10 процентни пункта по-малко феодализъм

България е действаща пазарна икономика, обичат да казват политиците, когато им изнася. Но в каква степен това е така се измерва от широтата на достъпа до пазара? В българския вариант все още преобладават ограниченията, които, независимо с какви мотиви са формулирани, реално дават предимства на едни за сметка на други - в повечето случаи прекупвачи и големи играчи.

Задълбочаващата се, вместо да е обратното, тенденция в последните години доведе и до прецеденти, в които собственици на фирми да се събират на митинги пред министерства или да правят протестни шествия заедно със служителите си. В горския сектор, търговията със скрап, зелената енергия... примерите са доста.

Двегодишната битка на дребните производители на животинска продукция е на път да се поздрави с дребен успех - подготвените от земеделското министерство промени в наредбата, засягащи възможностите да продават директно продукцията си на крайни потребители, ще рече - без прекупвачи. Предлага се те вече да са до 30-40 процентни пункта пазарно независими от посредниците и големите производители вместо досегашните 20-30. А за пробив в закрепостяването им в рамките на собствената им административна област трябва да се приеме благоволението на министерството да "изнасят" продукцията си и в още една - съседна.

По-важното е, че няма убедителни мотиви зад тази ограничителна политика. Гарантирането на ветеринарния контрол не е аргумент след първите позволени количества директни продажби, защото не може да е аргумент това, че биха пострадали 10, а не 20 души примерно.

Хората от бранша си знаят за какво става въпрос - както сами разказват, "като поискаме от министерството да продаваме повече на крайни потребители, ни казват "добре", но след нас отива някой "голям" и всичко се забравя".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  "Директнияте продажби" и заглавията дори не си проверявате !

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Значи хранителните кооперативи стават законни,или по-малко незаконни.Дано бързо да се развият и наложат в България,както по целия свят!

 • 3
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Много некоректно поднесена информация. Поне 2 глупости виждам, отдавам го на липса на професионализъм у пишещия. Няма място за съпоставка на директните продажби и търговията с дървесина, със скрап или с добива на "зелена" енергия. Единствената връзка между тях е несъвършената правна регламентация, която е много формализирана и влошава бизнес-средата. Другата дивотия е за механизма на директните продажби - защо не кажете, че този механизъм засяга само определени групи стоки, а не всички земеделски продуки? Изобщо това е един смешен плач. Напр. в растениевъдството никога не е имало квоти и забрани, нито търговията някога е минавала изцяло през "прекупвачи". Има го в животновъдството и така трябва да бъде. Не може всеки да коли животни където му скимне и да продава месо на някое кръстовище. Но може да продава собствено производство живи животни без ограничения, стига да е попълнена документацията за превоза. Не може да се продават на улицата яйца, произведени в домашни условия или във фермите, но няма ограничения да се закупят от фермата, където има условия за съхранението им. И най-силно се орязва търговията с мляко - не може да се продава с туби на улицата, защото купувачът получава истинска бактерийна бомба. Но може да се продаде в пункт за изкупуване, където има хладилна вана и са спазени хигиенните изисквания. Може и да се пастьоризира във фермата и да се прави директна доставка - примерно за училищата. Може и да се преработи в кисело мляко, сирене или кашкавал, ако има съответното оборудване и условия.

 • 4
  ddoobbaa avatar :-|
  dobadoba

  тимирут,
  Точно така си е.
  От няколко години пазарувам животински продукти от фирмения магазин до вкъщи и пренебрегвам тези в големите вериги/там за над 80-90% от месните произведения трябва да има уточнение в съдържанието, че може да има и следи от месо/.
  За разлика от тях в никнещите като гъби магазини на мандри и комплекси се предлагат храни с чувствително по-добро качество.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО