Южно Белене?

Газови проекти в България

Въпреки желанието на настоящото правителство да докаже, че може да движи бързо големи проекти, то трябва да внимава.Руската страна казва, че няма по-добър инвестиционен проект от този. Гаранция за това е и участието на западните инвеститори. И няма сила, която да го спре.

В същото време пред проекта има доста неясноти, като дори има вероятност той да бъде обявен за неотговарящ на европейското законодателство. Това ще изложи България или на глоби от страна на Брюксел, или на арбитраж от руския партньор.

Цената все още не е напълно ясна, нито пък колко ще струва финансирането, но въпреки това Българският енергиен холдинг ще финансира своя дял...

Да ви напомня това за един проект?

Газопроводът "Южен поток" със сигурност не беше толкова рискован, колкото беше АЕЦ "Белене", тъй като все пак основната тежест се носи от "Газпром". Но въпреки това би било неразумно от страна на българското правителство да предприема прибързани действия. Досегашният опит с руските проекти, особено когато зад тях стои политически мотив, е доста плачевен.

София трудно може да устои на натиска на Москва. Дори лекият намек на служебното правителство, че с "Южен поток" може да има проблеми, му навлече бараж от атаки. Някои от които доста неочаквани - служебният премиер Марин Райков бе обявен за едва ли не предател, че "Левски" може да загуби евентуалния си спонсор "Газпром", ако проектът за газопровода се провали.

Въпреки желанието на настоящото правителство да докаже, че може да движи бързо големи проекти, то трябва да внимава. Например какви разходи одобрява в бюджета на проектната компания, за да не се повтори печалният опит с АЕЦ "Белене", където България се ангажира със 700 млн., без дори окончателният проект да е готов.

Както се казва, поне опит имаме.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората