditko avatar :-P
  BGman1

  До коментар [#5] от "etkata":
  По последни социологически проучвания...пак ще го изберат:)

 • 9
  popovski31 avatar :-?
  popovski31

  [quote#6:"aron25"] Цецко добре си е свършил гнусната работа[/quote]


  А "малоимотните" съдии,каква работа са вършили?!

 • 10
  etkata avatar :-(
  Десен екстремист

  До коментар [#8] от "BGman1":
  На тебе ти е весело, аз съм разстроена.
  Но човека има време да се дооплеска, ще мине лятото, ще дойдат по- високите зимни сметки, споко.......


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО