Vive la France, vive les roms!

Франция и източноевропейските роми

Помните ли сцените, в които френски полицаи събират цигански катуни и ги товарят на полети обратно към България и Румъния? Имаше ги преди две години, когато тогавашният френски президент Никола Саркози нареди събарянето на десетки нелегални ромски гета.

Тази седмица, след като полицията събори няколко нови такива катуна, Оланд и премиерът Жан Марк-Еро решиха да покажат на практика, че са различни от предшествениците си. В сряда френското правителство облекчи достъпа до пазара на труда за българи и румънци, като е вероятно скоро ограниченията да отпаднат изобщо. Някои биха похвалили ромите, че са отворили пътя на сънародниците си към още един европейски пазар. Но това би било шеговит начин да се омаловажи адекватността на френското решение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bogry avatar :-|
  BoGry
  • - 1
  • + 30

  "Първо, защото с него Париж признава, че пазарният подход е по-смислен от забраните и ако има път към разрешаването на този болен въпрос, той минава през интеграция, не отхвърляне."
  Никой никъде досега не е успял да интегрира циганите! Тяхното разбиране за свобода е коренно различно от това на обикновения уседнал европеец. В този смисъл си мисля, че "ако има път към разрешаването на този болен въпрос", той още не е известен никому!

  "Второ, защото Оланд и Еро няма да пропуснат да настояват на всеки Eвропейски съвет да се следи внимателно какви усилия полагат България, Унгария и Румъния в тази посока."
  Ами какви?! Плащаме им под формата на данък "здравно осигуряване", когато след неколкодневен запой избухне свада между две фамилии и половината се окажат в болница с порезни и контузни рани; полицията (на която плащаме от нашите данъци) избягва да влиза в техните "квартали с ограничен достъп" и когато все пак това се наложи, полицаите нямат нищо против да ги набият и да им счупят колите; затваряме си очите, когато колите ни пропадат в зейналите дупки от откраднатите от тях решетки на шахтите, защото те са бедни и огромните им семейства няма какво да ядат; купуваме от контрабандните цигари, които те ни предлагат, защото сме по-бедни и от тях; горските си затварят очите, когато на тях им стане студено и започнат да секат най-близките дървета, освен, разбира се, ако не искат да ядат бой и пак да останат без подопечния им дървен материал; плащаме им под формата на детски за многобройните им деца, без те самите да имат някакъв ангажимент към тях и без самите ние - плащащи - да сме взели и една стотинка детски, защото ние имаме доходи, а те нямат! Ей, то много стана, пък няма и една стотна!

  "И трето, но не последно: защото френската държава демонстрира, че стои зад ценностите, които защитава."
  Да демонстрира каквото си ще - ние сме направили много повече за нашите си цигани, отколкото те могат да си представят, че могат да направят! Друг е въпросът, че не сме успели! Скоро гледах по телевизията един циганин, който казваше, че те винаги са живели тук! Е, простено му е, той едва ли е ходил на училище, защото и това не щат! И няма как да знае, че неговите прадеди са се домъкнали тук в средата на турското ни робство, което е друг въпрос!

  И последно, за тези, които - например Хелзинкските - биха ме обвинили в расизъм: шапка свалям на тези цигани, които иначе ние, техните сънародници, не забелязваме, а не ги забелязваме, защото те са едни от нас, които са се откъснали от този начин на живот и за тях интеграцията е архаизъм!

  Нередност?
 • 2
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo
  • - 2
  • + 6

  Да се даде възможност на хората да живеят там, където им е най-добре!

  Нередност?
 • 3
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 13

  Франсетата са долни лицемери. Никакви цигани не са им притрябвали, но първия път стана малко шум из Евтопата и сега търсят по-тих начин да си решат проблема. Циганите са нобразовани, неквалифицирани, мързеливи, недисциплинирани и в голямата си част - крадливи. Каква е ползата да им се позволи да вършат нещо, за което никой от тях няма квалификация и желание?! За другата работа - мръсна, тежка и зле платена, във Франция си имат арабски малцинства и негри от колониите, които поне френски говорят като майчин език. И всъщност проблемът си остава - циганите ще работят каквото и да е "на черно", което е желано от "сивия" френски бизнес. С което той си спестява високите осигуровки и пести от данъци и такси. А за циганите е изгодно да работят и живеят нелегално, за да имат "свобода на придвижване".
  И понеже там няма да пише "само за цигани от Румъния, Унгария и Бългрия", поне можем да се надяваме, че позволените работни места няма да се окажат недостъпни, когато работодателят види някой нормално бял български гражданин от не-цигански произход.

  Нередност?
 • 4
  rapidfire_ avatar :-|
  rapidfire
  • - 1
  • + 8

  "Второ, защото Оланд и Еро няма да пропуснат да настояват на всеки Eвропейски съвет да се следи внимателно какви усилия полагат България, Унгария и Румъния в тази посока."

  А пък аз с голямо любопитство ще следя ТЕ какво ще постигнат в тази насока.
  И ще се забавлявам добезкрай, когато дойдат на нашата. Белким поне тогава с дружни усилия успеем да стъпим на врата на т.нар. право защитни организации и успеем да направим така, че законът да е еднакъв за всеки.

  Нередност?
 • 5
  atropin avatar :-|
  atropin
  • + 12

  Западноевропейците правят класическа грешка, като си мислят, че целия свят иска да живее като тях. Мислеха си, че като свалят талибаните в Кабул народа ще прегърне демократичните ценности, и в Ирак така, а сега с циганите.
  Какво сме правили за да ги интегрираме!? Имат равни права, дори и преференции, но това е едно съвсем различно светоусещане, как можеш да накараш някой да разсъждава като теб? Лесно е да размахваш пръст, когато си на 2000 км, искам да видя как французите ги интегрират! Като ги товарят на самолетите с еднопосочен билет!?
  Мечтата ми е България в Шенген, всички роми да емигрират във Франция, а пък аз да питам французите как вървят емиграционните програми?

  Нередност?
 • 6
  atropin avatar :-|
  atropin
  • + 2

  интеграционните програми

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Как Западът си отрови парите

Как Западът си отрови парите

Блокчейн свят, пещерна политика

Блокчейн свят, пещерна политика