🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Дневник    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Не, грешка няма. Миналата седмица заглавието на редакционния ни коментар беше същото.

Повтаряме го след седем дни и имаме основания за това. Ето:

Управляващите партии - БСП, ДПС и "Атака" се показаха такива каквито са и каквито ги нарича протестът - нагли, безочливи и вкопчени във властта. Ако и да се опитаха в първите дни на управлението да представят някакъв по-модерен или най-малкото по-толерантен според стандартите им образ.

Площад "Независимост" го зачеркна по най-интелигентния начин - освети ги, иронизира ги, осмя ги, зачеркна ги. Без фантазия, но изнервени, лицата на левицата разпознаха протестиращите като прекупени и объркани и дори зловредни. В същата категория се оказаха и журналистите, които си вършеха работата - да информират точно. Но според председателя на парламента Михаил Миков това е необективно и дори опасно.

В изчистена форма "философията" на левицата изкристализира в думите на Антон Кутев, който разпозна белезите на класова борба. Всъщност депутатът Кутев сбърка в едно - борба е, да, но не класова, а против мафиотските модели на управление и задкулисието в политиката.

Разбираемо в центъра на цялата тази цинична смесица, в буквален и преносен смисъл да е лидерът на Атака Волен Сидеров на когото вместо да му се поиска отговорност за подстрекателство и обиди към репортери и протестиращи  и непременно да бъде сменен от председателството на етичната комисия в парламента, вилнее с мегафон и полицейска палка по улиците на София.

Междувременно - политически чистки в администрацията и гаф след гаф, от които практически не остава време да се свърши много работа. В момента държавата не се управлява. Всички усилия на БСП, ДПС и "Атака" са съсредоточени в оцеляването на правителството. Правят се отчаяни опити да се покаже някакъв управленски хоризонт, но нито един от тях не е убедителен. Действията на властта в момента се свеждат изключително и само до неадекватни опити да се отговори на протестите.

Ситуацията става още по-трудна и от непредвидимите пристъпи на Волен Сидеров, които заплашват самия фундамент на управлението - парламентарното мнозинство. Никой не се наема да каже ще издържи ли това правителство една седмица, месец, година. В няколко ведомства все още няма назначени заместник-министри. Има цяло министерство, за което е практически неизвестно с какво ще се занимава - това на инвестиционното проектиране. То няма нито сграда, нито администрация, а по всичко личи, че няма и смисъл.

Накратко, един месец след като беше избран, кабинетът "Орешарски" все още не управлява държавата. Няма яснота какво се случва. Няма предвидимост какво предстои. Повдигнатите вежди от страна на европейските партньори скоро вероятно ще станат открити критики. Ако това продължава още известно време, сривът е неизбежен.

Така че какво друго освен: "Ос-тав-ка!"

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  b.manchev avatar :-(
  b.manchev

  Призивът на председателят на този съглашателски парламент, за автоцензура на медиите, в полза на олигархическото му правителство, изясниха напълно целите и намеренията му.

  И тя е установяване на пълна и легална диктатура на мафията, подкрепяна от ултрасите и лумпените на подстрекателя Сидеров, който накрая ще бъде заклеймен като най-големия злодей - само и единствено той!

  Нередност?
 • 3
  rhiad avatar :-|
  rhiad

  Всички пътища водят към Рим...

  Важното е, че София протестира!

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  Капитал, не сте прави, Орешарски свърши една работа много бързо - закри интернет залозите и оборота на Еврофутбол се вдигна с 50%!!!

  Нередност?
Нов коментар