Казахме си. Но олекна ли ни?

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Рано или късно българската държава трябваше да каже кои са предполагаемите атентатори в Сарафово. Информацията за тях вече е събрана от няколко месеца, макар че липсват все още някои важни брънки, които едва ли скоро ще бъдат попълнени.

Най-важната причина е, че в атентата на 18 юли миналата година загина и Мустафа Кьосов, за което в последните няколко месеца сякаш сме забравили. И семейството му не може да чака вечно отговор за това кой стои зад трагичната му смърт.

На второ място, след толкова продължително разследване България трябваше да започне да дава отговори. Ако мълчанието беше продължило (до след изборите), със сигурност САЩ и Великобритания щяха да обявят наличните им данни. Тогава, вместо София да определя темпа на разследването и информацията, която се появява, наистина щеше да изглежда като колеблива пионка в нечии други ръце.

Обявяването на данните от разследването обаче категорично не трябваше да се случва по този начин. Смисълът от заключенията на Консултативния съвет по национална сигурност е да демонстрира обединение на политически сили около важни за безопасността на страната действия. За това обаче те трябва предварително да бъдат консултирани, а не да се очаква на едно заседание едва ли не да козируват на вътрешния министър.

След КСНС във вторник България изглеждаше нелепо. "Хизбула" дори цитира Сергей Станишев в своя защита, което определено не изглежда добре. За това обаче вина имат и управляващите. Със сигурност Цветан Цветанов трябваше да даде предимство на президента Росен Плевнелиев, който можеше по-лесно да постигне консенсус. Дали трябваше да се посочи поименно "Хизбула" също е спорно, както и дали не трябваше да се уточни изрично, че това е само версия (използваното "обосновано предположение" така и не достигна до световните медии), по която се работи, а не обвинение.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Капитал, този път търсите под вола теле.
  Правителството нямаше какво друго да направи. Опозицията никога не е съгласна, независимо какво е решило правителството. А за Станишев - отразяването на мнението му от брадати ислямисти го осмива по най-ироничния начин.

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  "Хизбула" дори цитира Сергей Станишев в своя защита, което определено не изглежда добре. За това обаче вина имат и управляващите."
  Кой друг да има вина за изцепката на Станишев ?!?
  Цитирам:
  "Борисов е виновен за снеговалежа и световната финансова криза, за земетресението в Япония и сушата в Сомалия. Той продаде заводите без пари, направи заменките и обърна дълга в евро. На всичко отгоре спира проекти на братята руси , за които са взети толкова много комисионни под масата. Само той е виновен и за арабската пролет и потъването на Конкордия . . . Той е виновен, че вече 22 год. тънем в мизерия!"

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Тия на снимката ли са извършили атентата,че не се разбра добре от това което се каза.Само разбрах че са били трима.И тия са трима.

 • 4
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Фотографът,защо си държат така ръцете?С белезници ли са?

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#4:"vjacho"]Фотографът,ащо си държат така ръцете?С белезници ли са?[/quote]
  Направо да ги разстрелват и да идват "вашите" на власт а ?

 • 6
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  " Ако мълчанието беше продължило (до след изборите), със сигурност САЩ и Великобритания щяха да обявят наличните им данни. "

  Наличните данни бяха обявени час и половина след взрива . И не от САЩ и Великобритания . И без предположения .
  Ако , политиците ни продължават да си играят на орел, рак и щука , лошо . Има предостатъчно време до изборите .
  И някой пришълец,завършил "колежа за престолонаследници", може да ги " отвее " , както се изрази г-н Президента . Вече се е случвало , но престолонаследникът , може и да не им е близък . Този път .

 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "event_horizon": С подобен милиционерски коментар освен да предизвикаш усмивки, друго надали :-)

  А снимката е достойна за историята - до фотографиите на Васил Радославов.

 • 8
  a... avatar :-|
  Россприматрезил

  Статия зад която никой не застава с името си! Такива бози не коментирам!

 • 9
  atropin avatar :-|
  atropin

  Не подкрепям правителството, но за този конкретен казус бих казал, че постъпиха правилно. По-странна ми изглежда позицията "дайте да си мълчим, да не ни направят нещо". Те вече ни направиха "нещо" - взривиха автобус на наша територия. Напротив, трябва ясно да посочим виновника и да настояваме за международни санкции срещу него. Ние суверенна държава ли сме или мишки?

 • 10
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  Поне вече е ясно защо бяха совалките то САЩ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал