Колко скъпо е лошото планиране

Плащането на агросубсидиите със спешен дълг

Политиците дават хиляди обещания, но после често сменят позициите си. Когато обаче има сложени подписи под споразумение, пренебрегването на договореното е по-трудно. А ако неизпълненото обещание се гарнира и със заплаха от масов протест, то променливостта в позицията става отново свръхвъзможна.

В този сценарий от грешка след грешка попаднаха министрите на земеделието и финансите Мирослав Найденов и Симеон Дянков. Накратко - през септември 2011 г. те обещаха да плащат европейските агросубсидии до края на януари, но тази година не го направиха. Макар тихичко от финансовото министерство да се споменаваше, че пари няма, агроведомството на няколко пъти съобщаваше, че има готовност за плащане на субсидиите. Неизпълненото обещание и липсата на предварителна информация създадоха напрежение в сектора, което изби в подготовката на национален протест.

За да потуши страстите  от неизпълнения ангажимент, кабинетът се готви да направи още по-голяма грешка, като натрупа дълг за сметка на всички българи в опит да спре стачката. При това търсеният резултат не е сигурен, защото фермерите настояват и за други облекчения, част от които също са им били обещавани периодично.

Освен очевидния факт за допълнителния финансов товар за всички, от ситуацията изкристализират няколко важни извода. Първо, че лекомисленото раздаване на обещания с предизборни цели е вредно, защото като не се изпълни, напрежението е гарантирано. Второ, че липсата на диалог и ясно и навремено съобщаване на промени в политиката към даден сектор водят до ответната реакция по улиците. И трето, че периодичното аварийно потушаване на напрежение в даден сектор неизбежно ще повлече след себе си нови проблеми (в случая натрупване на нов голям дълг). Или, ако обобщим: всяко действие "на пожар" руши дългосрочните политики без значение дали е в сектора зърнопроизводство, на пазарите на дълг или касае финансовата дисциплина на страната като цяло.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  nuzzo avatar :-|

  То вече няма добри новни.
  Едно и също.
  Некадърник до некадърника....некадърност след некадърност.
  Като пилета в калчища се въртят.
  Не знаете ли Гробарчета, че както и да се въртите задника ви се е отзад ?!?!?!
  Оставка, ГЕРБ, оставка, инъче ви чака народен шут и на бунището на историята.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  И трето, обстоятелството че раздаваш субсидии, изобщо не ти гарантира неговите гласове. Напротив, като му подадеш пръст, ламти да ти изяде ръката. Или парите ще са му малко, или ще са му късно, но благодарност не чакай. Затова, дори дребните сметки го доказват - за субсидиите освен една СЕНОКОСАЧКА друго не бива. Косене до последната. Апропо, днес пристига квитанцията и за другите субсидии - за зелена и кафява енергия, а още не са дошли фактурите от горскозелената (биомаса)...

 • 3
  epoc avatar :-|
  epoc

  Неграмотност и некомпетентност - това са белезите на сегашното управление.

  Явно откакто преди 4 години не можаха да направят един бюджет нещата хич не са са променили, сега заради некомпетентност се закопава държавата....

 • 4
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  На умряло куче нов не се вади. Явно редакторите на КАПИТАЛ също следват този принцип.

 • 5
  slalev avatar :-|
  Kurti

  Нека го погледнем от друга страна:
  20 години, всякакви самозванци, някои компетентни но крадливи, други тотално некомпетентни, последните 4 години и откровени смешници, се упражняват на ръководни постове.
  А България, все още я има...

 • 6
  kokotaisuna avatar :-|
  kokotaisuna

  Май никой от вас "компетентници" не е земеделец, или ако случайно е, то тогава е представител на селско-просташката част от бранша ни (за съжаление 90-тина % е такава), защото иначе едва ли щяхте да плюете в собствената си паничка. Хем уууу, аааа Дянков - гей, Бойко-мутра, вън, оставка...хем не ви е лошо че ше си получите кинтите другата седм. нали. Айде малко слезте на земята де. (Всъщност ако сте част от тази поддиректория на дребните стопани ви е простено просташкото у вас). Не стига че тия доплащания са абсолютна 100% далавера директно кинти влизащи е джобовете ни (и без субсидия си се печели) ами са вече и наглеете и плюете по тия дето тва въпреки че го знаят - продължават да ни пускат гювеч. Млъкнете, не плюйте така, щото сме толкова много по-привилегировани спрямо животновъди, пчелари, овощари, рибари и абсолютно всички други подбраншове

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  qwweee avatar :-|
  МM

  Голяма каша навсякъде ....но отново няма виновни един да излезе и да каже парите ги дадохме да запушим е тази дупка и сега няма. Ма то са изказвания...и накрая без да чета докрай знам - предните преди нас са виновни......

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "kokotaisuna":

  За човешката неблагодарност има една чудесна българска поговорка: "Като не целуваш днес ръка, утре ще се наложи да целуваш задник!"

 • 9
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Не виждам причина да се коментират земеделците - те са в правото си. Голямото бучене винаги почва откъм зърнопроизводителите, които хем са незаобиколимо големи, хем са и организирани, но техните успехи носят полза на всички. В крайна сметка става дума за едни пари, които им се полагат защото България е в ЕС, така че държавата да не се напъва много да ги прави "втора ръка" европейци. Останалите 26 държави се разплащат през ноември, декември и януари, нашите чукундури се правят на хитри и отлагат.
  Още с влизането ни в ЕС е известно, че през декември и януари трябва да има пари, с които да започне разплащането на субсидиите, дори сумата е известна месеци преди това. Принципно тези пари са дължими още от октомври, така че за какъв нов дълг и за какви предизборни популизми си говорим?! По-скоро неплащането е проблем на лоша организация и неправилни разчети, които произтичат от министерството на Мони Не-в-Дянков. Става дума за една незначителна сума от около 110 млн.лв., които излизат директно от държавния бюджет, а разликата до над 1 050 млн.лв. са европейски и се възстановяват в рамките на месец след разплащането им.

 • 10
  mi6kro avatar :-|
  mi6kro

  Да но статията не казва "колко скъпо е лошото планиране" !
  Просто политически анализ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран