На втори прочит

Възражения срещу единната сметка за НАП

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от новите идеи на Министерство на финансите - всички плащания към НАП да отиват с едно нареждане, вече започна да де разклаща. Намерението наглед е  добро - така се намалява административната тежест, а и на бизнеса му се спестяват известни разходи. В основата на новото правило за единната сметка е, че НАП ще разпределя парите от нея по давност, което означава, че с приоритет ще са най-старите данъци, глоби, акцизи, осигурителни задължения.

За самоосигуряващите се "преводът" означава, че здравните им права се прекъсват автоматично, докато не изплатат на приходната агенция всичко дължимо - без значение данък или здравни и социални вноски.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bz avatar :-|
  bz
  • - 6
  • + 12

  "Една от новите идеи на Министерство на финансите - всички плащания към НАП да отиват с едно нареждане, вече започна да де разклаща. "
  То има ли добра идея която някой в България да не оплюе ?
  Колко било лошо казвате да не пускам по 7-8 платежни всеки месец а само 1 ?
  Банковото лоби си иска рекета това е ясно но Капитал защо реве ?
  Или казвате спестяването на половината наказателна лихва от 20% на 10% за някои вноски също е лошо ?

  Нередност?
 • 2
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 5

  Тъй, тъй - трябва да се реве. Как така ще имат невнесен ДДС след като продажбата вече е минала - кой им дава право да се разпореждат с тези 20 % от оборота? Държавата трябва да е изрядна, а задължените лица - не, така ли? Или може би пак трябва да си говорим за междуфирмената задлъжнялост и за фалитите със задна дата? А защо не се опитат да са изрядни и да си разплатят навреме корпоративния данък или местните данъци и такси? Погледнете само какво се получава на практика - всички са кредитори на някакъв бизнес - доставчиците, държавата, служителите, евентуално някоя банка и лизингово дружество. Тогава какъв е смисълът този бизнес да съществува - фалит, ликвидация и край на филма му е майката.
  Иначе принципно пенсионните фондове са прави - може би те ще са доста по-губещи от цялата верига, на тях може би ще им се загубят най-много пари. Според мен наистина не е лошо да се направи първи приоритет плащането на пенсионните и здравните осигуровки - така поне в публичните фондове няма да се разширява дефицита, който после пак държавата да се нагърбва да покрива.

  Нередност?
 • 3
  katerina2121 avatar :-|
  katerina2121
  • - 1
  • + 7

  Подобна инициатива е чудесна, за изрядните платци. Спестява банкови такси, спестява времето за тичане по институции за оправяне на допуснати технически грешни в параграфите, спестява дори плащането на някакви "зависнали" стотинчици от закръглявания... Последния ми случай беше 7 стотинки на 4 платежни, за които заплатих банкови такси в размер на около 14-15 лева :)
  Практиката у нас обаче, не е да се облекчават изрядните платци, а по всевъзможни начини и пътечки да се облекчават неизрядните

  Нередност?
 • 4
  bz avatar :-|
  bz
  • - 1
  • + 3

  [quote#3:"katerina2121"]Практиката у нас обаче, не е да се облекчават изрядните платци, а по всевъзможни начини и пътечки да се облекчават неизрядните[/quote]
  Безспорно е така.
  И не мога да разбера защо Капитал плюе по добрата идея ?
  Има реклами от банки които ги натискат или трябва да се оплюе всичко добро което измислят текущите управляващи за да проправим път на Кунева/Пръмова ?

  Нередност?
 • 5
  jelezen avatar :-|
  jelezen
  • + 1

  Че как няма да се разклаща?
  Пуснал съм декларация 6 и съм посочил какво плащам и за какви периоди. Пуснал съм обаче едно платежно с посочените периоди. Да, ама не. Трябвало май две платежни. Иначе единия период виси като задължение, нищо че е платено, нищо че има декларация.
  И сега най-важното - три пъти говоря със служителка на НАП. Тя ме прехвърля на втора служителка. И на нея разказвам целия екшън по удоволствието да си плащам. На време. Тя ме прехвърля на трета. И там й разказвам какво се е случило. Значи, трябва да пиша молба и да ги моля след като обясня за четвърти път писмено какво се е случило, да ги ПОМОЛЯ да ми разделят периодите.
  Добре, че са съгласни по мейл да пусна молбичката си. Само, че лично мейл от министерство на финансите ми отговаря, че не ми е получен мейл, щото сайта нещо си - на английски.
  Докато говорех по телефона с трите госпожи се почуствах страшно тъп. И не мисля, че грешката ми беше много тъпа. Пускам ви декларация, която в крайна сметка сумира всичко, но видите ли, трябвало да отделям. Някакви си левчета. Дето ми висят дължими.
  Но пък едната госпожа беше изключително доволна, че може да ми се хили ехидно по телефона. С чистото съзнание, че нейната заплата идва от мен.
  Та как щяло с едно платежно? Няма да влезе в релси първите 6м. Ще трябва да се съкращават всички верни хора, които от три години насам постоянно участват в конкурси на НАП и заемат местата на всички съкратени от НАП, но не са верни на ГЕРБ хора.
  Та искам да кажа как всеки от нас трябва да мине през трима, или четирима, за да свърши или докаже, че е свършил работата.
  Засега платежните са 4 за четирима служители. Значи 1 платежно - 1 служител. Ужас! Идеята се разклаща!

  Нередност?
 • Димитър Нанев
  • + 5

  Не мога да разбера защо "новата идея" за едно платежно трябва да ЗАМЕНЯ досегашния ред?! Нищо не пречи и двата режима да работят заедно!

  Ясно е, че при автоматичното разпределяне на единното плащане от НАП, МОЖЕ да не се покрият задълженията по реда в който платецът иска. Нека, който смята това за проблем, да има възможност да си плаща по досегашния ред с отделни платежни, а коректните платци които не влачат висящи задължения - да се възползват от варианта с едно платежно!

  То верно само тъпоумие и дебилност от ГЕРБ, но защо гракнахте по навик! Мога да очаквам единствено банковият картел да бъде недоволен .... хак да им е!

  Нередност?
 • 7
  dnanev avatar :-|
  Димитър Нанев
  • + 4

  Да поясня - предлагам като уважавана медия да поведете дебата в посока как идеята за плащане чрез единна сметка да се доведе до работещ вид, като се ЗАПАЗИ същестувата система за поотделно плащане за тези които я предпочитат. Нека дебатът не е ЗА/ПРОТИВ едината сметка. Не виждам пречки двата варианта да съществуват в паралел.

  Наистина е дразнещо ежемесечното плащане чрез 5-10 платежни нареждания, някои от които за суми по-малки от размера на комисионната за превода. По груби оценки това са 1.5 - 2 млн. лв. спестени на бизнеса всеки месец само от банкови такси. Отделно спестеното административно време.

  Ползвам плащане чрез единна сметка в Германия и системата РАБОТИ!

  Нередност?
 • 8
  katerina2121 avatar :-P
  katerina2121
  • + 4

  Нищо не пречи двете системи да работят паралелно, но идеята нали е друга... да си съберат старите задължения.
  Има доста хора със стари задължения за които "стискат палци" да влязат в давност, и плащат само новите.... доста хора които плащат само здравни, пък дължат ДОД за по стар период...
  Доста фирми, които плащат осигуровки, но дължат ДДС или корпоративен данък...

  Нередност?
 • 9
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'
  • + 1

  Сега май се изяснява защо в бюджета за следващата година е заложена много по-голяма сума от ДДС, без да растат другите данъци и акцизите. Чрез новото плащане с единна сметка ще се разчита да се събере над 1 000 млн. просрочено ДДС. Това не би било непочтено и нечестно, но оставам с дълбоко недоверие, че който преди не е плащал, сега ще се излъже да плати. Най-много изобщо да спре да плаща, от което ще пострадат преди всичко социалните и здравно-осигурителните права на работниците.

  Нередност?
 • 10
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • - 1
  • + 1

  [quote#1:"bz"]То има ли добра идея която някой в България да не оплюе ?
  Колко било лошо казвате да не пускам по 7-8 платежни всеки месец а само 1 ? [/quote]
  Щеше да е добра идея, ако можеше да упоменеш какво точно плащаш и да няма автоматично разпределение по усмотрение на НАП. Ако ти висят 100лв за ДДС и искаш да преведеш 50лв осигуровки, какво става? Ако имаш проблем с грешно отразени стари данъци и изведнъж усетиш, че висиш с нови? Наскоро бивш съдружник ме търси да му оправям документация за осигуровки- внасяни са му от счетоводителката на партида за работник, а трябвало като самоосигуряващ се. Така изведнъж според НАП дължи 2-3000лв, нищо че по друга партида за осигуровки е надвнесъл. Такъв човек при система с едно платежно няма да знае, че покрива стари "задължения", ще почват да му висят нови с лихви и по някаква партида никой никога няма да го потърси да си изравни надвнесеното. Кой ще оправи кашата? А какво става, ако НАП забави отразяване на пари за нещо? Днес внасяш 100лв, утре- още 100лв, но чиновник след месец вижда, че два пъти по 80лв ти се осчетоводява за дължими 80лв и ти виси непокрито нещо друго, за което си пуснал всъщност второто платежно. Принципът на НАП за такива случаи е "Не е наш проблем да следим дали има проблем с вноските, доказвайте сами, че има грешка за изправяне.".

  Нека има една сметка. Това е правилното. Но в тая сметка трябва при превода да си напишеш, че покриваш 50лв осигуровки на работници и 150лв ДДС примерно. Или да е едно платежно с "осигуровки и ДОД на работници по ведомост", едно с "осигуровки и ДОД на собственик" и едно с "ДДС за месеца". За това всъщност се протестира- да има все пак избор какво плащаш в даден момент.

  Ако дължиш данък за имот, той си има срок за внасяне. Вярно, по-рано внесен ти дава отстъпка, но може да нямаш пари и да чакаш крайния срок. За осигуровки те глобяват, ако закънснееш, или за ДДС. Сега с предлаганото ще покрият имотния данък, пък ти се чуди как да изкопаеш за ДДСто пари. При това ще имаш по закон още 5-6 месеца възможност да забавиш избраното от НАП плащане. Друг случай- януари подаваш декларация за данък печалба. Срокът за парите е докъм април. Да де, ама вече ще ти удържат за него първо, а не за ДДСто за януари, за което ще те глобят, ако го забавиш. Съответно внасяш ДДСто, пък НАП те глобяват, защото са покрили друга партида, за която глоба би трябвало да има след 4 месеца.

  Нередност?
Нов коментар