Краят на демокрацията

Oт петък в България службите за сигурност, прокуратурата и в голяма степен съдебната власт и медиите са в едни ръце - на Делян Пеевски

Медии, разследване, тайни служби и съд отново са в едни ръце. Това е своеобразен държавен преврат, постигнат с "демократични средства" и с малодушието на депутатите от БСП, които се оставиха ДПС да приватизира дори партията им.
Медии, разследване, тайни служби и съд отново са в едни ръце. Това е своеобразен държавен преврат, постигнат с "демократични средства" и с малодушието на депутатите от БСП, които се оставиха ДПС да приватизира дори партията им.    ©  Юлия Лазарова
Медии, разследване, тайни служби и съд отново са в едни ръце. Това е своеобразен държавен преврат, постигнат с "демократични средства" и с малодушието на депутатите от БСП, които се оставиха ДПС да приватизира дори партията им.
Медии, разследване, тайни служби и съд отново са в едни ръце. Това е своеобразен държавен преврат, постигнат с "демократични средства" и с малодушието на депутатите от БСП, които се оставиха ДПС да приватизира дори партията им.    ©  Юлия Лазарова

"Мащабът на срастването на престъпността с държавата доби безпрецедентни размери." Тези думи на Сергей Станишев (донякъде) показват нивото на абсурда - те са казани не като коментар за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а като аргументация за подкрепата му.

Невъзможно е БСП и ДПС да не си дават сметка как изглежда избирането на Пеевски за нормално мислещите хора, в каква светлина поставя България. Няма как Станишев, Местан и който още участва в разпределянето на постовете да не разбират щетите, които ще бъдат нанесени на това управление - на стабилността и на имиджа му. И ако всички знаят какво се случва, обяснението за действията им може да бъде само едно - безпрецедентно нахалство и самозабравяне.

Извън отвратителното усещане, че управляващото мнозинство нагло залепи в лицето на всички ни мазна храчка, случилото се има много по-дълбоки последствия. 

Основната идея на демокрацията е разделението на властите и мандатността. Властите се контролират една друга, а мандатите не позволяват някой да се задължи прекомерно, като създава клиентелни династии с всичките последствия от това. Oт петък в България службите за сигурност, прокуратурата и в голяма степен съдебната власт и медиите са в едни ръце - на Делян Пеевски.

В най-добрите традиции на парламентарния тарикатлък в петък набързо и без обсъждане Пеевски оглави ДАНС. Немислимото стана факт. Така са се случвали всички значими преврати в човешката история. Когато нещо, което изглежда немислимо, става факт пред очите на всички.

Месец преди това Пеевски показа нагледно влиянието си върху Висшия съдебен съвет, който демонстративно го назначи за следовател само за няколко дни между двата депутатски мандата.

По-късно, отново демонстративно, депутатът от ДПС и главният прокурор публично показаха завидно единомислие и координация в разследванията срещу бившия вицепремиер Цветан Цветанов. Същото се случи и по време на атаката срещу ГЕРБ в деня за размисъл, когато темата за допълнителния тираж изборни бюлетини постигна ефекта на бомба за ГЕРБ.

Без никакъв нюанс е медийното влияние на Делян Пеевски, който всъщност чрез майка си Ирена Кръстева и съвместно с банкера Цветан Василев контролират значителна част от печатните медии, ТВ7, интернет сайтове, имат почти пълен монопол в разпространителските фирми и много други медийни активи.

Така за пръв път от началото на прехода през 1989 г. се връщаме в изходна позиция по отношение на гражданските права и свободи и защита на правото на собственост. 

Медии, разследване, тайни служби и съд отново са в едни ръце. Това е своеобразен държавен преврат, постигнат с "демократични средства" и с малодушието на депутатите от БСП, които се оставиха ДПС да приватизира дори партията им.

Колкото до реакцията на ГЕРБ, спечелилата изборите опозиция, тя остана на позицията "мрън-мрън", която зае още в нощта на изборите. Вместо да се оплакват как са низвергнати и атакувани, депутатите на Бойко Борисов, както и самият той се самоотстраниха от възможността да влияят дори и малко върху вземането на законодателни решения. Сега берат плодовете за своето безотговорно поведение. И продължават да не си дават сметка какво още ги чака. Страната също. Но какво да се учудваме - те самите по време на своето управление създадоха зловещия олигархичен тумор, който сега метастазира по особено опасен начин в цялата държава.

Голямото обществено очакване някой да се противопостави на случващото се, получи отговор единствено от президента Росен Плевнелиев, чиито правомощия бяха отрязани по същата схема.  Той заяви ясно - това е неприемливо!

А въпросът е на съдбовни избори - иска ли България да остане в Европейския съюз, при демократичните ценности и стандарти. Искаме ли да ни ограбва възможно най-зловещият вариант на олигархия? Ще позволим ли някой да връща страната толкова назад и встрани от пътя, по който все пак бяхме постигнали нещо?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


116 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • -130
  • +297

  "Колкото до реакцията на ГЕРБ, спечелилата изборите опозиция, тя остана на позицията "мрън-мрън", която зае още в нощта на изборите. Вместо да се оплакват как са низвергнати и атакувани, депутатите на Бойко Борисов, както и самият той се само-отстраниха от възможността да влияят дори и малко върху вземането на законодателни решения. Сега берат плодовете за своето безотговорно поведение."

