Данък по данък, бюджет

Идеята да се облагат печалбите от борса и хазарт

Само в рамките на последните няколко седмици фискалната политика на ГЕРБ за изборната 2013 г. претърпя няколко пълни обрата. Някъде между тоталното отричане, че се обмисля данък върху лихвите по банкови депозити, и полупризнанието, че без него бюджетът ще трябва да се пренапише, управляващите, изглежда, напълно се отказаха от обещанието си да не вдигат данъци. Сега вече на дневен ред поне потенциално са всички изключения и облекчения, като най-пряко заплашени с въвеждане на облагане са печалбите от инвестиране на борсата и от хазарт.

И тук правителството прави доста съмнителен опит да представи тези мерки така, че да се хареса по целия политически спектър. За левия електорат се лансира класическата теза, че така се изземва от богатите, за да се даде на бедните и се удрят спекулантите. За десните пък обяснението е, че целта е… философска – идеята на (десния) плосък данък е всички доходи да са обхванати.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  It's the final countdown ....както пееха "Europe"

 • 3
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Ако избирателите не харесат новите данъчни реформи,ще се направи така,че избирателните комисии да ги харесат.Като не може да се угоди на всички,ще се угоди на малко.

 • 4
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  "целта на вече през ден обявяваните нови данъци е чисто фискална и без тях финансирането на бюджета ще е предизвикателство."

  Панически се опитват да скърпят бюджета, правейки опит да ни убедят в друго.

  "За левия електорат се лансира класическата теза, че така се изземва от богатите, за да се даде на бедните и се удрят спекулантите. За десните пък обяснението е, че целта е… философска – идеята на (десния) плосък данък е всички доходи да са обхванати."

 • 5
  teller avatar :-|
  teller

  Мога да дам на Дянков идеи за облагане. Пенсии, социални помощи, детски надбавки, помощи за безработни и т.н. Както и да погледнеш това са си доходи.

 • 6
  hristov87 avatar :-|
  Петър Христов

  като гледам как е тръгнало попълването на дупките в бюджета, а те стават все по-големи, тази година ще обложат лихвите, до година какво ще обложат, за да запълнят пропастта ???

 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Това, че от ГЕРБ веднъж кажат едно, а на другия ден - друго, вече не е новина. Ама тая канонада от данъци, която ни се стовари изневиделица, е проява на тотална безпомощност на управлението. Упоритият отказ 3 г. да се правят реформи: съкращаване на капиталови разходи, свиване на административния персонал, отнемане на привилегии от силовите ведомства, строг контрол върху разходите на НЗОК, пенсионна реформа и т.н, и т.н. води до неистовия стремеж да се увеличават приходите в бюджета. На всяка цена.
  Странното е, че увеличените приходи никога не стигат, защото системата се раздува и иска все повече и повече.
  Така ще е докато г-н Борисов не отстъпи креслото си на някого, който ще има куража да започне реформите на дело.

 • 8
  stop avatar :-|
  Капанар

  Коментарите в Капитал би трябвало да са професионални. За съжаление популизма ни е залял. Стремежа да се направим на интересни измества дебата. Данъкът върху лихвите по депозитите е справедлив и просто задължителен. Постъпленията от него ще са малко, но не това е идеята. Потърпевши ще са тези които имат пари с неясен произход в банките. За това е и големия РЕВ!!!

 • 9
  eng.momchil avatar :-P
  eng.momchil

  Аз предлагм да въведат данък: Глупост и Некомпетентност

 • 10
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Има една приказка - "не ме слушай какво говоря, гледай ме какво правя..." И без грам изненада - ГЕРБ-овците правят лява политика. Дотук бяхме с илюзията, че популистите могат да са десни, популизмът винаги е ляв. Може би единствените излъгани са те, но на изборите трябва да ги поставим на мястото им и да ги отпратим към историята... Ползва се лошият пример на сегашния френски президент, който заложи повишение на разходите и вдигане на данъците на богатите, с което изгони от страната най-богатия местен предприемач, и не само него.
  Създават усещането за хаос във финансовото планиране. Ще има данък, не няма да има, абе ще има... Даже ще му разширим обхвата, за да е "по-справедлив"... Всъщност, разсипват живота на хората с тяхната непредвидимост. Сбъркана е логиката и посоката на държавното бюджетиране - първо се раздуват разходите, после се натъкмяват инфлацията, дефицита и задлъжнялостта, и чак тогава резултативно се избира стойност на приходите. И изведнъж всички се усещат, че приходите са раздути и съмнителни, затова изведнъж се тръгва на "разширяване на базата на облагане". Подобно нещо се прави планово и се оставя време на хората да се адаптират към въведенията - година-две предварително. Не се решава основният проблем - структурните недостатъци при приходите в бюджета. Което ще донесе проблеми пред следващото правителство, което също ще е принудено да въвежда разни "малки данъчета" на принципа "капка по капка - бюджетен вир". Или най-сетне да извърши нужните дълбоки реформи в бюджетната сфера и да понесе последствията от това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?