А защо чак сега?

"Златният регистър" и други добри новини

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Облекчаването на бизнес средата трябва да е постоянна кауза, а не предизборна мисия.

В два поредни дни управляващите поднасят хубави и дълго чакани новини за предстоящи ключови промени, които ще облекчат бизнеса. На финалната права е проектът на финансовото министерство за т.нар. златен регистър по ДДС на фирми - изрядни данъкоплатци, които ще могат да си възстановяват надвнесения косвен данък по-бързо и ще бъдат ревизирани през по-дълъг интервал от време.

Макар че все още има трески за дялане, ако мярката наистина заработи, тя може да повиши ликвидността в икономиката, да подобри бизнес средата и най-важното - да уплътни иначе надупченото доверие на компаниите в добронамереността на властта.

В понеделник пък министърът по еврофондовете Томислав Дончев обяви, че до няколко седмици ще бъде готова и типовата документация за възлагане на обществените поръчки – първо само за транспортните, а после и за други проекти. Тя трябва да сложи край на свободното творчество от страна на общински и държавни структури в тази посока, да пресече нагласените търгове с обществени средства и да направи по-рядко явление безкрайното съдебно обжалване на тези процедури.

Проблеми, които присъстват неотменно вече много години както в проверките на държавните контролни органи, така и в докладите на европейски и финансови институции за България.

И двете новини безспорно са добри, стига да прераснат от идея в реалност. Но защо трябваше да се случат чак сега? Управляващите имаха цели четири години, за да доказват с подобни мерки, че работят за облекчаването на трудната бизнес среда. Вместо това те избраха да ги въведат в последния момент, непосредствено преди изборите. И вероятно в оставащите месеци до вота ще има още подобни добри новини. Те обаче едва ли ще постигнат ефект на  предизборно полиране на имиджа на правителството, който в последната година е в постоянна тенденция на влошаване. Можеше обаче последното да не е задължително така, ако тези и други мерки бяха разработвани и прилагани навременно. Те все пак не изискват почти никакви жертви.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • - 1
  • + 4

  Няма смислено обяснение защо в министерствата нещата се случват толкова мудно и нескопосно. Съществува тенденция, при това от много години, предложенията на бизнеса и НПО-тата да се представят и обосновават пред властта на някакви формални срещи. Съответно министерските чиновници кимат разбиращо, а министрите или министър-председателят обещават спешно предложенията да се обсъдят и вкарат в законодателството или подзаконовите актове. Не мога да си представя какви анализи се правят по канцелариите, но именно това "обсъждане" и "съгласуване" продължава отчайващо дълго. Нямам си и на идея какво е трудното да се напишат няколко текста, да минат през няколко експерта в няколко дирекции на едно министерство, а после да се съгласува и с останалите заинтересовани министерства, когато има такива.
  Тези проблеми с възстановяването на ДДС са тема, която стои пред пето или шесто правителство и досега всички са обещавали "мерки". Струва ми се, че политическата воля е държавата да задържа за максимално дълго време възможно най-голям финансов ресурс на фирмите. Защо за липсата на ликвидност в държавата, особено през първите три месеца всяка година, трябва да плаща бизнеса, няма смислен и съдържателен отговор. Във всеки случай няма как да се приеме, че държавата вижда във всеки икономически субект с регистрация по ДДС сигурен нарушител.
  Колкото до еврофондовете и обществените поръчки, там е много мътна водата. Предполагам, просто трябва някак да се закърпят нещата, за да не се загубят много пари от фондовете. Спрямо сегашните процедури имам усещането, че вратичките не се затварят за да могат през тях да минат предимно "нашите" фирми, пък и за да има усвояемост. Реалната работа за създаване на макет и недопускане на нарушения трябва да бъдат насочени към новия планов период.

  Нередност?
 • 2
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев
  • - 2

  "А защо чак сега?"
  За да може да започне да работи малко рпеди изборите.

  Нередност?
 • 3
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев
  • - 2

  [quote#1:"тимирут'"]Защо за липсата на ликвидност в държавата, особено през първите три месеца всяка година, трябва да плаща бизнеса[/quote]
  Защото държавата държи и ножа и хляба.

  Нередност?
 • 4
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#2, 3] от "Веселин Дечев":

  Според мен в правителството, конретно в МФ, никой няма желание изобщо да заработи подобен регистър. Или, ако заработи, то ще е само за да подкрепят "своите" фирми с бързо възстановяване на ДДС. Или е чисто лицемерие и елементарен популизъм, или е мръсен номер за прецакване на бизнеса, който не отчислява за ГЕРБ.
  Държавата нищо не държи - отдавна в нашата обрулена държавица няма хляб, а "ножове" - дал Господ, но повечето са в олигарсите. От време на време по някой попада и в ръцете на държавните чиновници, но само колкото да се убедят, че техният "нож" е гумен. Не те знам на колко си години и какво си правил през 1997-ма, но тогава фирмите си прибраха "хляба" и държавата едва не се разпадна. Не ми се мисли какво ще стане, ако бизнесът пак се ядоса за разваления обществен договор и си затвори портфейла...

  Нередност?
Нов коментар