Протестите - ела и утре

Хората от площадите вече са фактор, който няма как да бъде омаловажен и незабелязан

"Казвам се Ася Стоянова и протестирам от петък. Не представлявам никой друг освен себе си. Не искам никоя от тези организации, влезли по списък, да претендира, че ни представлява. С това напускам тази среща, защото тя не е за нас. Ако искате да говорите с протестиращите, господин Орешарски, излезете довечера", с тези думи една от хилядите, които от петък протестират срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС се обърна към министър-председателя Пламен Орешарски в понеселник.

На срещата в Министерски съвет, обявена като диалог с протестиращите, хората от площадите ги нямаше. Те не отидоха, защото не искаха да бъдат употребени както през февруари. А и никой от управляващите дори не дава знак, че мнението им е важно. Дори продължава да се случва обратното.

До сряда всичко ще е забравено, успокоил своите съпартийци депутат от  БСП. Милион и триста хиляди гласували са повече от 5 хиляди протестиращи, каза в понделник тази и лидерът на партията мандатоносител на управлението Сергей Станишев. Подценихме противоречивия публичен образ на Пеевски, обясни премиерът Пламен Орешарски, след като дни наред не виждаше нищо нередно в предложението си за ръководител на една от най-мощните служби в страната. Това беше предварително организиран протест, добави Камен Костадинов от ДПС. Проблемът не е Делян Пеевски, а политиката на мнозинство, което открадна победата от ГЕРБ, зае мястото си в редицата и  Димитър Главчев от ГЕРБ.

Някое от тези изказвания звучи ли ви адекватно? Говори ли за политици, които "четат" улицата и осъзнават защо и в какво са сбъркали?

В първия си ден протестите наистина имаха ясна цел - отмяната на бруталното решение за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Толкова нагло, че за първи път от много години мотивира за часове толкова много различни хора да излязат на улицата. И да продължат да го правят пак и пак.

С каквито и провокации да омаловажат присъствието им майсторите на фалшификацията, видя се много ясно: сега протестиращите са млади, интелигентни, имат енергия и най-важното -  не могат да бъдат прекупени или отхвърлени като фактор в политическия живот оттук нататък.

Арогантността на ДПС и БСП, нежеланието на техните лидери да видят грешките си, пасивността на ГЕРБ и останките на партиите извън парламента превръщат този протест в нещо повече. Той е глас за нормализация.

Когато политиката е заменена с тайни договорки, а политическият живот - в задкулисни сделки на олиргахични кръгове, натискът на улицата остана единственият инструмент, който може да спре свободното падане на държавата. Десет хиляди души може да не му се виждат много на Станишев, но са непреодолима пречка, ако не успееш да ги убедиш, че не ги лъжеш.

Не слушайте "шамани" като Камен Костадинов или пародийни марионетки като Волен Сидеров, които "плашат", че протестите ще върнат ГЕРБ. Обратно е искането на площада - край на задкулисието, на привидната политика и на зависимостите. Заради това, че беше част от този проблем, днес ГЕРБ не може да е част от неговото решение.

Не е страшно, дори обратното, че сега никой не сочи Пътя, Истината и Спасението. Важното е площадът да не се откаже, защото ако и сега отстъпи - вече наистина губим посоката.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО