Опит в грешна посока

Стремежът да се ограничат жалбите по европейските проекти

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само на пръв поглед темата за обновяването на водната инфраструктура звучи скучно. В нея са намесени много интереси, много пари и, разбира се, интересите на хората да получават чиста вода на  приемливи цени. Всъщност пари за това има само ако общините успеят да усвоят средствата по една от най-закъснелите европейски програми - "Околна среда". След дълги месеци на подготовка и бавни, често обжалвани и връщани от съда, тръжни процедури напредък все пак има. Заедно с това обаче за много общини остава рискът да не успеят да започнат навреме обновяването на ВиК мрежите си и да загубят безвъзмездното финансиране от ЕС.

Причините са различни, но основната е в слабата подготовка на общинските администрации за провеждане на толкова мащабни тръжни процедури. В много градове те още не са стартирали, другаде се бавят заради обжалване, а трети започват да се изпълняват на ръба на допустимите срокове. В тази плетеница от проблеми най-ясно се открояват именно десетките жалби по водни поръчки, залели през последните месеци Комисията за защита на конкуренцията. И логично общини и министерства ги нарочиха като най-значим проблем за забавените процедури. Започна масирана атака срещу жалбите, включително с предложения за законови промени, които да ги ограничат. Това обаче едва ли е правилният начин, а по-скоро панически опит да се спаси усвояването на милиардите за водния сектор. При това  в разрез с европейските политики за равен достъп до правосъдие.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • - 1

  Има и друг поглед върху нещата. Мисля, че отделите за обществени поръчки в общините вече никак не са толкова невежи, колкото бяха в началото. Сега условията за участие и задачите се правят много по-ясно и в рамките на закона. Точно затова трябва да се промени закона, за да им се отнемат възможностите да поставят манипулиращи процедурата изисквания. В тази връзка наистина има поръчки с дискриминиращи условия, насочени към точно определен участник или изхвърлящи друг. Има и корупция в общините, която е в полза на даващите фирми и изхвърля от играта другите, които откажат "да се отчетат" или нямат ресурса да го направят. Но има и фирми-рекетьори, срещу които трябва да се вземат сериозни мерки - такива, които участват с ясното намерение да обжалват независимо от крайния резултат на процедурата. Правят го на две основания - едното е да им се плати от спечелилата фирма за да не обжалват или фирмата да наеме обжалващата като подизпълнител. Вторият вариант е да се притисне общината да направи обжалващата фирма превилегирована в друга поръчка, като компенсация за "пропуснати ползи".

  Нередност?
Нов коментар