Когато полезният ход е само един

Властта търси изход от казуса със съдия Тодорова

Мирослава Тодорова
Мирослава Тодорова    ©  Надежда Чипева
Мирослава Тодорова
Мирослава Тодорова    ©  Надежда Чипева

Сигналът, който трябва да бъде изпратен, е, че не се толерира забавянето на дела и че никой не бива да бъде закрилян и защитаван.

Правосъдният министър Диана Ковачева след решението на ВСС съдия Мирослава Тодорова да бъде уволнена от СГС, 12 юли

Когато съм на този пост, искам да защитавам жертвите на престъпността, а не тези, които я толерират.

Вътрешният министър Цветанов в парламента по същия повод, 13 юли сутринта

Решението на ВСС, чиято репутация в обществото мога да определя като противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета.

Изявление на премиера Борисов, разпространено от пресцентъра на МС, на 13 юли  в 13.34 ч.

ВСС трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Мирослава Тодорова от гледна точка на обективност.

Правосъдният министър Диана Ковачева, 13 юли около 14 ч.

Уволнението на Мирослава Тодорова може да се тълкува и като провокация.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, 13 юли около 14 ч.

От информациите в медиите излиза, че става въпрос за много тежки нарушения (бел. ред. - на съдия Тодорова), свързани с погасяване на дела по давност. От ВСС трябва да стане ясно дали това наистина е така, защото, ако е, това трябва да бъде обсъдено публично.

Правосъдният министър Ковачева във включване по БНР в неделя, 15 юли, с обявяване на извънредно заседание на ВСС в понеделник

Това е кратката, но "съдържателна" история на уволнението на Мирослава Тодорова - съдия в ръководения от семейната приятелка на Цветанов Софийски градски съд и председател на Съюза на съдиите в България, който не одобрява начина, по който работи ВСС, не е съгласен с намесата на вътрешния министър в делата му и си позволява да настоява за реални реформи в системата.

За три дни тази история завихри политическата власт в объркани ходове, най-комичните от които се паднаха правосъдната министърка. След изявлението на премиера Борисов за "провокацията" тя обърна позицията си на 180 градуса, а два дни по-късно я върна назад с 90, давайки да се разбере как властта смята да "реши" този казус.

Само че единственото, и то формално, решение е в поне две министерски оставки. Всеки друг ход на практика ще е грешен, защото не може да избяга от основния проблем - политическата намеса в работата на ръководния орган на "независимата" съдебна система.

Ако се съди по съобщението за извънрното заседание на ВСС, тандемът Цветанов - Ковачева е направил най-лошия избор - да залее публиката с нова доза внушения срещу Тодорова чрез манипулативно подбрани детайли от делата й, докато уволнението й вероятно ще бъде "замразено" за някакво време.

Защото е "изключително ненавременно", както простодушно коментира и външният министър Младенов на въпрос за евентуалния отзвук в предстоящия доклад на еврокомисията.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  pastora avatar :-|
  ПАСТОРА

  Задавам си въпроса за разликата между правилен и полезен ход.
  Правилен ход мисля, че управляващите нямат. Положението е цунг-цванг.
  Напоследък започнахме доста често да употребяваме израза относно решенията на ББ и компания.
  Ако ВСС втвърди позиция то затвърждава мнението за безпринципност при вземане на решения, щом председателстващия не е разбрал какво е станало. Ако даде заден то ще признае липсата на независимост.
  Ако търсим полезен ход то трябва да уточним за кого.
  Дори да видим някоя оставка то тя също ще докаже намеса в независимостта на системата. Тука обаче политическата отговорност е много по висока в сравнение с незнанието на цените на лекарствата от здравния министър или проваления круиз в Катар.
  Една оставка в случая би следвало да е с искане на вот на доверие.
  Оставката в никакъв случай няма да е полезна за ГЕРБ и за тях може да е по-полезен вота на доверие. Избори в момента обаче не са полезни за много от партиите, а следователно и резултата от тях няма да е полезен за обществото.
  Все пак по добре ужасен край, отколкото ужас без край и това да е най-полезния ход.

 • 2
  valbe avatar :-|
  валентин николов

  Това е най-малкото, което заслужава корумпираната съдийка. Няма защо повече да се занимават с нея. Всякаква намеса в нейна полза помага на престъпността. Исканията за министерски оставки говорят за силна зависимост на поръчковата журналистика от мафията.

 • 3
  b.manchev avatar :-?
  b.manchev

  Историята е мъдрост и познание, което е издържало проверката на времето, останали от случили се вече събития, и които продължават да се повтарят, напомняйки ни, че обществата /не човечеството и цивилизациите/ си остават примитивни, въпреки еволюцията и прогреса. ...А това нямаше да е така, ако мъдростта и поуките в крайна сметка бяха по-силни от инстинктите ни за самосъхранение – предразсъдъците ни.

  Отново сме на кръстопът и пак идват времена на разделение...

  Поредният, този път най-грандиозен скандал със съдебната ни система и проявите на държавността ме провокират на тези разсъждения.
  В последната година /времето на куцата патка/ от управлението, както на поредното, най-вече политическо правителство /избрано по възможно "най-демократичния начин" до сега/, така и на ВСС, за който ми е трудно да намеря подходящото определение в този момент стигам до следното заключение. За всички ни, би трябвало да е станало недвусмислено ясно, че е настъпил онзи дългоочакван момент, за който сериозните конституционни промени са безалтернативни, с цел запазването на обществения ред. Нуждата от преразглеждането на досегашния обществен договор е узряла от десетилетие и вече може би е късно в предвид състоянието на обществото и държавата ни.

  Политическите партии /или това, което се разбира под това/ е време да поемат обществената си отговорност за съществуването си! Същото важи с още по голяма сила за медиите, политолози, социолози, политически антрополози и всякакви ти там "просветени" – галеници на демократичния ни преход. Правителствата и партиите преминават, а нуждата от услугите им се увеличават, а с това и статуквото /влиянието/ им.

  В противен случай, с компрометирана съдебна система, когато и съдиите протестират /забележете пред кого и за какво !!/ – в крайна сметка, за да не се случва драстична промяна в статуквото, провокирана извън системата /властта и контрола им/ проявите на саморазправа са неизбежни. Налице са всички признаци и за това, а симптомите ги коментират всяка сутрин и ден в медиите ни. Това, че по-големите от тях, до сега ни ги представяха като местни, локални, синдикални няма да работи вечно, особено когато се заплати и с жертви, което рано или късно е просто неизбежно. За справка, безпомощността на правителството да овладее събитията в Катуница или гражданските неподчинения на екоактивисти. Да не забравяме и че резерва в бюджета ни е стопен, а ценовия шок ще се стовари с аритметична прогресия върху главите на онези, които позволиха да ни се случи по този начин.

  ...За всяко нещо си има време и срок под небето...

  Времето на търпението и лъжите свършва и идва времето на ...?!

 • 4
  bz avatar :-|
  bz

  Ама как 2 оставки бе Капитал ?
  Най-малкото правителството да си ходи и да идва Прокопиев да става министъп председател ! Нали и курсове бил карал направо ще пасне на поста отвсякъде.
  А пък това избори, гласоподаватели и други подробности нямат значение.
  Важното е собственика на вестника за какво си мечтае ...

 • 5
  valbe avatar :-|
  валентин николов

  До коментар [#1] от "ПАСТОРА":
  Може често да го употребявате, но грешно. Казва се цугцванг. Май и останалото е зле написано.

 • 6
  axel avatar :-P
  axel

  "Ако се съди по съобщението за извънрното заседание на ВСС, тандемът Цветанов - Ковачева е направил най-лошия избор - да залее публиката с нова доза внушения срещу Тодорова чрез манипулативно подбрани детайли от делата й, докато уволнението й вероятно ще бъде "замразено" за някакво време."

  Глупостта е като хремата - не може да се скрие!

 • 7
  axel avatar :-(
  axel

  "Всеки друг ход на практика ще е грешен, защото не може да избяга от основния проблем - политическата намеса в работата на ръководния орган на "независимата" съдебна система."

  Но пък ще е логичен и типичен за гьонсуратите! Пардон, гуменкосуратите!

 • 8
  bally avatar :-|
  bally

  Разбира се, че става въпрос за полезен за всички, включително и за правителството ход, което означава, че е и правилен - но да се очакват оставки от Цветанов и Ковачева е утопия

 • 9
  hristov19 avatar :-P

  [quote#2:"valbe"]Това е най-малкото, което заслужава корумпираната съдийка. Няма защо повече да се занимават с нея. Всякаква намеса в нейна полза помага на престъпността. Исканията за министерски оставки говорят за силна зависимост на поръчковата журналистика от мафията.[/quote]
  Колко мъка има по тоя свят.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран