Мека цел, твърди уроци

Атентатът в Бургас

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След атентата в Бургас политици и опозиция много внимателно боравят с квалификациите. Управляващите призоваха да не се търсят виновни за пропуските. На всеки може да се случи, казаха те. Това е грешно. Защото тероризмът наистина е трудно видима заплаха, но мрежата, с която я ловиш, не трябва да има големи дупки. Докато българските експерти мълчат, израелските казаха в прав текст, че България е станала жертва заради неработещите служби. За да се направи необходимият анализ, е нужно да се знаят причините и виновниците. Трябва да се посочат грешките, пропуските, слабите места, да се знае кой е виновен за превръщането на държавата в "мека цел". Това е нужно не за да се търсят възмездие и виновни, а за да се знае какво трябва да се промени.

Трябва да се искат радикални промени в сектора за сигурност, за да престане България да бъде удобно място за извършване на атентати. Двайсетгодишната сива зона, в която оперират службите, трябва най-накрая да бъде уредена нормативно, да има ясна координация между тях, да работят превантивно за националната сигурност, а не постфактум да събират тела. Трябва да произвеждат продукта "сигурност" за българския гражданин, а не храна за скандал за българските политици.

И може би най-важното: повече ред в службите не означава по-малко права за хората. Най-грешно би било пропуските в системата досега да бъдат компенсирани с извънредни пълномощия занапред и нови съмнителни акции под наслова "борба с тероризма". Поне този урок научихме дистанционно, докато гледахме как различни държави се борят с кошмара на терора в последното десетилетие.

Това се случи по възможно най-трудния начин, но има и нещо полезно. В последните години интересът към България сякаш беше сведен до спазване на критерии и стандарти. Което не е без полза, но София бавно изчезна от световните новини като политически интересна страна за западните ни партньори. А когато не произвеждаш и сензации като румънските и унгарските, това е още по лесно. Дори и конституцията да не се погазва така шумно, подмяната е факт. Проблемите тук също са от фундаментално естество. Затова и в оценките, които от време на време ни изпраща Брюксел, като че ли вече витае някаква досада и безпомощност. Сега обаче вниманието отново се фокусира върху нас и спазването или неспазването на стандартите няма да остава само "домашна задача" за българските правителства. С доклада от тази седмица ЕК ни каза, че независимостта на съдебната система е под въпрос. Този проблем в комбинация с неефективни служби би могъл да доведе до пагубни последици.

В европейските страни, които са се сблъсквали с тероризма през последните години, поуките от атентатите бяха направени много бързо. Нито в Лондон, нито в Мадрид терористите успяха да ударят за втори път. Проблемите, довели до атентатите там, бяха веднага анализирани и поправени. В България е нужно точно това - с цялото съчувствие към жертвите от Бургас да направим всичко трагедията да не се повтаря.

10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  agrotuz avatar :-(
  тимирут'
  • - 7
  • + 6

  Питам се - какво ли още трябва да се случи в страната, за да видим оставката на Цецко Физкултурника?!
  Няма нужда да се фиксираме върху атентата на бургаското летище. Миналото няма да се върне, нито човешките животи, пропуските няма как да се компенсират вече. Важно е да видим пътя напред и да намерим начина да го извървим, така щото подобни посегателства върху граждани - наши и чужди, и върху граждански обекти да не се случват повече. Но този път няма да може да се извърви с министър на милицията - недоразумение с ниско чело, изгладени мозъчни гънки и IQ около 70-75 пункта. Много неща трябва да се случат, дано има кой да ги формулира и подреди, кой да организира изпълнението им и ги реализира.
  В сектора за сигурност има огромни финансови ресурси, но те се пилеят безсмислено. Къде са ДАНС - външното и вътрешното разузнаване, и с какво се занимават? Четат вестници и гледат телевизия за да направят някакви анализи (?!), понеже нямат пари. Нямат пари да работят с външните партньори, нито да поддържат вътрешна мрежа от сътрудници, нито да ползват външни на системата анализатори. За СРС-тата рябва ли да коментираме - вместо за ДАНС, заявките са за МВР, вместо терористите и престъпниците, оперативно интересни за милиционерите са обикновени граждани и апаратчиците. А пари няма, защото са ги дали на милиционерите за цигари и минерална вода, за да могат да излизат на протести пред министерството. Напомням, че докато бюджетът на МВР се вдигна до над 1 000 млн. лв., този на ДАНС беше орязан...

  Нередност?
 • 2
  kkk_20 avatar :-(
  kkk_20
  • - 5
  • + 12

  За съжаление тези уроци са много над нивото на компетентност и разбиране на управляващите. Кой да научи тези уроци- Цвъко физкултурника? Боко застрахователя? Кауза пердута...

  Нередност?
 • 3
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 5
  • + 4

  Слушах коментара на Паси, че с уволнението на посланиците свързани с предишните служби на разузнаване, България си е отрязала ушите и извадила ушите! Това не е съвсем така. Тези хора бяха тясно обвързани със службите от бившата СССР и продължили тези отношения с Руските служби. Да оставим тия хора на тези позиции е все едно, да си назначим руски разведчици! Лошото е, че не ги заменихме с други, необвързани. Или, да бяхме пообучили новите си аташета, консули, посланици в този занаят. Но, миналото си е минало и не можем да върнем времето, за да избегнем грешките. Можем да ги поправим днес. Нужна ни е разведка на вън и вътре. Наблюдатели и анализатори на политика, бизнес, обществени процеси, международни връзки и канали, всякакъв вид шпионаж. Ако не създадем такава мрежа, интегрирана в световната, все ще сме неприятно изненадани и ще ближем рани. Много е важно: Интегрирана със световното разузнаване, а не с това на САЩ, Европа и да се изключи останалия свят! Такъв подход прилагаме във всичките си контакти и ангажименти! Не случайно, успелите ни хора не си налагат такива ограничения!

  Нередност?
 • 4
  gallnare avatar :-|
  Мария
  • - 2
  • + 10

  Надали има някой, който да не смята, че този атентат стана в България именно като едно от слабите звена в иначе оформящата се световна система за борба с терористични актове - изглежда САЩ и ЕС могат да се разберат дори за обмен на базите данни за терористи. Нелепото е, че България е член на НАТО, член на ЕС, но като че ли не може да се възползва максимално от това. В деня на атентата в няколко различни чужди форума в прав текст коментираха, че спокойна и НЕЗНАЧИТЕЛНА страна като България не може вечно да лежи на това успокоение, а службите трябва да се заемат за работа.

  Нередност?
 • 5
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 2
  • + 4

  До коментар [#3] от "goblenka": То за да се подготвят трябва учители :-)

  Нередност?
 • 7
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#5] от "kardinalat":

  Разбира се! Но, да си чувал, че неволята е най - добрият учител? Ние сме на световен кръстопът! Времето е размирно! На кои учители трябва да се доверим? Май трябва да се изучат техниките им и да си ползваме главите! Това, последното, не знам от кога не сме го правили! Все сме били доверената гвардия на някого! Все сме изпълнявали задачи! Кога ще се усетим като СУБЕКТ, със собствени цели и собствен антураж, който за ги брани и преследва?

  Нередност?
 • 8
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 2
  • + 4

  До коментар [#7] от "goblenka": Ухаааааааааааааа, хубави неща напиша. Но къде си видяла слугинаж със собствени цели?

  Нередност?
 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#8] от "kardinalat":

  Точно за това питам, кога ще се усетим като СУБЕКТ, със собствени цели и стратегия. Много отдавна не сме се усещали така. Опасявам се, че ни е страх от това усещане! За това, може би, все търсим някой, който да ни брани от " батковците", а ние да му лъскаме обувките и да му носим багажа! Ако маите са сбъркали и дойдат най-сетне юните / шегичка на сина ми/, може и да се престрашим! Ако, обаче, не са сбъркали, тъй ще си умрем: СЛУГИНАЖ, в ливреи! Но, за някои и това е цел! Колко правителства се хвалиха с постижения в тази посока? Ура! Влязохме в НАТО! Ура! Вече сме в ЕС! Ужас! Не ни пускат в Шенген! Не! Няма да си развалям деня! Спирам с това! Аз не съм и не искам да бъда слугинаж!

  Нередност?
 • 10
  peck avatar :-(
  peck
  • + 1

  До коментар [#3] от "goblenka

  "Интегрирана със световното разузнаване"

  боже, боже................

  Нередност?
Нов коментар