Да убиеш творението си

"Омекването" на стандарта за млечни продукти

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Малкото потребителско доверие беше изпарено, и то от създателя на стандартите.

Едва ли ще е преувеличено, ако кажем, че действията на земеделското министерство по налагането на държавни регулации за качеството на храните под формата на стандарти в последните три години са по-скоро провал. Няма и как да бъде иначе - акцията за "чисти" български храни с вкус като "от едно време", поведена лично от земеделския министър Мирослав Найденов, целеше повече маркетингов и рекламен ефект за ведомството, отколкото дългосрочна полза. А доказателството е забележителната бързина, с която стандартите бяха въведени и след това забравени. Сякаш не остана време детайлите да бъдат добре осмислени и изпълнени.

Най-шумно промотираният стандарт "Стара планина" се срина със скандал. Проверяващите "уловиха" непозволени съставки в месните продукти на четири фирми. После обаче лабораторните проверки показаха, че компютрите са компоти, а откритата соя е в норми. След скандала обаче беше очаквано, че пазарът, а и самите компании ще бъдат по-скоро сдържани към всеки следващ опит за нови подобни инициативи. И най-важното - малкото потребителско доверие беше изпарено, и то от създателя на стандартите.

Наложените впоследствие Български държавни стандарти (БДС) за млечни продукти като кисело мляко, сирене и кашкавал се ползват от едва 26 фирми. На този фон новината, че се обмисля опростяването им и превръщането им от държавни в браншови стандарти, не е неочаквана.

Причината за тази идея формално е да се стимулира интересът към стандарта и да се избегнат времеемките проверки на патентното ведомство. В същото време обаче преформатирането му вероятно ще лиши продуктите от по-силното доверие, с което се ползват като БДС. Погледнато от друга страна обаче, и сега потребителите не демонстрират толкова забележителен интерес към етикетите с логото БДС. В някои случаи дори е трудно да бъдат открити в супермаркетите. 

В крайна сметка събитията се развиват в посоката, която трябваше да бъде поета още в самото начало - бизнесът сам да инициира въвеждането на стандарти, които да отразяват нуждите му, и така да спечели доверието на потребителите. А не държавата да създава куци регулации и след това да ги съсипва сама.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  А може ли този палячо Найденов да се мярка повече?

 • 2
  peanno avatar :-(
  P.Nochev

  А от догодина весели пилета мляко ще дават и щастливи крави яйца на очи ще снасят, но на Нас няма да ни пука, защото ще са "с вкус като от едно време" !

 • 3
  bgcont avatar :-|
  bgcont

  За мен Найденов е сериозен човек. Коментарите Ви приличат на хейтърски. Чест му прави че положи толкова усилия да вкара тази дива индия в някакъв ред и стандарт. Причината да се провалят нещата е, че до голяма час манталитета на българина е да заобикаля правилата. Клиента го знае и му е трудно да се довери. Сигурен съм, че ще дойде момент в който нещата ще сработят, но това е път който трябва да се извърви. Хора като вас - Сфера и Ночев (дано да бъркам) знаят основно да критикуват, но реално от към действия са 0.

 • 4
  jabba avatar :-|
  Ivo Filipov

  Сещам се за думите на Атанас Буров: "Един пръч колкото и да го дърпаш за м***** той мляко няма да пусне."

 • 5
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#3:"bgcont"]За мен Найденов е сериозен човек. Коментарите Ви приличат на хейтърски. Чест му прави че положи толкова усилия да вкара тази дива индия в някакъв ред и стандарт. Причината да се провалят нещата е, че до голяма час манталитета на българина е да заобикаля правилата.[/quote]


  "Като се спъне шефа, падам аз."
  Защо ми се върти една такава връзка с "препъването в едни криви краставици", по пазарите на ЕС, и "падането" с едни стандарти "Стара планина", "щастливи кокошки"...

 • 6
  10001 avatar :-|
  d10001

  моето мнение е че е илюзия да имаш качество на тази цена....а българския пазар не е склонен да плаща повече...стандартите в БГ трябва да са минималните изисквания за безопасност и да са постижими за производителите...това е моето мнение

 • 7
  peanno avatar :-P
  P.Nochev

  До коментар [#3] от "bgcont":
  Прав си bgcont, напълно съм съгласен с теб. Като цяло Ние (Българите) сме единствената нация,която заобикаля правилата. И от утре вместо да критикувам, ще започна да действам- ще се кандидатирам за "народен представител", '' ще гласувам съвестно" от мое име и от името на тези, които са до мен в парламента, ще бъда активен и когато някой младеж изкаже мнение по разни форуми ще го нарека Хейтър, ще го нахуля( дано да бъркам) и ще си легна спокоен с мисълта, че съм от хората, които "действат" и се опитват с неимоверни услия да вкарат тази " дива индия" в някакъв ред и стандарт.

 • 8
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Стандартите са безспорно важни, но са трудно постижими, докато сме в сегашното състояние на държавата. Нямаме животновъдство и това е криза, която може да се преодолее само след много години инвестиции. Стига да се намерят хората с пари и желание да го направят.
  Дотогава ще ядем колбаси от телешко и свинско месо, престояло по 20 и повече години в чужди камери. То не е некачествено, но е с влошени вкусови качества и затова е евтино като за бедни българи. Ще имаме "шанса" да се храним с трайни колбаси от преработено месо - "дупетата" на Мирко Пародията и суджук от препакетирани шпекови салами. В малотрайните салами ще има кожа, сланина и соя. В кремвиршите най-малко съдържание ще има месото. Ще продължаваме да ядем сирене и млечни продукти, изработени от сухо мляко и "млечни заместители", с добавка от растителни мазнини. В киселото мляко ще продължи да има картофено нишесте "по рецептата на Данон". Кравето масло и маргаринът ще са от растителни мазнини и ще са с повишена киселинност.
  Това ще се промени, но когато тук има достатъчно хора с пари. Но също и когато държавата започне да субсидира животновъдството. Всъщност това е времето, когато най-бедната страна в ЕС достигне поне средното ниво на съюза. Дотогава трябва само да оцелеем, хранейки се с това, което намираме в магазина.

 • 9
  jivkodimitrov avatar :-|
  Димитров

  Не съм много съгласен с тезата, че бизнесът сам трябва да създава стандартите. Това е добре да се случва, но не се случва. Междувременно, има магазини, които не предлагат сирене без растителни добавки. Какво очаквате от потребителите? Да приемем, че ще ядем само боклуци ли? А ще ни продават истинските продукти на неадекватно високи цени? Отговорът е ясен и той е другаде. Ама за това скоро...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО