Има ли пилот в МИЕТ?

Поредният скандал с "Белене"

Ако не ставаше въпрос за няколко милиарда евро, би било смешно - зад гърба на министъра, на холдинга и на националната компания дребно поделение иска да подпише договор за АЕЦ "Белене". Дали пък инж. Ангелов от "Трафоелектропост" е живял през последните три години на Марс? Или има някаква конспирация, заради която той иска да строи далекопровод от замразената ядрена централа?

Всъщност инж. Ангелов работи методично. Проектът за АЕЦ "Белене" все още не е прекратен - в правния мир не съществува нищо друго освен декларацията на българското правителство, че се отказва (само в арабския свят "развеждам се", казано три пъти в пустинята, има правна сила). Така че инж. Ангелов си работи по първоначалния план, в който първият блок на "Белене" трябваше да заработи през 2014 г.

Проблемът дори не е в НЕК (която не е казала на Ангелов, че "Белене" не може да тръгне преди 2018 г.). Въпросът е има ли въобще контрол и ясна посока в министерството на икономиката и енергетиката.

Преди изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов подписваше споразумения с "Атомстройекспорт" през главата на Трайков. След това се оказа, че е разписвал предварителни договори за изграждане на ВЕИ на килограм въпреки официалната политика за усмиряване на процеса.

Макар и не по негова вина, Делян Добрев се оказа тотално неподготвен за спирането на АЕЦ "Белене" (направено ненадейно от Бойко Борисов). Сега се вижда, че изобщо не контролира процесите в държавните компании. И не само НЕК. АЕЦ "Козлодуй" продължава утвърдената практика в ядреното перпетуум мобиле за договори без обществени поръчки, този път за изграждането на 7-и блок. Примерите могат да бъдат за жалост продължени.

Най-лошото е, че и Трайков, и Добрев са едни от малкото интелигентни лица в този кабинет. Или не се справят, или натискът върху тях е изключително голям

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Хаосът около АЕЦ Белене е описан много добре. Сега да допълним картината с другия хаос - този с ВЕИ. На страницата на Енергийния системен оператор е качен документ с името "Национална стратегия" от 2010 г., който предвижда слънчевите централи да бъдат 300 МВп към 2020 година. В един момент разбираме (забележка: информацията излиза наяве точно като след чернобилската авария ац, аццц, аццццц, аццццццц, ехей - ейхехехеееехей!) че още през м. юни 2012 г. са включени в мрежата 600 МВп, а за това колко пъти по толкова още се строят и кога ще пуснат картечницата с фактурките: за това данни няма и по-добре, че няма, защото много ще им дойде.

 • 2
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Пилот в МИНЕТ може и да няма, ама боцман - сигурно. Я вижте как откриха огромни прасажи от черноморски залежи на нефт и газ. Но не без компатантните прогнози на Капитан-генерала! А какви конкурси, процедури и обсъждания около търговете!!! Голям дженк...

 • 3
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  П. П. Пу-пу! Пардон за фонетиката.. Много съм развълнуван.

 • 4
  yotata avatar :-P
  йотата

  Аз давам предложение думата "икономиката" да отпадне от името на Министерството.
  След тази статия се замислям дали да не предложа и отпадането на "енергетиката".
  Със всяко отпадане на ресор пропорционално да спада и бюджета на разположение на ведомството и подчинените му структури.

  Предложението ми е адресирано до народните МИ представители, да не се разсейват, защото ще се оплача на Омбудсмана за потъпкване на демократичното ми (но не и БГ-конституционно?) право на добро управление.

  Дано тоя последния в редичката има повече влияние от арменския поп.

 • 5
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Това е препратка към приказката за "кучетата и кервана", който така и спира. Въпросът е накъде върви? Нещо се случва в АЕЦ "Белене", а широката общественост не научава за събитията навреме. Накрая винаги идва човекът със сметката, която всички ние се очаква да разплатим. А аз не искам да плащам повече и стотинка за една централа, която не искам да се изгражда, затова искам нормално управление и поемане на отговорности от хората на съответните постове. Не като сега, когато се разбра за тази скандална история, да се появява Дилянчо с биберона и да обещава да изгони един чиновник от някаква фирма. Човекът (не го познавам и сигурно е много свестен, щом пише подобно писмо) не е направил нищо въпреки МИЕТ, т.е. против волята на правителството. Затова отговорността да се поеме от ресорния заместник министър и всички ангажирани със задачата директори на дирекции и началници на отдели в министерството, през които писмото е минало и нито един не го е спрял. Също и от директори на НЕК, на ЕСО и всеки свързан със случая. А този инж. Ангелов всъщност заслужава поощрение, не наказание, защото е работил по процедура, вместо да замаже инвестиционното намерение в административна кал.

 • 6
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Не, но пък има прислуга!

 • 7
  bongobongo avatar :-P
  bongobongo

  Ало, авторката?
  "Трайков, и Добрев са едни от малкото интелигентни лица в този кабинет?"
  Я, пък ти! Трайков отдавна не е в този кабинет, а пък у двамата били интелигентни лица? Бива ли толкова много подвеждаща информация само в едно изречение?

 • 8
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  До коментар [#7] от "bongobongo":

  Да, има малко неточност в изказа. Няма как и двамата да са в едно изречение, ако ще ги хвалят или упрекват за нещо. Аз предпочитам - Трайков беше единственото интелигентно лице в кабинета "Борисов". Беше прекалено интелигентен за обкръжаващата го среда и вече не е там. Дилянчо с биберона не е класа и интелект, определено е връщане на назад спрямо Трайков. Но все пак е над средната интелигентност на правителството, което не е никак лошо само по себе си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО