Да вдигнеш кръвното на протеста

Окончателните промени в закона за Черноморието

Замразени сзаради кризата строежи на българското Черноморие
Замразени сзаради кризата строежи на българското Черноморие    ©  Георги Кожухаров
Замразени сзаради кризата строежи на българското Черноморие
Замразени сзаради кризата строежи на българското Черноморие    ©  Георги Кожухаров

След завършилите с успех мащабни протести миналата година в защита на Витоша от застрояване, последвани от нови тази година - заради "Дюнигейт" в Несебър и одобрените от ековедомството на Караджова промени в плана за управление на Националния парк "Пирин", в четвъртък парламентарното мнозинство начело с депутатите от ГЕРБ прие окончателно поправки в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които по всяка вероятност ще  отново ще "вдигнат кръвното" на природозащитниците.

Защото техният смисъл не само противоречи на това, за което настояват протестиращите, но и много по-либерален по отношение на режима на застрояване спрямо досегашните норми. Например, ако досега поне на хартия имаше пълна забрана за строителство върху дюните, с новите поправки официално се въвеждат три изключения под формата на важни за държавата инфраструктурни проекти и съоръжения. Но фактът, че басейн пред хотела на депутата Емил Димитров в Несебър се води като "хидротехническо съоръжение" в документацията на земеделското министерство, разпалва фантазията в други посоки (а и близо два месеца проверката по случая все още е без резултат).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • Мария

  Продажници. Не знаят, че така си заработват следващите протести.

 • 2
  krokodila_gena avatar :-|
  Гражданин

  Няма да ви се размине разбойници! В новата конституция ще има и закон за унищожаване на разбойниците, а и съдебната система няма да е тази същата! До девето коляно, до последна стотинка ще ви търсят сметка!

 • Hristo Genev

  Какво очаквате "дами" и "господа" от ГЕРБ?
  Пари за кампания или пари за вас?
  Бате ли нареди?
  Емо какво ли каза?
  Ако пак ви изберат, не забравяйте, че след 12 май е топло!
  А на вас ще ви стане горещо!

 • 4
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Пак ли забрани, които всъщност разрешават?! Няма насищане тази нашенска лакомия за повече и повече...
  Все се надявах на инвеститорите да им затихне интереса, било поради кризата, било поради отрезвяване. Ще продължат да бетонират собствената си глупост, а после ще се надпреварват да обясняват как държавата не подкрепяла бизнеса им. Издигнатите по крайбрежието бетонни "чудеса на архитектурата" не само не могат да привлекат туристи поради огромния брой легла, посредственото обслужване, липсващите условия за рекреация, краткия сезон и лошата атмосфера, те сякаш целенасочено гонят качествените клиенти. Когато има балъци с пари, има и кой да им ги вземе - ето ги и ГЕРБ-овците искат да хванат от последното раздаване. Общините са ясни - обичат парите на инвеститорите, колкото и зле да влияе това на условията на живот на местните. Спасението е в протестите - отново и отново, докато се влее ум в главите на тези с правата и на онези с парите.

 • 5
  damianrm avatar :-|
  damianrm

  Депутатите на ГЕРБ и другите, гласували за промените, явно съвсем не е имало как се отърват от поети ангажименти, дори при сегашната леснозапалима атмосфера на недоволство. А може би са направили сметка, че ако президентът наложи вето върху поправките, текстовете ще останат "висящи" за следващото Народно събрание и така няма да се наложи да връщат "вересиите".

  най-сетне една медия да каже публично това което си мисли всеки в обществото - а именно че депутатите защитават в парламента интереси, които НЕ СА ОБЩЕСТВЕНИТЕ !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход