Прозрачността винаги е добра

Заплатите на чиновниците

Решението на министъра на финансите Симеон Дянков да премахне непрозрачните бонуси и допълнителното материално стимулиране (ДМС-тата) в държавната администрация е една от личните му битки, за която може безрезервно да бъде подкрепен. Много администрации прикриват реалните си заплати и позволяваха материално стимулиране "по усмотрение". В други пък това водеше до натиск към служителите, вместо да си гледат съвестно работата, да търсят възможности за докарване на извънбюджетни приходи - емблематичен пример бяха НАП, чието ДМС зависеше от глобите и наказателните постановления.

За да има траен и смислен ефект от иначе правилната крачка, тя трябва да бъде последвана обаче от още една - въвеждането на обективни оценки на държавните служители, според които те да получават допълнително възнаграждение. Предложената от Дянков система - до 30% от месечното възнаграждение да бъде бонус, позволява изключително произволно заплащане на чиновниците. Всеки, наблюдавал процеса по годишна оценка на работата на държавните служители, знае, че той е, меко казано, счупен (а някъде дори корумпиран).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'
  • - 3

  Странна драма се разиграва заради заплатите в бюджения сектор. А Мони Не-в-Дянков не само не е направил нищо добро до тук, но и с глупавите си изказвания е на път да срине системата.
  Нещата в материалчето толкова яко се омесват, че май стигам до извода - авторът е лаик по темата или откровен манипулатор. Сега има нови регламенти и искам да мине малко време за да сработят. Някъде след Новата година ще си правим изводите, но очакванията ми са силно негативни. За какво ми е новата система за заплащане, ако фактически ще се срещна с демотивирани служители? По-добре да си вземат ДМС-тата, но да рабоят, а който не работи - да се изчисва бързо. Всеки може да те мотае и върти както си иска и както му скимне, защото за него времето е работен ден, а за мен е пари, но не говорим на един език. Атестации - какво е това чудо и кой ще ги оценява обективно без качествени показатели за работата?! Нали първата ниска атестация ще отреже 30 % -ния дял от заплатата и после този служител ще бъде най-непроизводиения. При това Министърът на финансовото и икономическо обледяване не е предвидил тази псевдореформа в бюджета си. Въпросните блуждаещи 30 % от заплатата са в рамките на фонд "работна заплата", освен ако и за това не се направят целеви корекции с решения на МС. Досегашната брутна заплата става 70 % от основната, но и тук има недомислица, защото на практика всеки си остава на същите пари пак поради липса на ресурс. Това няма как да не е довело до голямата колизия да се разбърка йерархията в заплащането - млади шефове да носят голяма отговорност, а да получават заплата по-малка от служители в средния ред, но с голям стаж. Изобщо - ГЕРБ-овците са на път да съсипят админстративния капацитет и да създадат вътрешни войни, особено с непремерените изказвания за 20 %-но повишение на заплатите. Или може би това се е случило реално в централните администрации, където по принцип работа не се върши и е пълно с политически назначения?

  Нередност?
 • 2
  tax_man avatar :-|
  tax_man
  • - 2
  • + 4

  "...вместо да си гледат съвестно работата, да търсят възможности за докарване на извънбюджетни приходи - емблематичен пример бяха НАП, чието ДМС зависеше от глобите и наказателните постановления." А от какво да зависи, КАПИТАЛ? От близките ми отношения с шефовете?! От изпушените с тях цигари и разменените клюки, от доносите за колегите ми или от дължината на полата ми? Хайде стига сте насаждали идеята, че НАП едва ли не си измисля нарушения на законодателството, за да си докарва ДМС! Нарушенията са доказани на две-три инстанции, глобите са влезли в сила и парите са събрани, за да се разходват от/за всички - тогава има някакво смешно ДМС за този, дето ги е установил! Капиш?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Лято за размисъл, есен за избор

Лято за размисъл, есен за избор