Когато ГЕРБ те разлюби

Решенията за конфликт на интереси

След близо година разследване комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) установи, че бившият вече депутат от ГЕРБ Емил Димитров е в конфликт на интереси. Комисията се е сезирала по два сигнала - и по двата Димитров лично е внесъл законодателни промени и е гласувал за тях, въпреки че те пряко облагодетелстват фирми, собственост на майка му (а преди това негови). Срещу Димитров има поне още няколко случая на очевидни конфликти, които КПУКИ така и не успя да види. Комисията основно е известна със своята неефективност и е странно защо се задейства сега. Например сега решението ѝ дойде само седмици след като Димитров се отказа от кариера в ГЕРБ и се заговори, че ще застане зад друг политически проект.

Наскоро друга водеща фигура в ГЕРБ - Мирослав Найденов, беше подхванат от прокуратурата по сигнал от 2010 г. със съмнения, че е започнал своя политическа игра (според една версия дори заедно с Емил Димитров). Ще кажете, е, ами като има престъпление, какво значение има кога са разследвани. Проблемът е, че и Димитров, и Найденов бяха от любимците на премиера, а разкритията за тях по време на мандата биха разклатили ГЕРБ. Но сега, когато се захващат с политическа контра-ГЕРБ дейност, ситуацията е друга. Други пък, който не бяха толкова близки до тогавашната власт, бяха достигнати от дългата ръка на комисията.

Първият беше Трайчо Трайков заради това, че е притежавал 278 акции от "Каолин" (с доскоро мажоритарен акционер "Алфа финанс холдинг", в който 50% има издателят на в. "Капитал" Иво Прокопиев). Това стана, след като Трайков беше помолен да напусне правителството заради неразбирателството си с Борисов за АЕЦ "Белене", за ситуацията на пазара на горива и като цяло по-независимото си поведение. Според КПУКИ притежаваните от Трайков 0.00000556% от капитала на дружеството са го били поставили в "икономическа зависимост", когато през 2010 г. одобрил концесия в полза "Каолин" (процедура, започнала през 2003 г.). Трагикомичното е, че заради решението си да не се разпорежда с акциите си, докато е на власт, за да не предизвиква съмнения, Трайков е реализирал загуба от поне 1200 лв. след рухването на фондовия пазар. 

Друг, който отнесе гнева на Борисов, беше Тодор Коларов, бившият шеф на комисията за конфискация. Той влезе в конфликт с членове на комисията, назначени с протекцията на ГЕРБ, които според него вземали по 5 хил. лв. и бездействали. Коларов обяви, че липсвала политическа подкрепа от Народното събрание и президента. Оставката му беше поискана лично от Борисов. КПУКИ успя го обвини затова, че принудил главния счетоводител на институцията, макар вече да е бил в оставка, да му продаде служебния лаптоп на цената, на която е бил закупен (т.е. без отстъпка). Миналата седмица Софийският административен съд постанови очевидното - конфликт няма.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  ruslan avatar :-|
  Росен Радославов

  .............Например сега решението ѝ дойде само седмици след като Димитров се отказа от кариера в ГЕРБ и се заговори, че ще застане зад друг политически проект.........

  Че нищо странно няма поне за този.
  Предателите е нормално да бъдат "съдени".
  Съдени визирам гонени по "устав".
  Никой не обича предателите.

  Иначе примерът с лаптопаджията е смешен наистина. Става въпрос като повод за обвинение. Никоя стока не струва цената си след като е излязла от магазина.

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Май и любовта е до време ...

 • 3
  vasco avatar :-|
  vasco

  КПУКИ - негодяи, специализиращи във ваденето на нож на умрели кучета.Жалка работа.

 • 4
  handzhi avatar :-|
  handzhi

  "Когато ГЕРБ те разлюби"
  Да са мислили при влюбването.
  Всички знаят, че герб са простовати хора, но злобни и отмъстителни.
  Какво да правиш - милюцинери.

 • 6
  rkirov avatar :-P
  rkirov

  До коментар [#2] от "Нефертити":
  Любовта отминава , остават материалните блага :)

 • 7
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  Законът на джунглата!?

 • 8
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Призракът на МИШО Бирата изчезва........
  Прокуратурата е "разследвала" и преди дни е ПРЕКРАТИЛА разследването по случая МИШО Бирата !!!!!! Било водено правилно....... Каквото и да означава това.....
  За пореден път ПРИКРИватурата ПРИКРИ едно от престъпленията на мутрата Бойко Борисов !!!!!!!
  Що за държава сме ????? Наздраве с халба бира, Бойко !!!!! Ритай топка спокойно ......

 • 9
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Тя любовта им в ГЕРБ е финансово обоснована - когато дават пари, са първи любимци. Сега Емо "фаса" не дава и вече не е любим. Винаги е лошо, когато си в политиката за да си оправиш положението, но по морално-етичната скала на ГЕРБ това е укоримо само след като се дистанцираш от тях. Типична първобитна балканска история - като си изпееш песента, те хвърлят на вълците... А правилното поведение е друго - стъпваш накриво и хвърчиш на момента, така както Костов очисти част от клиентелистите през 1999-та. При ГЕРБ никога няма да го доживеем - да не би Фидосова да не направи полезни за нея изменения в закона за нотариусите, а Десислава Танева не направи ли за своите си приближени търг за продажба на държавни земи с ПКБ... Примери много, санкции никакви.

 • 10
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  любовта и на българина като цяло е финансова.
  Та на какво основание крушата(политиците) ще падне по далече от дървото(народа)?

  Проблема е в наложилата се култура - личния интерес да е водещ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО