Добро на теория, лошо на практика

Единната данъчна сметка

Освен да се увеличава, администрацията има и още едно свойство – да създава ненужна бюрокрация. Дори и в случаите, в които идеята е била точно обратната. Последен пример за това е иначе добрата идея данъците и осигуровките да се плащат с едно платежно нареждане и автоматично системата да ги разпределя. В допълнение клиентите на приходната администрация трябва да могат да проследят цялата тази информация онлайн, без да е нужно да чакат на опашки в офисите на данъчните. Първите впечатления от реформата обаче са отчайващи: бюрокрацията се увеличи, информацията на какъв точно принцип работи новият данъчен режим е оскъдна, а освен това се оказва, че софтуерът на данъчните все още не е изцяло пригоден за промяната. Има и още – по една или друга причина в системата на приходната агенция има хиляди грешни записи, които изплуваха с отварянето на единните данъчни сметки. И от изрядни данъкоплатци някои фирми изведнъж се превърнаха в длъжници на държавата. Проблемът нямаше да е толкова страшен, ако не беше променен и начинът на плащане – всеки лев, постъпил по единната сметка, вече се пренасочва към първото по ред възникнало задължение, а не както досега – клиентите сами решаваха какво да платят (и така имаха достатъчно време да поискат корекция на грешните данни в системата).

Така от "улеснение за бизнеса" идеята постепенно се изроди в хаос. А той можеше и да не се случи, ако реформата беше планирана, технически обезпечена и извършена в срок. А не както в момента – всеки проблем да се решава в крачка. От подобен тип прибързани промени обаче не печели никой - нито данъкоплатците, нито администрацията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  damianrm avatar :-P
  damianrm
  • + 12

  Ние го направихме за по-добре, - а то стана както винаги - лаймотив на администрацията ...

  Нередност?
 • 2
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • + 7

  Да... И на мен ми цъфна нещо такова с изгубена декларация, заради която ми висят суми от 2009 според НАП. Същото беше с пускането на СУПАта и сливането с НОИ- куп фирми носеха стари талончета с входящи номера и декларации, защото просто някой чиновник се е спъвал в документите, но не ги е завел. Защо фирмите и гражданите да плащат за некадърността на чиновниците? И какво е това да даваш декларация какво ще покриеш с плащане? Не можаха да направят проста система като платежното да минава в сума и обяснителен текст за период и примерно до 5 параграфа като 01.12.2012-31.12.2012/25000,1500,35600,10000,99192 . Това все едно софтуер на банка не може да го обърне в многоредова форма за платежно за период(Ако плащаш за 10 периода назад, ще си платиш и ново платежно.), а СУПАТА да го смила до 100лв отиват за изчистване на задълженията по параграфите за период 12.2012. Направо е убийствена задача и особено частта за обработка в софтуера на НАП сигурно би отнела един работен ден на среден програмист- цепиш текста по разделители и покриваш подред сумите на задълженията за конкретен месец до изчерпване на платеното.

  Но... Ако целта е да се карат хората да плащат стари задължения, даже и да са по вина на НАП и човек да не знае за тях, то е постигната. Особено че има една уловка- има давностен срок, но човек трябва САМ ДА ПОДАДЕ ДЕКЛАРАЦИЯ, ЧЕ ТОЙ Е МИНАЛ, за да му затрият старите суми и да търсят само новите. Така изведнъж ще се окаже, че ти си плащаш за януари 2013, но СУПАта покрива нещо от 2005г, което по всички закони НАП трябва отдавна да са отписали, а не да чакат ти да им кажеш да го направят. Май има някакъв гратисен период, в който няма да се покриват задълженията с изтекъл давностен срок, но това за декларацията да се закрият е позиция на НАП.

  Нередност?
 • 3
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 2

  Така ще е, като се правят нещата необмислено и недогледано... Разните счетита и данъчни "консултанти" ореваха орталъка колко им е сложно да се оправят с 6-те платежни. Администрацията на МФ и НАП, точно по модела на поведение на Бат' Бам-Бам, реши да отреагира бързо и в духа на популизма, завладял държавата. В крайна сметка софтуерите им не работят добре, създадени са проблеми там където ги нямаше и засега не е решен нито един стар. Защото софтуер не се прави от ден до пладне, а си иска период на планиране, изработване и тестване за грешки. Освен това, струва ми се и концепцията на промяната, съотв. и задачата не са коректни, а сякаш са търсени и някакви "странични ползи" за фискални нужди. Трябваше да се даде период на паралелно използване на двата режима, с което хем да се тестват грешките, хем да се корегират непълнотите, хем и старите проблеми да се решават периодично. Сега остана само да се "реве" високо и настойчиво, за да не се потуши недоволството в предизборния шум.

  Нередност?
 • 4
  a3 avatar :-?
  аз
  • + 4

  целта на администрацията никога не е била да улесни гражданите. моля, бъдете сериозни. то е очевидно, че идеята е да се накарат фирмите да плащат осигуровки - в новата система те се вземат първо, а каквото остане за ддс. така, ако фирмата иска да няма проблеми с ддс-то ще и се наложи да се бръкне и да плаща осигуровки. а това, че на населението ще му е по-сложно никой не го интересува...

  Нередност?
 • 5
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • - 1
  • + 3

  [quote#4:"аз"] моля, бъдете сериозни. то е очевидно, че идеята е да се накарат фирмите да плащат осигуровки - в новата система те се вземат първо, а каквото остане за ддс. така, ако фирмата иска да няма проблеми с ддс-то ще и се наложи да се бръкне и да плаща осигуровки. а това, че на населението ще му е по-сложно никой не го интересува...[/quote]
  Не. Идеята е свързана с описаното за милиони грешни записи за задължения и още стотици хиляди, които са верни(Не си платил данък за колата, но не си и отишъл за документи за спиране от движение, което си е твоя вина, но пък ти днес искаш да платиш данък за апартамента си.). НАП просто прави така, че да платиш нещо, което идея си нямаш, че ти виси, за да си изряден сега. Пример- замразяваш фирма, но забравяш да внасеш дублираща декларация, че вече няма да си самоосигуряващ се(или според НАП не си внесъл). Изведнъж днес даваш пари и те потъват. Почваш да търсиш какво е станало и лъсва, че някой е изгубил документ, та трябва да подаваш обяснения и да се надяваш да останеш само с изтегленото този месец по старото "задължение". Колко хора имат продадени коли, за които им висят партиди и на тяхно име? Колко други такива проблеми има? Сега изведнъж ти внасяш данък за имота си, но всъщност ще платиш незакрития данък на колата, която вече е минала през трима собственици. После иди закривай, надявай се някой да сторнира грешка и да прехвърли на правилната партида и т.н.

  Само ДДС и осигуровки ли има като данъци? Има имотни, за МПС, за домашни любимци, данък върху представителни разходи и т.н.. А какво става с наказателни постановления, които се обжалват и висят? Стари глоби от КАТ, общините и т.н., които висят по партидите в НАП? Фирма не иска да плати и се съди. Сега превод на пари без куп декларации значи да се изтеглят пари за глоба, която може да падне в съда. Имал си куче, умряло е, но не си го отписал. Дали не дължиш данък за него още? Платил си пари, но си писал грешен параграф. ДОО отива в ЗОВ. Виси ти акт за неправилно паркиране от 2005, изтекла е давността, но днес покриваш него с плащането на ДОД, защото даже не знаеш, че ти виси още. Надвнесеното никой не го гледа, но за "дължимото" вече днес ти търсят с лихвите и глобите примерно десеторна сума. Всички такива случаи се прехвърлят върху данъкоплатците и се създава огромен хаос.

  Не може такава голяма промяна да се прави на сляпо и без никакъв период, в който да може да се изчистят стари проблеми без налагане на наказания и лихви. Не може и за кой ли път да лъсва загуба на подадени документи. Вече 2001-2 имаше огромни проблеми заради изгубени от НОИ документи и фирмите като луди обикаляха със стари декларации да доказват, че са ги подали и не дължат глоба, а работници и до днес издирват сами документи за пенсионирането си, защото в самото осигуряване никой не гарантира, че всичко е събрано.

  Осигуровки големите длъжници и днес няма да платят, а малките така или иначе са изрядни заради глобите. Който дължи 20 милиона ДОО, просто ще пусне декларация, че плаща ДДС. Но защо всички останали да треперят да не цъфне нещо и да се окажат неизрядни? Не е ли задължение на НАП да информира, че не си платил нещо и виси, а не твое да търсиш информация за това? Толкова години не могат да потърсят при проблемна партида човека да обясни какво става. Имало сгрешени параграфи при плащания преди години. Ами, виждате 100лв плюс към периода на мито, а висят -100лв на ДОО. Голям проблем е да се съберат всички плюсове и минуси месец по месец или за година за по-сигурно и без грам лихва сметната да се разменят автоматично местата на сумите. Или идеята е, че надвнесено НАП не връща(Има система за приспадане, но е куп документация и иска пълна ревизия за доказване на проблема.), но дължимо винаги търси с лихви?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал