Без Филчев по филчевски

Бившият здравен министър Божидар Нанев е оправдан и на втора инстанция

И на втората съдебна инстанция бившият здравен министър Божидар Нанев (първият в кабинета "Борисов") беше напълно оправдан по обвинението, че е ощетил държавата с 2.5 млн. лв. със спешната поръчка на антивирусния препарат "Тамифлу" преди три години.

Тогава безпокойството в света от разпространението на т.нар. свински грип беше стигнало ръба на паниката. "По-важно от здравето и спокойствието на хората няма. 12 милиона даваме на Министерството на здравеопазването сега, веднага, днес да могат да пазаруват",  нареди премиерът Борисов през декември 2009 г.

"Единственият шанс да повярват и хората, и синдикати, и работодатели, да ни повярва и Европа е безкомпромисност към всеки. Абсолютно не ме интересува от коя партия е, дойде ли материалът от ДАНС или МВР, аз пиша отдолу "Да", са думите му няколко месеца по-късно, когато Софийската градска прокуратура започна разследване срещу министъра за доставката.

След като Нанев публично обясни обстоятелствата около възложената му от правителството спешна сделка, за всеки здравомислещ човек беше ясно, че разследването няма да доведе до нищо. И когато все пак прокуратурата реши да внесе в съда обвинение, беше ясно, че ще е доста трудно въз основа на него да се стигве до осъдителна присъда.

Така и стана, но докато на министъра му се наложи да подаде оставка и да се превърне в необходимата жертва, за "да ни повярва и Европа", авторът на обвинителния акт беше награден с повишение до зам. градски прокурор на София.

"Фрагментарно са изведени едни факти, чието действително съдържание се елиминира, значението му се подменя, други от съпътстващите процесните събития факти и обстоятелства напълно се игнорират, а трети се преувеличават, изпълват се със съдържание, каквото доказателствата не показват, а и не подсказват", е част от "рецензията" на съда за (не)свършената работа на прокуратурата по случая.

Повишението обаче подсказва, че е свършена друга работа, която явно не е свързана с върховенството на закона. А годината, в която това се е случило, показва, че и без Филчев начело прокуратурата е продължила да работи по филчевски.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  johnnie1160 avatar :-|
  Johnnie

  А вие какво си мислите, че магистратите ни са по читави от политиците ли.... Напротив!
  И докато политиците ги сменят или поне разместват от време на време, то прокурорите вършат наглите си мърсотии не от Филчево, а от Васил-Мръчково време...

 • За да останат ХОРА в България.

  България не се управлява от политици! Тя от 20 години се управлява от съдийско-прокурорска несменяема, ненаказуема мафиЯ!!

 • 3
  maina100 avatar :-(

  До коментар [#2] от "bestbuy":
  И банкерско/милиционерска...

 • 4
  npaine avatar :-P
  NPaine

  Споко, Цецко като обсеби и съда окончателно и назначи дори и на поста чистачка в СГС някой завършил вечерното училище на Милицията в Симеоново, тогава нарочените за прокурор като Б.Нанев директно ще си влизат в пандиза...като абсолютни престъпници.

 • 5
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Много е просто - ДЪРЖАВНОТО обвинение (прокуратурата) трябва да защитава интересите на обществото, спазвайки законовата рамка.
  В онова време, за което обвиняват г-на, аз самият бях толкова облъчен с ужаса от птичия грип, че направих чудеса и похарчих повече от 200 лв, за да купя 4 опаковки Тамифлу с цел да спася семейството си от явна смърт! Е, като му мина срокът, изхвърлих лекарствата.
  Г-н Нанев трябва да бъде разследван не за закупуване на препаратите, е заради неумението да разясни проблема на оная част от обществото, която се интересува.
  А иначе фармаиндустрията душа (и пари) дава за такива министри...

 • 6
  lonely_ninja avatar :-|
  Georgi Velev

  До коментар [#5] от "Г-н D.":

  женчо.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Птичият грип беше най-голямата по размер международна финансова афера след банковите фалити. За учудване, само в България обществото реагира що-годе адекватно и не се върза на паниката. Спомням си Шоуто на Слави, което в пика на истерията излезе с хумореска по въпроса и един от лафовете в нея беше "Сега върлува птичи грип, да се готвим за рибешкия бронхит...." :-). И при положение че работата беше ясна на всички, статистиките показаха напълно нормална епидемична обстановка, не знам с какъв акъл правителството се хвърли да купува този препарат в последния момент, да си купува фабрика на 8. септември...

 • 8
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Аз си оставам на мнението че най-голямото престъпление,за което никой не е подведен под отговорност,е решението да се закупува лекарствен продукт с пари на данъкоплатеца и да се раздава безплатно от общо-практикуващите лекари,т.нар. "партийни секретари в здравеопазването.
  Престъплението е колективно,тъй като,доколкот си спомням,имаше и санкция на Парламента.

  "антивирусния препарат "Тамифлу"- Капитал,днес сте в час,вчера бяхте го изписали като ваксина.Разликата е съществена,от гледна точка на това нашите убавци имат ли право на търговия с лекарствени препарати.

 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#7:"cinik"]не знам с какъв акъл правителството се хвърли да купува този препарат в последния момент, да си купува фабрика на 8. септември.[/quote]


  Когато имаш насреща комисионна,акъл не ти трябва.

 • 10
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Като цяло - грозна картинка. На човека са му възложили една задача и той се е справил. Защо е трябвало да има подобна задача - само за да не си каже "мат'риала", че не го обгрижват. Нарушена е процедурата да се изпълни обществена поръчка, но работата е трябвало да стане "веднага". После имаше една суматоха колко е лош министърът и ГЕРБ-овците мигом се отрекоха от него, и го хвърлиха на вълците. Нали трябваше някак си да се покаже поне на думи различие от предишните. Допускам, че поръчката "отгоре" е била следствието да не събере достатъчно и качествени доказателства срещу Б. Нанев, а прокурора да не напише необорим обвинителен акт. Така тежестта да се докаже вината и раздаде справедливост се прехвърля върху съда, т.е. класически пример на бягане от отговорност. Фактите сочат, че наистина е имало ощетяване на държавния бюджет с пари на МЗ, но решението е на колективен орган. Ако министър Нанев е виновен за подписа си, то вината на шефа му Бат' Бам-Бам не е по-малка като подбудител. Но срещу него не са предприети действия, нито срещу Мони Не-в-Дянков, като помагач. А логиката е да се купува от производителя, вместо през прекупвач, или в случая - друг държавен орган, който си чисти складовете от залежала стока. Затова намирам цялата история за грозен фарс, затлачващ и съдебната система с негативен отзвук.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО