Първо хората, после политиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първо хората, после политиката

Българският национален интерес е в съществуването на независима и устойчива македонска държава, която да не създава проблеми на съседите си и да се развива напред, вместо да се превръща в черна дупка.

Първо хората, после политиката

Отношението на България към Македония

3992 прочитания

Българският национален интерес е в съществуването на независима и устойчива македонска държава, която да не създава проблеми на съседите си и да се развива напред, вместо да се превръща в черна дупка.

© Надежда Чипева


Не миналото, а настоящето на Македония са важни за нас.

Напоследък всяко правителство, след като изчерпи външнополитическия си ентусиазъм, решава да се обърне към Македония. Тройната коалиция реши да подписва договор за добросъседство и приятелство, без на никого да му беше ясно какво ще има в този договор.

Сега Младенов е на път да пише своя документ за отношенията със страните от региона, който трябва да посочи пътя през минното поле на историята от последните 70 години. А историята в Македония винаги е била ползвана за политически цели и това е разбираемо - там опитват да градят нация, а това е неизбежна част от този процес. Ако реши, че исторически спор с България ще му донесе полза, македонското правителство още утре ще подкрепи подобен.

По тази причина играта на България би трябвало да е на различен терен. Не миналото, а настоящето на Македония са важни за нас. Българският национален интерес е в съществуването на независима и устойчива македонска държава, която да не създава проблеми на съседите си и да се развива напред, вместо да се превръща в черна дупка. Ето защо, вместо да се палим в спорове на ниво история, можем да слезем на ниво хора - тези, които искат да правят бизнес с България, да учат тук, да пътуват. Всяка помощ за съвместни проекти, за изграждане на транспортна инфраструктура, за гражданско общество и за бизнес начинания са пътят, по който София може да държи тази си граница отворена.

Не миналото, а настоящето на Македония са важни за нас.

Напоследък всяко правителство, след като изчерпи външнополитическия си ентусиазъм, решава да се обърне към Македония. Тройната коалиция реши да подписва договор за добросъседство и приятелство, без на никого да му беше ясно какво ще има в този договор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  jugozombi avatar :-?

  За мен тази позиция е неадекватна и контрапрдуктивна:

  "Не миналото, а настоящето на Македония са важни за нас."

  "Миналото", тоест представата за него, е ключова тема в съвременната, повтарям, съвременната Бивша югославска република Македония. Политиката на изграждане на (квази)исторически мотивирана идентичност е фундаментална за македонските политици. И служби, бих допълнил. Примерите са много, проектът "Скопие 2014" е вероятно един от най-красноречивите аргументи. Този специфичен случай на особено плътно преливане между политика и "история" се подчертава и от проф. д-р Улф Брунбауер в един критичен текст, посветен на механизмите на изграждане на политико-историческата нациоконструираща митология в югозападната ни съседка:

  "Ali više nego i u jednoj drugoj balkanskoj naciji, makedonski historičari u svom stvaranju mitova nailaze na otpor stranih historičara. Više no u drugim balkanskim zemljama, historiografija je u Makedoniji i dalje ispolitizirana - mada ne na nivou neposrednog miješanja već prije kroz paradigmatske postavke. I ne samo da je historija ispolitizirana, već je i politika historicizirana."

  Ulf Brunnbauer, DREVNA NACIONALNOST I VJEKOVNA BORBA ZA DRŽAVNOST: HISTORIOGRAFSKI MITOVI U REPUBLICI MAKEDONIJI (BJRM), Zbornik radova "Historijski mitovi na Balkanu", Sarajevo, 2003, стр. 294

  http://www.iis.unsa.ba/izdavacka_djelatnost/posebna_izdanja/mitovi/mitovi_brunnbauer.html

  "И не само историята е политизирана, но и политиката е историзирана", заявява проф. Брунбауер. Уви, "миналото" в съвременното македонско общество не може да бъде отделено от настоящето, съответно и българската позиция към БЮРМ не може да бъде напълно деисторизирана, а редакцията на "Капитал" следва да изпитва неудобство от нивото на лишени от връзка с действителността шаблонни "коментари" като горния.

 • 2
  jugozombi avatar :-?

  "И не само че историята е политизирана, но и политиката е историзирана", заявява проф. Брунбауер. Следователно нито е възможно съвременна БЮРМ да се анализира при пълно отделяне на минало от настояще, нито е прагматично да се очаква българското отношение към югозападната ни съседка да е изцяло деисторизирано. Уви, с подобни шаблонни и лишени от връзка с действителността "коментари" редакцията на "Капитал" едва ли ще обогати публичния дебат по македонската тема.

 • 3
  jugozombi avatar :-?

  П. п. Не разбирам защо коментарите се прерязват наполовина, а връзките, поставени в тях, не се появяват. Връзка към текста на проф. Брунбауер:

  http://www.iis.unsa.ba/izdavacka_djelatnost/posebna_izdanja/mitovi/mitovi_brunnbauer.html

 • 4
  geoprofi avatar :-|
  Geo

  Мда, съгласен съм с коментар #1. Определено авторът не си дава сметка каква огромна роля играе историята в ежедневието на македонците (и на многото българи там). Най-скорошна справка - гостът в шоуто на Слави на 6 септември.

  Преди години като съм имал сблъсъци с македонските идиотщини си мислех, че това са маргинали както тук са Атака, че и по-малки. Но в Скопие демонстрират, че това далеч не е така, и с всеки изминал ден дават да се разбере, че омразата към България е национална политика. Е няма как просто да го сметем това под килима и всичко по мед и масло да тръгне...

 • 5
  jugozombi avatar :-?

  [quote#4:"Geo"]... омразата към България е национална политика.[/quote]

  Именно! Тази дълбоко "историзирана" политика на БЮРМ има антибългарска насоченост. Тя е не само антиевропейска и анахронична по същността си, но и на практика спъва контактите между гражданите на много нива. Приемането на тази политика като нещо, което следва да бъде търпяно, оначава тя да бъде на практика толерирана. И ако към собствените екстремистки явления като споменатата ПП Атака трябва да сме остро критични, то що за абсурд би било македонският антибългарски псевдоисторически политически и държавен мейнстрийм да бъде приеман снизходително?!

 • 6
  marin avatar :-|
  Марин

  В момента положението в Македония с албанската активност е доста напечено. Единственото спасение за тази изкуствена държава е спешно влизане в Евросъюза и в НАТО. Тогава и голяма част от проблемите с Албания автоматично ще отпаднат. За съжаление сегашните ръководни политици в Македония се облегнаха на древния македонизъм и си подриват влизането в Евросъюза чрез обиждане на историческата памет на България и Гърция.
  Големият въпрос за България сега е - Дали забравим и да не обръщаме внимание на обидите от Македония и да ги подкрепим с влизане в Евросъюза? Отговорът не е лесен. Последните години България казва ДА. Едно НЕ няма да ни донесе никаква полза, само ще затрудни преминаването на границите и търговските отношения.

 • 7
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#6] от "Марин":

  Българската подкрепа за БЮРМ по пътя към НАТО и ЕС е без особено значение тогава, когато македонският политически елит съзнателно блокира процеса на евроатлантическа интеграция. Македонският политически елит сякаш гради две стратегически възможности, или да влезе в НАТО и ЕС с целия си арсенал от "исторически" митове, антисъседски пропаганди, омраза и иредентизъм, или изобщо да не влезе, оставайки в изолация, но запазвайки собствените позиции и мрежите на зависимост от Сърбия. И в двата варианта България има какво да изгуби, но превръщнето на антибългарската македонска политика в приета от ЕС реалност ще означава регионалните отношения вътре в съюза да бъдат тровени за десетилетия напред, като на регионално ниво именно България може да се окаже в по-слаба позиция, противопоставена на обединените усилия на бившите юго-републики, които традиционно се подкрепят срещу външни сили.

 • 8
  marin avatar :-|
  Марин

  Сетих се отново за библейското сравнение България-Македония с майката, която оставила детето си на фалшивата майка, за да не пострада то. Ако приемем, че България е майката, а Македония е детето, то може да се използват родителски похвати за възпитание на децата и тинейджърите. Остави тинейджъра сам да се сблъска с трудностите на живота, за да може сам да направи своя избор. Не ми е много ясно как това може да се осъществи в реалната политика, но например можем да поставим някакви условия за подкрепа за влизане в Евросъюза. Тези условия може да са технически и икономически, но не исторически, и да са в полза на България. Например ж.п. линията, пътищата, икономически преференции за българския бизнес, улеснения за купуване на имоти, и т.н.

 • 9
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#8] от "Марин":

  България като майка, а БЮРМ като дете?! Това е митология, която няма много общо с реалността, а реалността е, че съвременният македонски политически елит е създаван в югославска среда и най-вече под сръбско въздействие. Дори и по-младите му представители, расли след 1991 година, са били възпитавани в предимно проюгославска, сърбофилска и българофобска среда. За тези хора България е чужда, тя е или повод за присмех, или заплаха, но не и майка. Нека не се заблуждаваме, вече 21 години наблюдаваме какви "успехи" жънат българските усилия за сближение, основани на мълчаливото приемане на македонската българофобия. Нито свързващата инфраструктура е налице, нито икономическите връзки, защото такива има и към момента, водят до някаква промяна в антибългарската държавна доктрина... Вижте например как един македонски дипломат и университетски преподавател започва статия, критикуваща сегашното македонско правителство. Това е типичната за онези среди менталност, в която българското е бедно, жалко и достойно за презрение:

  11.09.2012, 18:50
  Мислења

  Македонија како пијан брод

  Нано Ружин

  Двајцата капетани Груевски и Ахмети со својот брод личат на поемата на Артур Рембо и неговиот „пијан брод“

  Во деведесеттите години низ Скопје се раскажуваше виц за едукативните мерки на една сиромашна Бугарка: „Сине, ако бидеш добар, ќе те носам во градскиот парк за да гледаш како другите деца јадат сладолед“. Токму во духот на овој виц, околу 30.000 Македонци, некои сосила, некои со партиска обврска, некои од патриотски емоции, дојдоа организирано во Градскиот парк во Скопје да го гледаат големиот тулум...

  http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=59FE9FB29CCCB44988543231F0DB7023

 • 10
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "Не миналото, а настоящето на Македония са важни за нас."
  Не стига, че това подзаглавие е написано граматически неправилно, ами и по никакъв начин не кореспондира с реалността. Най-малкото защото няма настояще без минало. А Македония няма и двете. Защото, ако не беше неадекватната реакция на "първия демократично избран президент на България" Желю (доколкото си спомням, така го бяха записали неговите родители, макар че им е простено - във Веселиново българският явно не е на почит) Желев, който реши, че признаването на някаква измислена държава е просто акт на добра воля от страна на държава с 1400-годишна история, но да си първи в признаването й ще те намести по някакъв начин в историята, сега нямаше да търсим под вола теле!
  КАПИТАЛ, аз разбирам, че идеята ви е да натриете носа на външния министър! Но не подчинявайте важното на второстепенното! Ми неговата позиция е същата като вашата - аз съм умен, интелигентен, знам езици и няма как да не съм прав! Да, ама не!
  Въпросът за българско-македонските отношения, макар и измислен извън нас, българите, е болезнена тема и не може с лека ръка да се използва за някакви мижави частни интереси!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Те виждат малко след носа си

Те виждат малко след носа си

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK