Монополът на монополите

Групировката медии и фирми около Корпоративна търговска банка

С годините, от концентрирането на държавните пари в една банка се роди това корпоративно чудовише, толкова неподвластно на никакви правила, че символизира кризата на институциите и беззаконието в страната.
С годините, от концентрирането на държавните пари в една банка се роди това корпоративно чудовише, толкова неподвластно на никакви правила, че символизира кризата на институциите и беззаконието в страната.    ©  Shutterstock
С годините, от концентрирането на държавните пари в една банка се роди това корпоративно чудовише, толкова неподвластно на никакви правила, че символизира кризата на институциите и беззаконието в страната.
С годините, от концентрирането на държавните пари в една банка се роди това корпоративно чудовише, толкова неподвластно на никакви правила, че символизира кризата на институциите и беззаконието в страната.    ©  Shutterstock

Никой не смее да се докосне до групировката медии и фирми около Корпоративна търговска банка, контролирана от банкера Цветан Василев и политика-издател-следовател Делян Пеевски.

Те могат да ви оплюят безнаказано, да ви превземат бизнеса, да започнат да ви разследват, да гласуват дори закон срещу вас, могат вероятно и друго. Те могат всичко, вие - нищо. Те контролират политици, магистрати, "независими" регулатори, журналисти. А вас, няма кой да ви защити. Дори съдът.

Изобщо, както си му е редът в едно корумпирано олигархично управление.

С годините, от концентрирането на държавните пари в една банка се роди това корпоративно чудовише, толкова неподвластно на никакви правила, че символизира кризата на институциите и беззаконието в страната.

"Държавният" октопод около КТБ, който контролира активи от 10 млрд. лв. е най-голямата олигархична група, създавана от 1989 насам - по-голяма от Мултигруп, "Орион" и "Олимп", взети заедно. За сравнение - това е повече от 12% от БВП на България.

Подобно мащабно преразпределение на собственост за период от 7-8 години е невиждано в историята на прехода в България. Политическото обяснение е, че групировката около КТБ беше силно фаворизирана от държавата при няколко поредни правителства. Особено силно това се прояви при последните две - на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС и после на ГЕРБ.  

Нещо повече - заради взаимните зависимости с политическите партии, КТБ се превърна в неформален коалиционен партньор на всяка власт, в състояние да блокира всяка реформа за модернизация или кадрово решение в съдебната система, икономиката, публичния сектор, ако не е в негов интерес. А всъщност нищо освен запазване на статуквото, не е в негов интерес.

Всички основни политически партии - участници в изборите, запазват пълно мълчание по темата. Никоя от партиите, пряко участвали в създаването на този октопод, не смее да се разграничи. Защо ли? Отношението към "модела КТБ" ще бъде един от най-важните индикатори за избирателите коя от политическите партии наистина иска да промени нещо в България.

Похвално е, че служебното правителство излезе от матрицата и се опитва да въведе ред и прозрачност в управлението на парите на държавни фирми. Това се усети по бурята от атаки и заплахи срещу президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Марин Райков. Двамата очевидно са от малкото политици, които не са зависими финансово и не ги е страх от репресивния потенциал на КТБ.

Ако и служебното правителство не успее да се справи обаче, за българските граждани остава да се надяват на чудо или на естествените закони. Основният принцип на пирамидалните структури, е че те са живи, докато могат да растат.

Пазарът в България вече е малък да изхранва дълго олигархична групировка с такива размери. Когато спрат да могат да растат, пирамидите се разпадат. Сметката естествено ще е гигантска и отново ще е за данъкоплатците.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


114 коментара
 • 1
  bohtig avatar :-|
  bohtig
  • -16
  • +116

  "Държавният" октопод около КТБ, който контролира активи от 10 млрд. лв. е най-голямата олигархична група, създавана от 1989 насам - по-голяма от Мултигруп, "Орион" и "Олимп", взети заедно."

  "Подобно мащабно преразпределение на собственост за период от 7-8 години е невиждано в историята на прехода в България."

  Радвам се, че сте го казали в прав текст. Това е нещо, което всички малко по-запознати с българската действителност знаят, но ще е добре и по-широк кръг да видят до какво израждане се стигна.

 • 2
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  предстартовото броене за платените форумисти вече тече.

 • 3
  georgi_colov74 avatar :-|
  georgi_colov74

  Аз пък мога да ви кажа, че подобна масова атака срещу определени личности и финансови институции никога не е имало в тази медия. Прегледах статиите от съботния брой на вестника и какво да видя 4-5 статии срещу въпросната банка, нейния собсвеник и там каквото се сетите още. Но това съвсем няма да е края на атаката, сега очаквам, а вие гледайте, как един след друг ще има десетки коментари, които ще се съгласят с всичко казано в статията даже ще го допълнят, ще ги познаете по многото плюсове на изказванията им. Ама да не си помислите, че някой им плаща на тези хора. Нееее, няма такова нещо, това са радетели я за свобода на словото, я срещу монополите, я просто искат да си излеят гнева срещу някой...един и същ всеки път :))) Мненията, като моето, което няма да им хареса, ще бъдат поругани, а мен ще нарекат с всевъзможни имена и епитети. Но това е действителността в българските медии, и то "най-обективните" и безпристрастни бъгларски медии! Чакам си минусите на коментара!

 • 4
  anuwar avatar :-|
  anuwar

  Ей,хора, атаката срещу КТБ минава всякакви граници. Това безобразно плюене между кръга около Василев и Прокопиев е доста глупаво. Разбирам да пишете 1-2 статии по въпроса, но вие всеки ден плюете, смешно е и непрофесионално ...

 • 5
  grizin avatar :-|
  grizin

  До коментар [#2] от "Горбачов":

  та, профилът с но. 4 (anuwar): регистриран преди година; никаква активност освен 3 коментара в последните 4 дни, всички по теми за КТБ, всички в подкрепа на КТБ.

  не че нещо искам да кажа, но хайде де. поне се постарайте да ги подържате тези профили малко.

 • 6
  mkm avatar :-|
  mkm

  ктб ми дават 6.9 лихва,другите 4-5 ,а така е и за фирмите

 • 7
  pen4o avatar :-|
  Daniel Ivanov

  До коментар [#4] от "anuwar":

  Аз пък съм на мнение, че атаката НА КТБ срещу всички останали надминава всякакви граници.

 • 8
  peppial avatar :-|
  peppial

  И аз мисля (като платените), че нещо много се дразни економедиа на КТБ. Имало е и други олигархии в миналото и тяхната банка също беше държавната банка :)))

 • 9
  1951 avatar :-P
  1951

  До коментар [#4] от "anuwar":

  Има много голяма разлика между двата "кръга" другарю платен и наскоро регистриран писач.

  Прокопиев определено е олигарх в българските ни условия и като всеки човек с много бизнес, пари и медии се обгражда с определен кръг от хора, сред които е политици. Не бих се изненадал ако той се упражнява в лобистка дейност, но всичко това става с един лек и естествен финес, който е почти еквивалентен на западните традиции в областта.

  Кръгът около Цецо Банкера, обаче си е хардкор олигархична система от ориенталски стил и сталинска бруталност. Пълна безпринципност. Днес сме с Тройната коалиция, утре сме с ГЕРБ, а после пак сме с Тройната. Партии любими, която е на власт, ние сме с вас.
  Да напомняме ли за изродчета като Бареков и Делян Пеевски? Или за парцали като Телеграф и Монитор? И всичко това се прави с нашите пари?
  Лично на мен ще ми е забавно да гледам как пирамидата на КТБ се срутва. Неизбежно това ще стане, като колкото по-скоро, толкова по-добре!

 • 10
  1951 avatar :-P
  1951

  До коментар [#6] от "mkm":

  Е, и?
  А на мен като бизнесклиент в Райфайзен какви работи ми дават... Но не е това темата на разговора!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал