Стандарт "Лицемерие"

За близо три години и половина управление ГЕРБ успя да наложи траен алгоритъм за реакция при корупционни скандали - каквото и да се случи, виновна е тройната коалиция или в краен случай правителството на Иван Костов.

Ето защо не би трябвало да се учудваме, че това беше и основната линия на защита на управляващите, след като стана ясна продажбата и строителството на защитена земя край Несебър от фирма, близка до правителството. За случващото се стана ясно случайно, а контролните институции се задействаха, когато общественото внимание не можеше да бъде отклонено. Върволицата от проверки беше разпоредена пост фактум. А това е доказателство, че контролните и превантивни механизми в държавата или са тотално прогнили от корупция, или в най-добрия случай са тежко повредени.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  analiziraitova avatar :-|
  analiziraitova

  Цитат от статията:"Проблемът обаче е, че случаят с дюните в Несебър е един 3500-те подобни и всички те са гарантирани от ГЕРБ. Дали и за тях трябва да чакаме бомбата да избухне, за да се случи проверка?"
  Ами това не е ли работа на медиите. Оставете догатките и предположенията и извадете факти.

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Нищо повече и по-малко не съм очаквал от тези.Още от самото начало разбрах че към властта са се устремили един куп безсрамници,способни на всичко.

 • 3
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Сега всички ли са изненадани?

 • 4
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  " За случващото се стана ясно случайно, а контролните институции се задействаха, когато общественото внимание не можеше да бъде отклонено. " Разбирате ли, че това е най-важното изречение в статията? Осъзнавате ли най-после силата, която имате и пилеете?

 • 5
  yotata avatar :-|
  йотата

  Национална култура основана на "постиженията" (уптрепването от работа) на личности, а не на планомерната стандартизирана работа на институции дава тЕ тия нА "резултати". Честито, че и тоя път не минА!

  При такова функциониране на държавата правилното/правото е функция на личността МУ и Личните МУ Усилия.

  Ми няма такава европейска държава. Най-близкия паралел ми се струва да е латиноамериканския Чавес (много сори, Бате).

  За едно царот беше прав: "чипът, бате, чипът трябва да се смени!" Ама първо на управляващите и най-вече на Главния управляващ.

  А за следващия управленец социолозите и психолозите трябва да ни кажат какво да гледаме когато избираме управленския му чип.

  Ма с концентрация на власт не става. Не и в Европа.

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Максимата на управляващите е стара и изпитана: на калъп да ме хванат не съм аз! Не си признавам и толкова! Ще мълча като комунист на разпит!

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Максимата на управляващите е стара и изпитана: на калъп да ме хванат не съм аз! Не си признавам и толкова! Ще мълча като комунист на разпит!

 • 8
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Нали всички сме наясно, че от цялата уйдурма няма да произтече нищо?
  Първо, теренът не е "гора" или "дюни", а е "урбанизирана територия" и част от ОУП на Несебър. Няма механизъм, който да позволи точно този имот да не е УПИ/КВ, щом и съседните му също са част от градоустройствения проект. С една дума - край на филма, изгубени са и "дюните" и "натурите", там може само да се строи от тук нататък. Отменено е разрешителното за строеж, но основанията на които е издадено не са отпаднали, така че заповедта няма да издържи пред съда. Второ, имотът е частен и никога повече не може да стане държавен, освен ако не се отчужди. Но за да се отчужди трябва да има "неотложни държавни нужди", което едва ли може да се определи за тази ситуация. На всичкото отгоре при отчуждаването има първи вариант за обезщетяване - замяна, така че да не се окаже, че пред очите ни се върти номер, завършващ с придобиване на държавен терен някъде на друго място, срещу "възстановяване на справедливостта" в Несебър? Трето, папката е започнала да се пълни през 2007 г., а последният подпис е от 2012 г. Къде и защо е отлежавала, и защо е избран момент точно в края на годината да бъде "поднесена за подпис" на Св. Боянова? Или може би този немалък скандал маскира нещо по-голямо - примерно около търга за държавни земи срещу ПКБ, или около загубените милиони по ПРСР, или пък назрява нещо ново?

 • 9
  apollo avatar :-|
  apollo

  Стандарт ЛИЦЕМЕРИЕ = Стандарт УЗАКОНЯВАМЕ БЕЗЗАКОНИЯ.

 • 10
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Понятието лицемерие седи в основата на прехода ни към демокрация от самото му начало!

  По същата причина бяхме приети и в НАТО и ЕС /клубът на баш лицемерите на света/.

  И фундаменталната ни разлика с останалите е, че при тях лицемерието не е в основата на гражданската им култура и, че не може да вирее по високите нива на управление то им.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход