Перезагрузка

Вместо да гледа напред и да прави реформите, които ще ни спестят бъдещи кризи, правителството гледа назад и търси плитък реванш, като си връща на ГЕРБ с всички възможни средства

Кабинетът "Орешарски" по време на клетвата си в парламента
Кабинетът "Орешарски" по време на клетвата си в парламента    ©  Красимир Юскеселиев
Кабинетът "Орешарски" по време на клетвата си в парламента
Кабинетът "Орешарски" по време на клетвата си в парламента    ©  Красимир Юскеселиев

"Апелирам МВР, изпълнителната власт, прокуратурата и Столичната община да предприемат всички законови действия и мерки да защитят закона с цел нормално функциониране на държавата." Ако горецитираното изказване беше направено от лидера на опозицията, всички щяхме да вдигнем рамене и да кажем "еми, толкова могат, апелират".

Изказването обаче е на премиера Пламен Орешарски два дни след сблъсъците във вторник и първото за близо десет дни. В него той апелира към правителството, т.е. към себе си, то да си свърши работата. Странно, нали?

Това обаче е само едно от проявленията, че всъщност в България нито има премиер, нито правителство, и за това не са виновни нито протестите, нито летните жеги. На всички беше писнало от това да се събуждаме и лягаме с Бойко Борисов, но все пак някой трябва да носи отговорността за управлението на държавата. Причинаа естествено е, че Орешарски е оставен като сламен човек, а реалните властодържатели - Сергей Станишев и Ахмед Доган (по-често представляван от представителя на генералния спонсор в управлението - Делян Пеевски), редят пасианси, които все повече загробват трудно държащата се на повърхността коалиция между БСП и ДПС. Доказателство за това беше и друго изказване на премиера: "БСП ще реши кога приключва мандатът на правителството", каза той, попитан за пореден път дали ще подава оставка. С подобни изказвания Орешарски отрича и друга любима теза на БСП и ДПС - че кабинетът е експертен. Ако беше наистина такъв, той щеше да държи инициативата, да има самостоятелно поведение и накратко - да бъде група от свободни хора, обединени от ясна цел, които се борят за политическа подкрепа.

Вместо това има друго

На втория месец на това правителство то все още не е готово да управлява. Това може да не се случи и на стотния му ден, нито до май месец следващата година. Вместо да опита да покаже смелост, кабинетът все още мънка и мърмори. Вместо да работи, се лута зашеметено от протестите. Вместо да гледа напред и да прави реформите, които ще ни спестят бъдещи кризи, то гледа назад и търси плитък реванш, като си връща на ГЕРБ с всички възможни средства. В предишното управление има достатъчно много теми за разследвания. Действията на управляващите до момента обаче не изглеждат като поход за справедливост и отвоюване на държавата. Даже напротив - в контекста на назначенията до момента, особено тези, които идват по линия на ДПС, те приличат на мащабна смяна на една групировка с друга. Панически опити за смазване на ГЕРБ, защото току-виж скоро пак има избори.

Вместо да продължава агонията, БСП (очевидно Сергей Станишев няма свободата и възможността да направи това) трябва да натисне копчето за "перезагрузка" (казваме restart на руски, така че по-широк кръг социалисти да го разберат). Ако започнат на ново след нови избори, може би вече ще са се ориентирали как се прави правителство и как се управлява. И може би ще се разтоварят от много от тежките си морални  багажи.

Истината е, че в БСП има доста свестни хора, които не заслужават тази участ. Ако и ГЕРБ успее да презареди поне малко (Искра Фидосова, Емил Димитров, Мирослав Надейнов вече ги няма), може да се надяваме на една идея по-добър парламент след избори. Той няма да е идеален, вероятно в него пак ще има много разочароващи лица, но поне няма да бъде толкова зле, колкото е сега. Може би след него ще има и още неуспешни опити. Но те трябва да започнат, за да се стигне по-бързо до онзи сравнително приемлив модел, в който политиката и държавата ще застанат най-накрая на страната на хората.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Я си спомнете че в първия вариант на бутона даден от Хилари Клинтън на руснаците беше написано "перегрузка" вместо "перезагрузка". Разликата в термините ви е ясна, нали? Май че това се получи и у нас.

 • 2
  torbesh avatar :-|
  Торбеш

  България получи "перегрузка" от руски натиск.

 • 3
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  Няма съмнение! Плана Орешарски може да бъде наречен условно - плана "Задунайская губерния". Най-голямата ирония е че този план не го реализират по традиция дори и комунистите - плана е рожба на организирана престъпна група маскирана като псевдо-етническа партия - ДПС. Гоце не успя с Големия шлем - Доган обаче ако е необходимо ще докара и руските танкове в името на колониалното бъдеще. Този план означава 3 поколения да плащат едни 30% отчисления от доходите си на съветските другари. Трябва да започнем война - до тук с карнавалите.

 • 4
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Орешарски, очевидно е, сам себе си не можеш да намериш. Направи си услуга, оставка и се оправяй нататък.

 • 5
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Само като види човек реещия се поглед на Орешарски му става ясно, че е сламена кукла на конци. И това е най-дразнещото от всичко.

  А ето и един добър анализ на колегите от списание Тime:
  A Bulgarian Spring? Entrenched Protests Challenge Eastern Europe’s Status Quo

  http://world.time.com/2013/07/26/a-bulgarian-spring-entrenched-protests-challenge-eastern-europes-status-quo/

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Действията на управляващите до момента обаче не изглеждат като поход за справедливост и отвоюване на държавата. Даже напротив - в контекста на назначенията до момента, особено тези, които идват по линия на ДПС, те приличат на мащабна смяна на една групировка с друга. Панически опити за смазване на ГЕРБ, защото току-виж скоро пак има избори."

  А иначе пробутват тезата, че нови избори щели да доведат до същия резултат. Това е реторичен трик сходен на "всички са маскари".

  Тройната я тресе яко шубе от избори защото са наясно, че единият от партньорите (Атака) няма да може да влезе, а друг (БСП) ще загуби поне 10% от сегашните мандати. С други думи - управление на БСП и ДПС става невъзможно.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Нещо повече. С курса, който взема БСП: да се изкарва приятел на по-ощетената откъм умствен багаж част от народа, се отрязват възможностите нейното участие в каквито и да било бъдещи реформаторски коалиции. А държавата е толкова зле, че е заприличала на Англия малко преди Тачър (само където не сме владели всички океани 500 години, за да имаме някакви запаси за консумиране). Занемаряването на ефективността на държавното управление има отражение даже върху такива видими неща, като например хигиената. 37 бракувани трошки, пълни с вехт багаж на моята улица и да няма кой да ги разкара 9 години вече, а обратното - чрез общи познати ми връщат послания, че видиш ли "раята трябва да се остави да олаби отнякъде": един няма да си плати парното, друг няма да си декларира колата, трети точи ДДС - без това не можело.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Като изреждам възможностите за "олабяне", да не забравя да пропусна 922-те хиляди инвалидни пенсии и щедрото толериране на всякакви необитаеми, грохнали или разграбени съборетини, които се редуват една след друга, така че да образуват плътен кордон покрай пътищата на "туристическа България". Вместо безотговорните собственици да бъдат издирени и да им се търси данък сгради+ТБО до стотинка, докато сами не вдигнат ръце и досъборят кочините, то на тях им се казва "Вие сте нашите хора - ние ще отменим данък колиба, вие ще ни пазите гърба на изборите!". Преди половин година публикувах по този повод една фотогалерия, която сега виждам, че е разгледана 13 хиляди пъти. Ето, да си припомните:

  http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2013/02/01/1995219_turisticheska_bulgariia/

 • 9
  kai avatar :-|
  kai

  Стратегията на БСП е горе долу следната.
  - разбиване на имиджа на ГЕРБ чрез обвинения към ключови фигури.
  -вярват че протестите са платени от ГЕРБ, за това и протакат защото очакват че ГЕРБ ще свърши парите. Не е шега работа да се плаща на 3000 човека всеки ден.
  - Разбиване на евентуално обединение на десните - Пеевски има огромен опит в компроматите, така че очевидно с това смятат че нямат да имат голям проблем.
  -Реалното превръщане и на самата БСП в прост изпълнител на желанията на Станишев - или с други думи на Цветан Василев и Пеевски.
  - Блокиране на президента чрез компроматен натиск - все пак той назначава служебно правителство и може да налага вето.

  Ако всичко това се случи то БСП няма да има никаква опозиция и реално Станишев ще може да си прави каквито си иска подаръци на олигархията без да се страхува от избори.

  За това в момента са на етап чакане на протестите да спрат, обвиняване на функционери на ГЕРБ, традиционната мръсотия която медиите на Пеевски изливат срещу всички.

 • 10
  glog avatar :-|
  glog

  Докато измежду протестиращите и тези, които ги подкрепят,


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората