Широко отворени очи

Сблъсъкът на акционерите в "ЧЕЗ Разпределение"

Управлението на ГЕРБ дойде на власт през 2009 г. със заявка за масирана борсова приватизация на енергийните монополи, но като крайно успя да раздържави само миноритарните си дялове в електроразпределителните дружества. Прекият резултат от това не е грандиозен - няколкостотин милиона лева в бюджета. Косвеният обаче започна да си проличава поне сред тези от дружествата, които останаха на борсата, и делът беше изкупен от миноритарни акционери.

Най-нагледният досега пример е проведеното през седмицата общо събрание на акционерите на "ЧЕЗ Разпределение", където инвеститорите потърсиха активно повече прозрачност, което да разсее съмненията, че компанията може да се източва.

Преди да стане публично, дружеството отговаряше за дейността си пред държавата (като акционер) и нейния регулатор. Сега обаче подлежи на контрола и на частните си по-малки партньори в лицето на миноритарните си акционери.

А сред тях има достатъчно будни и активни институционални и индивидуални инвеститори, които знаят къде да гледат и как да накарат компанията да се държи истински прозрачно, за да може всички заинтересувани страни - мениджмънт, основни и дребни акционери, кредитори и, разбира се, клиенти, да се чувстват спокойни, че равностойно се ползват от благата на един естествен монополист.

Ако държавата не може да осигури адекватен контрол, частните инвеститори знаят как да накарат една компанията да е прозрачна и ефективна. Затова по примера на "ЧЕЗ Разпределение" държавата може да подложи на същия "активен" контрол и други свои ключови компании.

Спокойно на борсата могат да се предложат дялове от например АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2" или "Мини Марица-изток". Това вече е пробвано - Полша е държавата, която доказа, че и с малък пакет акции може да постигне огромно ниво на прозрачност. А за България думата прозрачност днес отеква от всяка улица в страната. Не е зле новият кабинет най-накрая да се вслуша.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  %"Полша е държавата, която доказа, че и с малък пакет акции може да постигне огромно ниво на прозрачност"%
  А дали искат прозрачност, а не показност!?

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  В резултат на приватизацията на ЕРП-тата и останалите еквилибристики на Лостов и Деди в енергетиката, за 8 години "токът на народа" подскочи таман 100% от 8-9 на 18 ст/кВтч....
  Пък нека "дребните" акционери да си претакат врели некипели с ЧЕЗ. чехски държавен монопол, м/у другото....

 • 3
  dorn avatar :-|
  dorn

  Точно от сегашния парламент не може да се чака прозрачност а само мрак и гъста лепкава мъгла .Оставка !

 • 4
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Като чуя за "народа", това на народа, онова на народа, направо ми се повръща.

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "peaspiring":

  Ами повърни си, какво ти пречи? Нямаш гъше перо или?
  Виж само да не си оцапаш чепиците....
  А народът като творец на благата, трябва да се уважава и да му се дава възможност да живее, да му е светло, топло, уютно, да е нахранен, да има покрив над главата си (перефраза на Фр.Енгелс 1881) за да се рои, да работи, труди и да прави блага, които ползват и гъзарията, дето подскача по жълтите павета и дето, като на първексиня й се повръща като чуе "народ"...
  Освен това прави и парички с чертичка за баровците от КРИБ и за разните там олигарси, плутократи, клиентелисти, например...

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "do":

  На мук! Само като спечелите изборите, които и да сте, си правете парламента както ви бендисва.....

 • 7
  peaspiring avatar :-P
  peaspiring

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Тук съм много съгласен и с теб, и с Енгелс. Но дотук. А за гъзарията - не си прав, щото именно тая интелигенция, която ти наричаш гъзария, а не народа, движи човечеството социално и икономически напред. • 8
  peaspiring avatar :-P
  peaspiring

  До коментар [#5] от "boby1945":

  Оказа се всъщност, че не само народът е творец на благата, ами капиталът - разните оръдия на труда, както им викаха по соц времето. И колкото повече капитал, толкова по добре живее народа. Сега ги наричат ИКТ и не-ИКТ инфраструктура. Упс, да не стана нещо много сложно да разбираш?

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "peaspiring":

  Много наивно това за интелигенцията, много.... и нищо наникъде не движи, както виждаш сам резултатите от одсегашните подскачания на интелигенцията, щом ти слагаш гъзарията в тази кошница... :-)

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#8] от "peaspiring":

  Оръдията на труда, сами по себе си, без работниците, не правят по никой начин парички с чертички...
  Правят само дългове, виж например неработещите предприятия наоколо....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО