Новинарските плевели

Колкото и да бяга хамстерът в колелото си, то се върти на едно място. И колкото и да го гледаме и да му се радваме, той не помръдва.

В момента правителството изглежда по този начин. Тази седмица двама министри успяха да се "преборят" да отпадне махането на Христо Ботев от учебниците. Проблемът е, че никой не беше искал подобно отпадане - всичко беше жълт медиен шум, предназначен да стигне "горе". След това дойде повторно ред на идеите за местене на министерства и агенции - този път по различни сгради. Много заглавия, много шум и накрая то също няма да се случи. За сметка на това правителството показва голяма загриженост за... ами не е ясно за какво. Накрая се обади и неизбежният Мирослав Найденов, който призна, че не може да се меси в цените. На здравомислещите това отдавна е ясно, но признанието му показва, че цялата му активност е въртене на хамстерското колело.

Дори в лятото кабинетът чувства, че трябва да произвежда някаква активност, без която пристрастените към Бойко Борисов медии биха умрели от глад за новини. Това обаче е опасно. В големите глупави заглавия потъват малките добри новини. Например пускането онлайн на текущите плащания, които бюджетът извършва. Министерството на финансите не е чуло добра дума (нито каквато и да е дума) за тази стъпка, а инициативата може да бъде задушена от новинарските плевели. А колелото се върти...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Вие от "Капитал" също сте част от новинарската флора и се мислите за голямо растение. Но и вие сте отгледани от частни интереси, които не винаги съвпадат с обществените.

 • 2
  mila34 avatar :-|
  mila34

  По-скоро става въпрос за обществени дебати, отколкото за списване на вестници. Не би трябвало журналистите да си и помислят дори, че някой "работи", за да им пълни тиражите. Идеята е, че има много теми, като тази с местенето на част от министерството на Найденов, които са пряко обвързани с голяма част от ежедневието на хората и става въпрос за проблем, който е пределно ясен и за останалите пора, без да са участници, затова се дават много мнения, всеки се поставя на мястото на другия и става голям дебат.

 • 3
  dann5 avatar :-|
  dann5

  А има ли тема в която се споменава Мирослав Найденов и mila34 да не се е обадила с подкрепящ и излъскващ имиджа коментар...аз не се сещам.

 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Голям смях пада с това правителство. През сълзи, ама е весело. Да се чудиш как може да ни управляват такива идиоти, и как могат да си купят изборите догодина, и как ще се веселим още дълго с тях. Ако си сложат по един червен нос и цветна перука, то всичко ще си дойде на мястото.
  Абе, Цецко нещо се загуби, да не му се е случило нещо лошо. Да се включи и той, че сме се затъжили за момчето.

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  Така ами основно правителството е виновно за медийния шум по темата за дискриминацията на Ботев и Левски.
  Кой друг да е виновен - те журналистите са ангели небесни и няма вариант в който да са грешни.
  Цитат:
  "За сметка на това правителството показва голяма загриженост за... ами не е ясно за какво."
  Борисов, правителството и ГЕРБ се интересуват само и единствено от гласоподатателите на следващите избори - ако все оше не го разбирате в Капитал значи имате огромен проблем.

 • 6
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Ключовата дума в поведението на това правителство е "присъствие". Ето тук си дърдорим за медийното им присъствие. За сметка на това остава в сянка финансово-икономическото им присъствие, а там има много за казване и показване. Но да, в лятното мъртвило PR-ите са доста активни и си създават "събития" от нищото. Наистина сега е пълно с плевелни новини, но по начало медийното пространство е напълнено с "плевелни" медии, които отдавна са размили границата с жълтите медии, затова и жълтите новини вече не се различават качествено от "плевелните".

 • 7
  nazional avatar :-|
  nazional

  Къде мога да видя повече за "онлайн инфото за текущите плащания на бюджета", защото в момента сайтът на министерство на финансите не работи?

 • 8
  bboydev avatar :-|
  bboydev

  Може аз да съм сбъркан, но не мисля, че основната функция на властта е да произвежда новини. За това си имате колегата Бареков. Като журналисти работата ви е да следите събитията и да ги отразявате, а не да ги интерпретирате. По много теми сте писали добри статии и сте добавяли информация, която малка част от читателите биха изгубили време да търсят. Браво за което! Но като се стигне до политика и... край с обективността. Не казвам, че не трябва да се критикува. Но това трябва да става на базата на ФАКТИ, а не МНЕНИЯ. Защото все пак имате вестник и новинарски сайт, а не блог.

 • 9
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  [quote#7:"nazional"]Къде мога да видя повече за "онлайн инфото за текущите плащания на бюджета", защото в момента сайтът на министерство на финансите не работи?[/quote]

  Пробвай в сайта на МВР!

 • 10
  areta avatar :-|
  areta

  До коментар [#2] от "mila34":

  Въх, Миле, пак си се изказала под статия за Мирко!
  Няма значение какво е казал или ще каже, ти пак ще навъртиш къдравките си дитирамби, а? :)

  Да те питам, знаеш ли кой е Венци Константинов? Едва ли знаеш, то човекът не се занимава с внос на ирландска мърша, нито пък със сваляне на цени, дори не знам дали е ходил при папата. За сметка на това пък е превел купища велики немски, швецарски и австрийски автори. Освен това е и изключителна личност, надарена с умението да казва кратко точно и ясно някои неща. Та ето какво е казал Венцислав Константинов, което бих искала да споделя с теб: "Глупакът не знае, че е глупак, а и не иска да знае. "


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал