Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Регулатор с право на хаос

Цената на тока ще се променя постоянно

Улицата събира недоволни с една основна цел - управляващите да чуят исканията им. Това обаче не задължава протестиращите да знаят как поставените проблеми трябва да бъдат решени, тъй като това е работа на правителството и експертите му. Такава е и енергията на масата сега - тя иска по-ниски сметки за ток, изгонване на монополите и още и още, без да се задълбочава да търси отговор "как". Докато обаче гражданите могат да си позволят да излязат на улицата и да поискат всичко, без да имат представа как то би могло да се изпълни, такова поведение е недопустимо за управляващите държавата, били те и в оставка. За съжаление в опита си да успокоят обстановката властимащите избраха да заговарят на езика на протестите, давайки прибързани отговори. И въпреки че подобно поведение е напълно в стила на премиера в оставка Бойко Борисов, 8 процентното намаление на цената на тока от март (обещано от него) няма как да се случи с магическа пръчка. Така колелото се завъртя и в понеделник в парламента бяха внесени законодателни промени, които да позволят на енергийния регулатор да променя цената на тока когато и както пожелае. Така на фона на общественото недоволство срещу комисията депутатите й дадоха още по-големи правомощия. Дадоха на регулатора пълната власт да определя колко да струва електроенергията, при това колкото пъти годишно си поиска. Опцията за промяна щеше да бъде донякъде разбираема, ако във въпросните поправки все пак беше вкарана някаква рамка 0 например ограничения колко често и при какви събития. В бързането или пък нарочно депутатите са забравили да разпишат какво точно очакват от ДКЕВР. Липсата на точни граници обаче дава на комисията неограничени правомощия.

Дефектът може и да е бил търсен, тъй като в бъдеще регулаторът ще трябва да носи цялата отговорност за определянето на цените, а управляващите само ще вдигат ръце, че от тях нищо не зависи. Хаосът обаче ще е безкраен, защото нито потребителите, нито индустрията ще могат да планират разходите си. И всеки ден цената може да е загадка.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • nogica
  • - 3
  • + 1

  щом знаят и се наричат експерти,щом могат да вдигат цената без причина по документи,могат да се размърдат и да си свършат работата.Щом раздават за себе си бонуси и ми се фръцкат по медиите и обесняват щяло и нещяло могат

  Нередност?
 • 2
  bgkurshum avatar :-|
  bgkurshum
  • + 8

  Поредното безумно решение на мутренската банда.

  А някои искат този парламент да продължавал да работи, за да направел неотложните реформи. Е, той ги почна. Вече токът ще поскъпва по-често. Следващото решение за намаляване на сметките ще бъде да се отчита всяка седмица - изведнъж сметките ще паднат почти 4 пъти.

  Нередност?
 • 3
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'
  • + 7

  Положението става страшно, но от деликатност и добро възпитание няма да напиша всичко, което мисля. Нека да дадат права, задължения и отговорности на ДКЕВР, но да дадат и на търговците, и на потребителите гаранции. Искам гаранции, че на ДКЕВР ще му се даде възможност да спазва принципа на необвързаност с властта, т.е. да е независим. Искам гаранция, че в ДКЕВР ще работят експерти, а не някакви партийни служители и "калинки". Искам решенията на ДКЕВР да са мотивирани на база реални стойности, а не да обслужват заинтересованите.
  Иначе, имам притеснението, че дори да се допусне промяна на цените на тока 2 или 4 пъти годишно, това няма да реши проблемите на потребителите. Защото никой не смее открито да заяви, че не токът или водата, или парното са скъпи на гражданите - доходите са ужасно ниски. Но този въпрос за доходите не трябва да е насочен към правителството, а към "бизнеса", който репресира работниците и служителите си с ниско заплащане. И не газта е скъпа на промишлеността и топлофикациите, а мениджмънта и технологиите им са морално остарели, и това ги прави неефективни.

  Нередност?
 • 4
  tt60 avatar :-|
  tt60
  • + 6

  Винаги е много опасно да дадеш някому неограничена власт!А на всичко отгоре К.Пенчев предлага гражданската квота да няма изискване за образователен ценз! Само да попитам, бирата той ли ще им я осигурява на въпросните граждани или сами ще си я носят!

  Нередност?
 • 5
  tily_lily avatar :-|
  tily_lily
  • + 4

  ЕС вече даде ясни и конкретни предложения какво трябва да се направи. И странно, за желаещите да запазят статуквото и тези обявили протестиращите граждани за неграмотни, препоръките обобщават исканията на протестиращите:

  Осем препоръки към България за електроенергийния пазар:

  Първо, трябва да се въведе по-пазарен подход, при който производителите и потребителите да избират свободно своите партньори.

  Второ, за да стане това, системата на обществен доставчик, която бетонира пазарната доминация на НЕК, трябва да бъде елиминирана.

  Трето, регулираните цени трябва да бъдат премахнати, като не се забравят задълженията за предоставяне на универсална услуга и за ефективна защита на уязвимите потребители,

  Четвърто, трябва да се елиминират базираните на транзакции цени за междусистемен пренос, включително и добавките към тях, които блокират вноса и износа на електроенергия.

  Пето, работата по организиране на електроенергийна борса трябва да продължи, за да подпомогне търговията с електричество и интеграцията със съседните държави.

  Шесто, независимостта на операторите на преносната и разпределителните мрежи трябва да бъде осигурена.

  Седмо, предстои да се организира правилно функциониращ балансиращ пазар.

  Осмо, България трябва да гарантира професионалния капацитет и независимостта на националния регулаторен орган – ДКЕВР.

  Нередност?
 • 6
  jonson avatar :-|
  jonson
  • + 1

  Когато лесно обещаваш, лесно е и да излъжеш. Това намаляване цената на тока със "средно 7%" е пример за елегантна измама. Измамата се състои в това, че хората остават с впечатлението, че сметките им ще спаднат със 7%. Това не е вярно! В действителност цената на самия ток в дневна тарифа (тоест тази, която е реално използваната) е 5%. Намалението в нощната тарифа е по-голямо, но какво от това? При мен сметката, специално за нощна тарифа рядко надхвърля 10 лева, дори и 50 отстъпка да направят, това ще доведе до намаляване с не повече от 5 лева общата ми сума. Тук ще спомена и още една тесла, която многоуважавания ни регулатор преди известно време подличко ни заложи. Те просто увеличиха часовете на скъпа дневна тарифа за сметка на евтината нощна и с това постигнаха увеличение на сметките ни без въобще някой да казва, че са вдигнали цените. Всъщност самите цени на тока не предизвикват чак такива възражения - толкова са в Европа, такива са дори и в някои региони на Русия. Основния проблем произтича от всевъзможните каси и таксички за достъп, пренос и т.н. В тях е заровено кучето, това е което най-товари сметките ни, а точно тях никой не пипа. В крайна сметка, рекламираното 7% "намаляване на тока" ще се отрази с не повече от 2-3 процента намаление на сметките ни. Прилича ли ви на измама?

  Нередност?
Нов коментар