  ГЕРБ направи това, което законът му дава като възможност - поиска изборите да бъдат касирани. В продължение на месеци те бяха обект на масирана и нечистоплътна медийна кампания - включително и от страна на Капитал, който лансираше "алтернативата" Кунева.

  Това, което ГЕРБ направи бе да се опита да води позитивна кампания без популизъм. А сега Икономедия се опитва и в тази ситуация да вмени вина на ГЕРБ.

 • 2
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_
  • -100
  • +185

  До коментар [#1] от "Nikolay UK":

  Защо се впечатляваш? Такива същите статии Край на демокрацията!, България се превърна в авторитарна държава! и стотици подобни постигнаха целта на Капитал са свалят ГЕРБ от власт.Само че вместо да управляват тези които те искаха,взе че се получи Франкенщайна комунисти,етническа партия и крайни националисти и сега ще слушаме пак същата песен.Но вместо да замъчат гузно те продължават да се изявяват като морален стожер,какво да правиш български медии.

 • 3
  vasco avatar :-|
  vasco
  • -55
  • +202

  До коментар [#2] от "simeonov_":

  "Капитал" свалили ГЕРБ? Добри са, ама не ги ли надценяваш малко :)
  Работата на медията е да критикува властта (това не ти е "Прас-прес"?), така че си бяха напълно адекватни! И бяха , и са от малкото принципни медии.
  И стига сте ни карали да избираме между ГЕРБ и БСП - ТОВА НЕ Е нашата алтернатива! Това изобщо не е алтернатива!

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Кога е имало демокрация в България? В демократична държава такива назначения са невъзможни!

 • 5
  pag avatar :-P
  pag
  • -35
  • +241

  Добро утро на "Капитал" и на всички останали ляво-десни, които днес осъзнаха колко е вярна библейската мъдрост "Пътят към ада е постлан с добри намерения".
  "Добрите намерения" да се събори "полицейския режим", "да върнем България на гражданите", "Да" на нормалността" и прочие псведоинтелектуални дрисни, тънки сметчици и късогледа глупост.

  Дано сте доволни от постигнатото........

 • 6
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_
  • -41
  • +105

  До коментар [#3] от "vasco":

  Не смятам,че Капитал свалиха ГЕРБ от власт,а че направиха всичко по силите си даже повече,това да се случи.Работата на медиите е да са опозиция на властта,но и да са обективни,а Капитал бяха много далеч от това.Ако под принципност разбираш подкрепяме интересите на собственика и атакуваме всичко останало съм съгласен,но да се изкарват морални съдници ми идва малко в повече.И аз искам с нетърпение да я видя алтернативата,но засега много успешно се крие.А ние имаме отчайваща нужда от алтернатива,но не от поредния месия,който ще ни оправи за 800 дни.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • -46
  • +113

  [quote#6:"simeonov_"]Не смятам,че Капитал свалиха ГЕРБ от власт,а че направиха всичко по силите си даже повече,това да се случи.Работата на медиите е да са опозиция на властта,но и да са обективни,а Капитал бяха много далеч от това.Ако под принципност разбираш подкрепяме интересите на собственика и атакуваме всичко останало съм съгласен,но да се изкарват морални съдници ми идва малко в повече.[/quote]Икономедия рязко смени позицията си когато правителството на ГЕРБ се осети, че със зелената енергия стават золуми. Спомням си как първите удари под кръста започнаха след като Борисов уволни Семерджиев.

  Прокопиев явно е загубил много.

 • 8
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  Нека да обобщим:
  1. ГДБОП вече я няма - ДАНС са на гребена на вълната.
  2. Няма да има кой да контролира/управлява борбата срещу производството и търговия с наркотици!!! (с това вече става ясно кой поръчва музиката)
  3. Президента няма да има възможност за намеса, камо ли за контрол (шА ни сА бърка пък тоя!)
  4. Разследващите от ДАНС ще работят по ... какви текстове?! На общо основание, по лична преценка или по морални съображения??? (това вече е несериозно)
  5. При прехвърлянето на кадри от ГДБОП в ДАНС, част от тях ще се "изгубят в превода"! Чудно кои ли ще са - може би най-добре работещите, по логиката на подмяна на областните шефове на МВР - тези с най-добри резултати бяха уволнени...
  6. За капак - Пеевски ще е тартора на цялата тази купчина л...а!!! (не, че не се връзва, де...)
  7. Маргина се връща!
  На някой да не му е ясно какво се случва?

 • 9
  selofia avatar :-|
  Селофия
  • -24
  • +150

  Къде сте бе, Селофиянци да демонстрирате против тоя бълвоч, който идва от новата Тройна ...?

  Варна ли чакате да започне?

  Ако това се случваше в Гърция, цяла улица коли щеше да гори в Атина..

 • За да останат ХОРА в България.
  • -23
  • +113

  Ами нали Дневник също много плюхте срещу Мутрата..

  Ето - сега един честен бизнесмен... ще ви управлява..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО